LIZ NAM JE OTKRILA KAKO VIJETNAMCI SLAVE NOVU GODINU: Serviraju pečenje za stolom, a jedna BOJA JE PRESUDNA
Liz Duong sa porodicom, Foto: Privatna arhiva/Liz Duong

sličnosti i razlike u slavljenju nove godine

LIZ NAM JE OTKRILA KAKO VIJETNAMCI SLAVE NOVU GODINU: Serviraju pečenje za stolom, a jedna BOJA JE PRESUDNA

Lepa Liz je objasnila sličnosti i razlike između Srpske Nove godine i Lunarne nove godine

Objavljeno:
Miloš Dojčinović

Lepotica iz Australije Liz Duong (27), poreklom iz Vijetnama, postala je prava internet senzacija i osvojila je brojne simpatije Srba, kada je rešila da kupi kartu u jednom smeru i započne nov život u našoj zemlji. Sada je rešila da ispriča za portal Espreso koje su sličnosti i razlike u proslavi novogodišnjih praznika između Srba i Vijetnamaca.

Iako rođena Australijanka, Liz je kao devojčica sa svojom porodicom proslavljala Lunarnu Novu godinu koja predstavlja tradiciju kod Vijetnamaca.

Božićni i novogodišnji praznici su joj ostali u jako lepoj uspomeni, a kada je stigla u Srbiju shvatila je da se običaji tokom tih datuma kod nas mnogo ne razlikuju.

"Mi u Australiji slavimo katolički Božić, tako da je već na početku decembra sve okićeno po gradu. Sećam se da me je majka kao devojčicu redovno vodila u najveći šoping centar Myer. Sećam se da je za vreme praznika ceo tržni centar bio ukrašen lutkama i marionetima. Svake godine, oko Božića i Nove godine su bile povoljnije cene knjiga, pa je moja majka koristila priliku da bi mi kupila što povoljniji školski pribor", priča Liz Duong.

Proslava Lunarne Nove godine je obično bila u okviru članova porodice sa bogatom trpezom na stolu.

"Mi smo Vijetnamci i ja sam od malena slavila Lunarnu Novu godinu. To je neka naša porodična tradicija koju smo mi kao kolektiv obeležavali. Moja majka ima sedam sestara i jednog brata. Tako da smo se mi rotirali jedni kod drugih i svaku Novu godinu smo slavili kod drugog člana porodice. To smo radili dok sam bila mala, a onda kada sam postala odrasla tinejdžerka, izlazila sam za Novu godinu sa svojim drugaricama i proslavljala je kao i svi ostali mladi Australijanci.", priseća se Liz.

Kako kaže, hrana koju su spremali za proslavu Lunarne Nove godine nije mnogo različita od hrane koju jedu Srbi kada proslavljaju Srpsku Novu godinu.

"Sećam se da se skupimo svi od članova familije, počnemo da pržimo svinjsko meso na roštilju, pa onda serviramo pečenje. Ali, naravno ima tu i drugog posluženja, kao što su lubenice, pihtije, jedemo i ribu", priča kroz osmeh Liz.

Liz Duong
foto: Privatna arhiva/Liz Duong

Običaji

Vijetnamci tokom novogodišnjih praznika praktikuju crvenu boju. Ukrašavaju sve prostorije kuće u ovoj boji praveći ih od papira.

"Mi Vijetnamci tokom proslave Nove godine praktikujemo naše autentične običaje. Obično, uoči novogodišnjih praznika temeljno očistimo sve prostorije u kući, a zatim ih ulepšamo raznim dekoracijama crvene boje. Te dekoracije su najčešće od papira sa temama sreće, zdravlja i blagostanja.", pojašnjava ona.

Liz Duong i njena majka
Liz Duong i njena majkafoto: Privatna arhiva/Liz Duong

Dan nakon proslave Nove godine, deca dobijaju svoje poklone koji u crvenim papirnim omotnicama. Takođe, postoji i verovanje da prva osoba koja vam kroči u kuću nakon Nove godine, doneće sreću celoj porodici.

"Postoji verovanje da prva osoba koja vam dođe kao gost sledećeg dana, doneće sreću vama i vašoj porodici. Ta osoba takođe poštuje jedan specifičan običaj, doneće kovertu u crvenoj bombi i unutra će staviti simboličan novac", objašnjava Liz Duong.

Liz Duong sa majkom i bratom
Liz Duong sa majkom i bratomfoto: Privatna arhiva/Liz Duong

Kako dodaje, slavljenje Nove godine na tradicionalan način ostao joj je u jako lepom sećanju. Sada Liz proslavljao novogodišnje praznike sa svojim drugaricama idući na koncerte kao i svi ostali mladi ljudi njenih godina.

U Srbiji je proslavila jedanput Novu godinu i kako kaže bila je zadovoljna atmosferom.

Podsetimo, Australijanka Liz Duong pre tri godine se preselila u Srbiju i započela je nov život.

1 / 6 Foto: Privatna arhiva/Liz Duong

Avanture iz Srbije, ali i regiona redovno objavljuje na društvenim mrežama i kako je suditi prema video materijalu, Liz se odlično zabavlja i uživa u Srbiji.

Liz se brzo zaljubila u Srbiju, dok joj naš jezik nije bio prepreka, sa osmehom na licu, ona priča o južnjacima kao "divnim i druželjubivim ljudima" i po svemu sudeći, namerava da se još dugo ovde zadrži.

Liz se trenutno bavi različitim poslovima. Ima svoj video-editing biznis gde radi sa klijentima, kako iz Australije, tako i iz Srbije. Takođe, aktivno se bavi programiranjem i radi kao projekat menadžer. Povremeno radi kao model, a uplovila je i u svet glume. Kako kaže, trenutno stanuje u jednom mestu koje se nalazi između Kragujevca i Beograda, budući da ima dosta posla u prestonici.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

11:15

BOŽIĆ SLAVE U NARODNOJ NOŠNJI I UZ SVE OBIČAJE: Porodica Savčić pravi je primer ČUVARA SRPSKE tradicije (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/Miloš Dojčinović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.