KONAČNO TAČNA RAČUNICA O SNEGU U SRBIJI: Evo da li nas čeka za Novu godinu i kada će LEDENA KIŠA
Foto: Nenad Kostić

POGLEDAJTE!

KONAČNO TAČNA RAČUNICA O SNEGU U SRBIJI: Evo da li nas čeka za Novu godinu i kada će LEDENA KIŠA

Snega nije bilo u nižim predelima, osim prolazno u noći ka suboti na jugu Srbije

Objavljeno:

Zima je zvanično počela u petak 22. decembra, a početak ovog godišnjeg doba doneo je Srbiji pravi vremenski rolerkoster. Trenutno imamo mini proleće, a uskoro stiže hladni front koji će u prvim danima januara doneti debeli minus, a kako kažu meteorolozi sneg je moguć krajem decembra.

"Početak zime verovatno bez ranog naleta hladnoće. Dok bi početak ozbiljne zime trebalo da usledi negde oko treće dekade decembra", kaže Marko Čubrilo, meteorolog u svojoj dugoročnoj prognozi za zimu 2023/24. Kako kaže Đorđe Đurić, sam početak zime doneo je uglavnom natprosečno toplo vreme.

"Snega nije bilo u nižim predelima, osim prolazno u noći ka suboti na jugu Srbije. Kada je reč o planinskim predelima, ako izuzmemo petak i subotu, ne očekuju se neke ozbiljnije snežne padavine, čak bi se postojeći pokrivač do kraja godine smanjio i zadržao samo na najvišim planinama", navodi on.

Ivan Ristić, meteorolog, kaže da će posle kiše, u Beograd od ponedeljka stići "mini proleće" sa temperaturama između 10 i 15 stepeni, u delovima grada gde bude magle temperatura će biti niža, u višim delovima grada bez magle viša. Prema njegovim rečima, od 24. decembra će se vreme u Beogradu stabilizovati i biće toplije. Taj period će potrajati oko pet dana, a zatim će postepeno vreme da se menja.

"Relativno toplo vreme za ovo doba godine može da se očekuje do 29. decembra, a tog dana u Beograd dolazi postepeno zahlađenje i pad temperature. Čak i Nova godina ima uslova za sneg. Najkasnije do Božića, početkom januara će doći do jačeg zahlađenja, stići će hladni talas", govorio je Ristić.

Vikend je Srbiji doneo malo toplije vreme, naročito nedelja, kada je vreme sunčanije nego prethodnih dana, jutarnja temperatura od 0 do 7, a najviša dnevna od 12 do 17 stepeni. "U Srbiji će danas biti umereno do potpuno oblačno, suvo i toplije, a tokom dana se očekuje postepeno razvedravanje pa se posle podne u većini mesta očekuju duži sunčani intervali", navodi Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

Prema prognozi RHMZ-a, slaba kiša se očekuje samo još ujutru i pre podne u Banatu, Braničevskom okrugu i na istoku Srbije. Vetar slab i umeren, zapadni i jugozapadni, na istoku jak severozapadni. Prema izgledima vremena za narednih sedam dana, do nedelje 31. decembra, tokom celog perioda ujutru po kotlinama i rečnim dolinama magla, a danju suvo sa sunčanim periodima i dnevnom temperaturom znatno iznad proseka za ovaj period godine, osim u nižim predelima gde se magla duže zadrži.

Krajem sedmice sledi postepeni pad temperature vazduha, ali i dalje se ne očekuje ono pravo zimsko zahlađenje sa snegom. Meteorolog Ristić je rekao da od 29. decembra stižu oblaci sa zapada, ponovo će biti uslova za kišu i sa daljim padom temperature, i oko Nove godine, ili odmah posle dočeka, biće uslova i za sneg u nižim predelima, u Beogradu.

Sneg
foto: Kurir

"Dakle, iz proleća ćemo preći u pravu zimu. Zimsko vreme pratiće i sneg. Važno je spomenuti da globalno na planeti dolazi do stratosfernog zagrevanja, i to počinje baš za Novu godinu i ukazuje na to da će doći ponovo do cepanja polarnog vrtloga i do prodora hladnog vazduha daleko na jug", kaže meteorolog.

Ivan Ristić svojevremeno je napomenuo da postoji mogućnost da se do kraja decembra nastavi trend sa više padavina, ali i snega. "Jutarnje temperature će biti od -3 do +3 stepena, a najviše dnevne od 2 do 7 stepeni Celzijusa. U danima sa snežnim pokrivačem i vedrim noćima očekuje se slab i umeren mraz od -10 do -5 stepeni i maksimalnom temperaturom vazduha od oko 0 stepeni Celzijusa", rekao je on svojevremeno.

Marko Čubrilo napominje da jak polarni vrtlog najčešće podrazumeva blažu zimu, dok bi zima bila jača da je vrtlog slabijeg intenziteta. "Signal da se leto na severnoj polulopti bliži kraju je i početak obrazovanja stratosfernog polarnog vrtloga. Jak polarni vrtlog najčešće donosi blaže varijante zime jer "zaključa" hladnoću na polarnim oblastima. Međutim, zima nad Evropom posledica je kombinacija mnogo faktora koji onda daju krajnji signal. Taj splet faktora se naziva telekonekcija", ukazao je svojevremeno Čubrilo.

Sve nas zanima kakvo će vreme biti početkom januara, a prema nekim meteorološkim navodima, postepeno zahlađenje usledilo bi nakon 3. januara. Za januar stoji signal za znatno više prave zime u odnosu na decembar, navodi u prognozi vremena Marko Čubrilo.

"Generalno za januar stoji signal za znatno više prave zime u odnosu na decembar i to bi se uklapalo u dugoročnu prognozu. Ipak, kako su to samo opšti parametri treba sačekati i videti u kom smeru će se za nekih desetak dana kretati sinoptika", podvlači Čubrilo.

Bonus video

02:03

PRVI SNEG PAO, A MI NEMAMO 5 DANA STRUJE! Meštani opštine Ivanjica ogorčeni nakon snežne katastrofe: BRUKA, ALI MORAŠ DA TRPIŠ

(Espreso/Blic/Nikola Todorović/Prenela D. Č.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.