DO BOŽIĆA RELATIVNO TOPLO, A ONDA POČINJE JAČE ZAHLAĐENJE: Marko Čubrilo objavio kada stiže PRVI SNEG OVE GODINE
Prognoza Marka Čubrila, Foto: Printscreen, Profimedia

vremenska prognoza

DO BOŽIĆA RELATIVNO TOPLO, A ONDA POČINJE JAČE ZAHLAĐENJE: Marko Čubrilo objavio kada stiže PRVI SNEG OVE GODINE

Meteorolog Marko Čubrilo otrkio detaljnu prognozu za prvu polovinu januara 2024.

Objavljeno:

Prema najnovijoj prognozi meteorologa Marka Čubrila, vreme u Srbiji do nedelje posle podne relativno toplo, a posle toga stiže pogoršanje.

Kako navodi, ne očekuju se obilne snežne padavine, ali će vreme svakako biti u skladu sa kalendarom.

Danas nad jugoistočnim predrlima pretežno oblačno uz kišu povremeno,a mogući su i grmljavinski pljuskovi. U zoni padavina vetar prolazno jak jak zapadni i severozapadni,a van njih uglavnom slav, jugozapadni, uveče razvedravanje. U petak tokon dana malo do umereno oblačno, uglavom suvo i relativno toplo, sa razvijanjem sekundarnog ciklona u Sredozemlju jačaće južno strujanje tako da će nešto kiše već sutra krajem dana btii nad priobaljem i zaleđu severnog i srednjeg Jadrana. Tokom dana južni vetar u pojačanju, kao i jugo na Jadranu. Jutarnji minimum do -1do +6, a dnevni maksimum do +7 do +17 stepeni Celzijusa.

Za doček Božića po julijanskom kalendaru i dalje relativno toplo ali uz jačanje južnog vetra i pogoršanje vremena na zapadu, jugu, jugozapadu i severozapadu regiona, dok bi nad ostalim predelima još uglavnom bilo suvo. Na planinama, posebno Srbije, BiH i C.Gore jak i olujan južni vetar, u košavskom području jaka i olujna košava, a duž Jadana jak jugo. Dnevni maksimum od +6 do +15 stepeni Celzijusa. Drugog dana vikenda (07.01. božić po julijanskom kalendaru) sledi jače pogoršanje vremena sa kišom. Ulaskom ciklona u srednji Jadran njegov uticaj će sve više jačati, dok će građanjem anticiklona nad severozapadom Evrope po istočnoj periferiji tog sistema ka nama početi transport osetno hladnijeg vazduha. Kao posledica toga u nedelju posle podne na severu i zapadu,a u toku noći ka ponedeljku nad najvećim delo regiona uz okretanje vetra na severni smer jako zahlađenje uz prelazak kiše u sneg i u nizijama. U nedelju maksimumi od +5 na krajnjem severu do ok +15 ponegde na jugoistoku, uveče u naglom padu.

U ponedeljak pretežno oblačno i osetno hladnije uz povremen sneg, formiranje i povećanje visine snežnog poktivača. Duvaće pojačan, severni vetar, a duž Jadrana olujna bura. Na planinama je moguća pojava snežne vejavice. Za sada modeli na daju neke visoke akumulacije i nizije bi prema trenutnoj proceni uglavnom akumulirale od 3cm do 10cm snega, dok bi planine, posebno BiH, Srbije i Crne Gore mogle imati akumulacije od 15cm do 25cm snega. U ponedeljak osetno hladnije uz maksimue do -6 do +2 stepena Celzijusa, tako da se nad većim delom regiona očekuje “ledeni dan”. U utorak takođe povremeno sneg, posebno na sveru i istoku regiona, dok bi uveče padavine oslabile i prestale. Severni vetar bi takođe polako oslabio. Minimumi do -9 do -2,a maksimumi do -6 do +1 stepen Celzijusa.

Sneg
Snegfoto: Nenad Kostić

Sredinom sledeće nedelje hladno uz jutarnje mrazeve od -14 do -5, lokalno i oko -16, psoebno u planinskim kotlinama, dok bi se maksimumi kretali do -5 do +3 stepena Celzijusa.

Oko 14.01. se naziru efekti stratwrming-a u vidu građanja jakog anticiciklonalnog bloka u polarnim oblastima i oko tog datum sinoptika postaje veoma komplikovana….građenje anticiklona u ovom položaju sigurno nekom delu severne hemisfere donosi jako zahlađenje, ali kojem to će zavisiti od tačnog rasporeda baričkih sistema posle 15.01.

Pred nama je od 07.01. svakao drastična promena vremena koja nas uvodi i pravu zimu ali nema mesto nikakvom senzacionalizmu…dolazi nam jedno sasvim normalno zimsko zahlađenje uz formiranje snežnog pokrivača i u većem delu nizija, ali nigde ne bi trebao biti viši od oko 10cm dok bi planine dobile i do 25cm snega. Stiže normalno zimsko zahlađenje i nema ni govora o nekoj polarnoj hladnoći koja je ovih dana zahvatila delove Skandinaije i Rusije, navodi Čubrilo u svojoj najnovijoj Facebook objavi.

Bonus video:

03:23

PROGNOZA ZA DECEMBAR U HAOSU, nećete znati kada dobro da se obučete! Meteorolog otkrio KOJIH DATUMA nam sledi PAKLENI PREOKRET

(Espreso / Facebook - Marko Čubrilo / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.