NOVOGODIŠNJE JELKE IDU I PREKO 120.000 DINARA: Da, dobro ste pročitali cifru, ali tu nije uopšte kraj
Jelka, Foto: Anna Galkovskaya / Panthermedia / Profimedia

GLEDAJTE SAMO

NOVOGODIŠNJE JELKE IDU I PREKO 120.000 DINARA: Da, dobro ste pročitali cifru, ali tu nije uopšte kraj

Najskuplje jelke su one između 350-400 cm sa belim vrhovima

Objavljeno:

Nova godina samo što nije stigla, mnogi su već okitili svoje domove, dvorišta, terase, dok neki nisu još ni kupili adekvatnu dekoraciju. Neki nemaju čak ni jelku, a često izaberu da je kupe kod uličnih prodavaca, gde se prodaju prirodne jelke, a ne u marketima i prodavnicama.

Kod uličnih prodavaca, kao i u kineskim radnjama su znatno jeftinije, dok na sajtovima i u tržnim centrima cene mogu da budu paprene. MONDO je proverio koliko one zapravpo mogu da koštaju. Neke su vrlo pristupačne, dok vam je za neke potrebno mnogo novca, ali sve zavisi od toga šta tražite za vaš dom.

Cene se kreću od 260 dinara, pa naviše za jelke od 80-90 cm. Onda od 999 dinara, pa sve do 9.000 dinara (jelke od 150 cm). Raspon cena jelki od 180 i 250 cm je od 11.000 pa sve do 50.000 dinara.

Najskuplje jelke su one između 350-400 cm sa belim vrhovima, a njihove cene idu od 64.000 do 125.000 dinara. U zavisnosti kakve jelke volite možete da birate da li želite belu jelku, bor, bor sa belim vrhovima ili podeljenim iglicama, kraljevsku snežnu jelku, srebrnu, zelenu jelu i sl. Budući da je sledeće nedelje Nova godina, mnogi trgovci već daju čak do 40 posto popusta na kupovinu. Što se tiče prirodnih jelki, cene na sajtovima se kreću od 1.900 dinara za one od 120cm, od 2.900 za drvce od 150cm, onda od 3.500 za drvce visine 180cm, a za jelku visine 2m cena je 4.500.

JKP 'Zelenilo-Beograd' takođe ima u ponudi jelke sa busenom. U ponudi su dve vrste novogodišnjih jelki- smrča Picea abies i jela (Abies alba).

Cene se razlikuju u zavisnosti od visine stabla i nešto su jeftinije nego na sajtovima koji se bave prodajom jelki:

Cena stabla visine do 1 m iznosi 1.500 dinara

Cena stabla visine 1,0-1,5 m iznosi 2.300 dinara.

Cena stabla visine 1,5-2,0 m iznosi 2.500 dinara.

Saveti za održavanje prirodne jelke

jelka
foto: Volodymyr Maksymchuk / Alamy / Alamy / Profimedia

Kako bi se jelka što bolje održala u sobnim uslovima, tokom praznika potrebno je da se redovno orošava, tj. prska vodom, kao i da se redovno zaliva odstajalom vodom sobne temperature.

Kada prođu praznici, drvo ne treba odmah iznositi napolje na mesto sadnje, već je potrebno da se obezbedi period prilagođavanja. Najbolje bi bilo da se jelka ostavi nekoliko dana u hodniku ili prostoriji koja se ne greje, a posle ovog perioda da se posadi na predviđeno mesto. Sadnja se vrši kada zemlja nije zamrznuta, odnosno kada spoljna temperatura nije ispod nula stepeni Celzijusa.

Prilikom kićenja jelke treba voditi računa o ukrašavanju njenog vrha, kako se on ne bi polomio ili oštetio. Jedan od načina da se sačuva vrh, jeste da se uz vrh postavi neki štapić ili olovka, pa tek onda ukras. Jelku takođe ne treba postaviti blizu grejnog tela, jer to može izazvati opadanje četina.

Bonus video

00:21

ANASTASIJA POKAZALA SAVRŠENO SREĐEN DOM: Ovde živi sa dečkom Đorđem, a sad sve spremno za PRAZNIKE! RASKOŠNA JELKA U CENTRU STANA

(Espreso/Mondo/J.D. Prenela D.Č.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.