DA LI PRAVOSLAVCI TREBA DA SLAVE NOVU GODINU TOKOM BOŽIĆNOG POSTA? Verski analitičar razrešio dilemu
Željko Injac, Foto: TV Prva / screenshot

POST

DA LI PRAVOSLAVCI TREBA DA SLAVE NOVU GODINU TOKOM BOŽIĆNOG POSTA? Verski analitičar razrešio dilemu

Injac istražuje i verovanje u progres kao neku vrstu vere

Objavljeno:

Ova nedelja označava završetak Božićnog posta, vremena u kojem pravoslavni hrišćani praktikuju uzdržavanje od hrane i pića. Međutim, postavlja se pitanje: Da li pravoslavni hrišćani smeju da slave Novu godinu i kako to učiniti na način koji se uklapa u verski život?

Verski analitičar Željko Injac deli svoje stavove na ovu temu, naglašavajući da doček Nove godine prema novom kalendaru pada u period Božićnog posta.

- Slavlja mogu da se praktikuju u toku posta ali umereno. Dakle, ako praktikujete veru, postite, onda imate problem kako proslaviti doček Nove godine sa posnom trpezom, bez opijanja i preglasne muzike ili preteranog veselja. Nije pravoslavcima zabranjeno da slave Novu godinu, ali prosto im se kalendarski ne uklapa u verski život, kaže on.

Injac dalje diskutuje o značaju Nove godine iz hrišćanske perspektive. On opisuje očekivanje da nova godina donese nešto dobro kao nerealni optimizam i ističe da je vera u Novu godinu, za one koji nisu vernici, zapravo pseudoreligija.

1 / 3 Foto: RINA

- I konačno koji je smisao dočeka Nove godine sa hrišćanskog stanovišta? Šta ona znači verniku? Zapravo ne znači ništa. Oni koji nisu vernici, ne poste, ne odlaze u crkvu na bogosluženja, njima nije problem da proslavljaju Novu godinu ali šta i njima realno znači taj praznik, osim što imaju par slobodnih dana? Iščekivanje da će nova godina doneti nešto dobro je nerealni optimizam. Eto, recimo, dočekivali smo 2022. s nadom da će doneti nešto lepo i dobro a ona je donela rat u Evropi. Ipak, to očekivanje i ta vera u Novu godinu jeste religijska, otkriva za 24sedam.

Osim toga, Injac istražuje i verovanje u progres kao neku vrstu vere, ali naglašava da ta vera nije jasno definisana, a progres niko ne garantuje.

U zaključku, Injac savetuje da treba biti optimističan, ali istovremeno i realan.

- Sama crkva obeležava po starom kalendaru molepstvijem doček Nove godine, moleći se da u njoj ne bude rata, bolesti, gladi, i drugih nesreća. Treba biti optimističan, ali treba biti i realan.

Bonus video:

07:01

SVAKI DUŽI POST IMA JEDNU VAŽNU FUNKCIJU! Veroučitelj razbio dileme o uzdržavanju: Duh Sveti se ne bavi sadržajima našeg želuca!

(Espreso / Blic žena/ Selena Ribić/ Priredila: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.