AKO IMATE ISPOD 18 GODINA, ZABORAVITE SOLARIJUM: Pao novi zakon, u Srbiji nema više sunčanja za maloletnike!
Foto: Espreso.co.rs

da li je ovo odluka veka?

AKO IMATE ISPOD 18 GODINA, ZABORAVITE SOLARIJUM: Pao novi zakon, u Srbiji nema više sunčanja za maloletnike!

Do kraja 2017. mlađi od 18 godina više neće smeti da se izlažu veštačkom UV zračenju, zbog rizika od nastanka melanoma
Objavljeno:

Na veliku žalost tinejdžera koji su već sa 12, 13 godina sate i sate provodili solarijumima, Ministarstvo zdravlja donelo je odluku da se do 2017. donese pravilnik koji će mlađima od 18 godina zabraniti ovakav vid sunčanja! Ministarstvo je ovakvu odluku donelo jer je utvrđeno da solarijumi u velikoj meri utiču na razvoj melanoma, izuzetno opasnog raka kože, od kog godišnje u Srbiji oboli oko 500 ljudi, dok veliki broj umre u prvih godinu dana.

Radna grupa

Ferenc Vicko, državni sekretar Ministarstva zdravlja, rekao je da će zabrana solarijuma za mlađe od 18 godina biti regulisana podzakonskim aktima, odnosno posebnim pravilnikom.

- Pre donošenja Zakona o sanitarnom nadzoru, već smo planirali formiranje radnih grupa za izradu segmenata koji regulišu upotrebu solarijuma. Očekujemo da do kraja godine sve odobre organi Republike Srbije - rekao je Vicko povodom obeležavanja Evropskog dana borbe protiv melanoma - Euromelanoma 2017.

foto: Printscreen, Youtube

Na opasnost od solarijuma upozorio je i Dušan Škiljević, zamenik predsednika Udruženja dermatovenerologa Srbije, koji je istakao da je nastanak melanoma kod mladih od 18 do 29 godina posledica UV zračenja u solarijumu. Opasnosti - Istraživanja sprovedena u četiri srednje škole u Srbiji pokazala su da je 38 odsto srednjoškolaca bar jednom bilo u solarijumu, a da su neki od njih počeli tamo da odlaze sa 13 godina. Oko osam odsto srednjoškolaca kaže da je više od 30 puta bilo u solarijumu, što je ogromna količina zračenja - izneo je alarmantne podatke Škiljević i podsetio da je u Evropi evidentirano 3.348 pacijenata obolelih od melanoma zbog korišćenja solarijuma.

foto: Stock

Dr Svetlana Minić, dermatolog, upozorava da je korišćenje solarijuma opasno u bilo kom dobu.

- Naša koža nije naviknuta da bude toliko dugo izložena UV zračenju, naročito veštačkom. To je još opasnije kod mlade kože, koja još uvek nije zrela - kaže dr Minić, savetujući da se građani obrate dermatologu čim vide da se neki mladež promenio. Solarijum je Svetska zdravstvena organizacija svrstala u prvu grupu kancerogena, a njegovo korišćenje maloletnim licima već je zabranjeno u Australiji i Brazilu.

Činjenice O MELANOMU - Najređi oblik raka kože, ali istovremeno i najopasniji - Nije ih lako prepoznati jer često izgledaju kao mladeži - Svrab i krvarenje su neki od osnovnih znakova maligniteta - Može se javiti bilo gde na koži, ali najčešće se pojavljuje na grudnom košu i nogama - Nastaju na prethodno zdravoj koži, ali kod oko 30 odsto pacijenata mogu se javiti na mestu prethodnog mladeža - Mogu brzo da rastu i da se šire na unutrašnje organe - Češće se javljaju kod žena, a odstranjuju se najčešće hirurški

(Espreso.co.rs / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.