DETALJNA PROGNOZA ZA JANUAR: Evo kada će PASTI SNEG i DRASTIČNO ZAHLADNETI!
Jezero pod snegom, Foto: Profimedia

DANAS 16 STEPENI, A ONDA PREOKRET

DETALJNA PROGNOZA ZA JANUAR: Evo kada će PASTI SNEG i DRASTIČNO ZAHLADNETI!

Ljubitelji zime uživaće u drugoj sedmici januara, kada se očekuje sneg i temperatura ispod nule, jer će od srede 10. januara vreme biti suvo, uz umerene i jake jutarnje mrazeve

Objavljeno:

Kišobran i danas neka bude pri ruci, jer je ostalo još malo kišonosnih oblaka, u sklopu oblačnog sistema. Ipak, temperatura će biti prolećna, do 16 stepeni Celzijusa u hladu. Ujutru će po kotlinama biti kratkotrajne magle, rekla meteorološkinja Milena Ćirković.

- Prolazno naoblačenje s kišom i lokalnim pljuskovima, koje se ujutro očekuje na severu Srbije, u toku dana će se brzo premeštati ka jugu i jugoistoku zemlje uz istovremeno razvedravanje sa severozapada. Vazdušni pritisak je u padu, što znači da će meteoropate imati tegobe. Kod većine se očekuju nesanica i nemir, a na posebnom oprezu neka budu srčani i respiratorni bolesnici - rekla je ona.

Osim toga, situaciju će dodatno pogoršati loš kvalitet vazduha koji se očekuje tokom većeg dela dana.

Vetar malo jači, temperatura prolećna

- Ciklon iz oblasti Amsterdama se polako popunjava, odnosno slabi, što znači da će i padavine u Srbiji danas biti sve slabije i ređe. Pa će tako u danu pred nama biti promenljivo oblačno. Kiša će uglavnom biti rezervisana za prvi deo dana, dok će poslepodne biti suvo, ali i dalje oblačno. Uprkos najavama kiše, razvedravanje se očekuje tek u toku noći - navela je Ćirković.

Žena sa kišobranom
Žena sa kišobranomfoto: Beta Dragan Gojić

Kako dodaje, na visokim planinama očekuje se kratkotrajan sneg. Vetar slab i umeren, u planinskim predelima južne i jugozapadne Srbije jak, jugozapadni, tokom dana u skretanju na zapadni-severozapadni i u ostalim krajevima u kratkotrajnom pojačanju.

- Vetar će i danas biti nešto jači, što će uticati na veće isparavanje, samim tim i na veći osećaj hladnoće. Subjektivni osećaj će prevagnuti, pa će vam se činiti da je hladnije, nego što to zaista jeste - dodala je Ćirković.

Kaže da će temperatura biti prava prolećna, jer se u najtoplijem delu dana očekuje od 11 do 16 stepeni. U Beogradu će tokom jutra i delom prepodneva doći do prolaznog naoblačenje s kišom i lokalnim pljuskovima.

- Do sredine dana doći će do razvedravanja, pa će po podne biti pretežno sunčano. Slab i umeren južni vetar u skretanju na zapadni-severozapadni i u kratkotrajnom pojačanju. Najniža temperatura oko 10 °C, a najviša oko 15 °C - dodala je.

Za Božić kiša i zahlađenje

U naredna tri dana očekuje se stabilnije vreme. U petak i subotu će biti sunčano i suvo, zatim u nedelju, za Božić, stiže novi talas kišonosnih oblaka ali i zahlađenje, navodi Ćirković.

- Uveče će kiša preći u sneg i u nižim predelima, najpre na severu i zapadu Srbije, a u toku noći i u ostalim krajevima. Počeće da duva umeren i jak severozapadni vetar - kaže i dodaje:

- U ponedeljak oblačno, hladno i vetrovito, povremeno sa snegom, u većini krajeva uz stvaranje snežnog pokrivača. U utorak tokom dana prestanak padavina, u Vojvodini po podne razvedravanje. To će biti uvod u pravo zahlađenje, odnosno samo najava prave zime, koja se očekuje od ponedeljka - rekla je Ćirković za Euronews Srbija.

Ljubitelji zime, navela je, uživaće u drugoj sedmici januara, kada se očekuje sneg i temperatura ispod nule, jer će od srede 10. januara vreme biti suvo, uz umerene i jake jutarnje mrazeve, a tokom dana će biti pretežno sunčano, ali hladno.

Bonus video:

02:34

OVE ZIME OČEKUJTE MNOGO SNEGA! Meteorolog otkrio kakva vremenska prognoza nas čeka od novembra: PADAVINA ĆE BITI NA PRETEK

(Espreso / Blic /Euronews/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.