VULKANSKI PEPEO SA ISLANDA STIŽE I U SRBIJU! Kišonosni oblaci već se obrušili na našu zemlju i donose PRLJAVU KIŠU
Kiša, Foto: Beta / Miloš Miškov

Stigla promena vremena

VULKANSKI PEPEO SA ISLANDA STIŽE I U SRBIJU! Kišonosni oblaci već se obrušili na našu zemlju i donose PRLJAVU KIŠU

Kiša donosi manju količinu vulkanskog pepela u Srbiju

Objavljeno:

Stigla je promena vremena koju su meteorolozi dugo najavljivali. Kišonosni oblaci u Srbiji su stigli oko ponoći, pa kiša i pljuskovi padaju već nekoliko sati. Ovu promenu vremena pratiće i jak severozapadni vetar koji će duvati na visini od oko 10 metara, ali i jaka mlazna struja koja će sa Islanda doneti manju količinu vulkanskog pepela, kaže urednica vremenske prognoze Euronews Srbija i meteorloškinja Milena Ćirković.

"Trenutno se pesak kreće od Islanda ka Nemačkoj, a potom će preko Srbije nastaviti put Rusije. Iz tog razloga, kiša, ali i sneg na planinama, koji se danas očekuju mogu biti obojeni i prljavi. Važno je napomenuti, da čestice vulkana, odnosno količina koja stiže do Srbije, ne utiče na zdravlje ljudi", rekla je ona.

Island
Islandfoto: EPA-EFE/Iceland Civil Defense (almannavarnadeild) / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Kako je objasnila, reč je o sličnoj situcaiji, koju često imamo sa saharskim peskom.

"Uglavnom se ogleda u zamućenosti atomosfere i u obojnim padavinama", navela je.

Kišonosni oblaci koji su stigli, kako je dodala, u kombinaciji sa vetrom pročistiće ekstremno zagađen vazduh u Srbiji. Temperatura ostaje gotovo nepromenjena, štaviše u pojednim gradovima biće toplije nego juče, do 12 stepeni.

"Promena vremena je u toku, tako da je danas uključen i meteoalarm. Na snazi je najniži, žuti koji upozorava da za 24 sata može pasti između 10 i 30 litara kiše po metru kvadratnom. Na planinama se, zbog nešto niže temperature, očekuje sneg i formiranje manjeg snežnog pokivača", kaže Ćirković.

Sneg
Snegfoto: Nenad Kostić

Prema njenim rečima, promena vremena posledica je pada vazdušnog pritiska, odnosno, primeštanja fronta sa severozapada. Front na svojoj liniji nosi oblake, koji su bogati vodenom parom, pa će zato padavine danas ponegde biti i pljuskovite.

"U danu pred nama biće oblačno i tmurno. Slaba do umerena kiša padaće širom Srbije, a danas neće biti mesta koje će ostati suvo. Na planinama će provejavati susnežica i sneg, uz formiranje manjeg snežnog pokrivača. Ovu promenu vremena pratiće i jak vetar koji će duvati sa istoka i jugoistoka. Zahvaljujući njemu i kiši, danas ćemo lakše disati", navela je.

Prljava kiša
Prljava kišafoto: Stefan Stojanović

Kada je reč o temperaturi, kako ističe, vrednosti polako rastu. U najtoplijem delu dana prognozirano je od 6 do čak 12 stepeni, što su vrednosti daleko iznad proseka za zimski deo godine.

"Za dane vikenda biće tmurno, uz slabu kišu još u subotu, a od nedelje će biti suvo. Temperatura će i dalje biti iznad proseka. Minimalna će se kolebati oko nule, a maksimalna oko 10 podeljka. Takođe, za dane vikenda računajte na nisku oblačnost, koja blizu planiskih prevoja, može smanjivati horizontalnu vidljivost", zaključila je Ćirković.

Bonus video:

01:36

NJIMA JE NAJTEŽE KAD UDARI NAJJAČA ZIMA! Beskućnici Beograda imaju mesto gde mogu da pojedu, popiju, ugreju se, okupaju i obuku

(Espreso / Euronews Srbija / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.