OVAKO SE 1. MAJ SLAVIO U TITOVOJ JUGOSLAVIJI! Umesto roštilja i opijanja - svečane parade! (VIDEO)
Foto: AP

bratstvo i jedinstvo

OVAKO SE 1. MAJ SLAVIO U TITOVOJ JUGOSLAVIJI! Umesto roštilja i opijanja - svečane parade! (VIDEO)

Danas Prvi maj podrazumeva planove o produženom vikendu i roštiljanju, a evo kako je to izgledalo u vreme SFRJ
Objavljeno: 08:17h

U velikoj Jugoslaviji, naročito odmah posle Drugog svetskog rata, tradicionalno su se održavale brojne prvomajske parade kojima je radnička klasa demonstrirala jedinstvo svojih zahteva i klasnu solidarnost.

Međunarodni praznik rada Prvi maj je praznik kojim pripadnici i simpatizeri radničkog pokreta obeležavaju sećanje na svoja dostignuća, odnosno žrtve koje su pripadnici radničkog pokreta podneli kako bi se izborili za veća radna prava.

VARLJIVO PROLEĆE: U Srbiji danas tmurno i toplo, a večeras NEPRIJATNO IZNENAĐENJE!

Prvi maj nekad je bio jedan od najznačajnijih datuma u godini. Bilo je to vreme slavlja i veselja, uranaka i parada. Danas se za većinu Prvi maj sveo na roštiljanje, provođenje dana u prirodi i slobodan dan, ako ga i dobiju.

ON ŠTRAJKUJE GLAĐU ISPRED VLADE SRBIJE: Muškarac drži natpis, a kada ga pročitate, sve će vam biti jasno! (FOTO)

U SFRJ je sve počinjalo sa tradicionalnim prvomajskim urankom uz limenu muziku lokalnog gradskog orkestra. A onda su glavnim ulicama paradirali radnici, seljaci, a predstavljana je i prava poljoprivredna mašinerija.

Evo kako je to nekada izgledalo:

(Espreso.co.rs)

Inače, Prvi maj se obeležava širom sveta, u znak sećanja na dan kada su radnici u Čikagu štrajkom i protestima počeli da se bore za osmočasovno radno vreme, 1. maj 1886. godine.

Kao odgovor sistema, usledila je represija, a u sukobima sa policijom bilo je žrtava. Ishod je bio da su sedmorica sindikalnih aktivista osuđeni na smrt.

Drugi kongres Radničke internacionale je odlučio da se od 1890. godine, 1. maja održavaju masovne manifestacije, demonstracije i štrajkovi.

Prvi maj u Srbiji obeležen je prvi put 1893. godine protestnim skupovima u Beogradu. Prvomajske proslava u seoskim sredinama u Srbiji počele su najpre u selu Dubona, kod Mladenovca, dve godine kasnije.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.