MOLITVE PRE I POSLE PRIČEŠĆA TREBA DA ZNA SVAKI SRBIN: Ova je posvećena VELIKOM pravoslavnom SVETITELJU
Molitva, Foto: Alexander Matvienko / Panthermedia / Profimedia

Molitva Svetom Simeonu Metafrastu

MOLITVE PRE I POSLE PRIČEŠĆA TREBA DA ZNA SVAKI SRBIN: Ova je posvećena VELIKOM pravoslavnom SVETITELJU

Molitva Svetom Simeonu Metafrastu

Objavljeno:

Sveti Simeon Metafrast je pravoslavni svetitelj i književnik. Rodom iz Carigrada. Imao je klasično i duhovno obrazovanje. U mladosti je bio carski logotet i prvi velikaš na dvoru. I u tim uslovima živeo čisto i sveto kao istinski asket, podvižnik. Odlikovao se i velikom hrabrošću vojničkom i mudrošću državničkom.

Zbog toga ga je car Lav Mudri veoma cenio, i jednom ga slao na Krit da pregovara o miru sa Arapima, koji su u to vreme bili zauzeli ovo ostrvo. Svršivši uspešno ovu svoju misiju, on se vrati u Carigrad, i uskoro povuče od sveta i svetskih poslova, i zamonaši, piše Vikipedija.

krst, crkva
foto: Marina Lopičić

Molitva Svetog Simeona Metafrasta

Sazdatelju moj, koji si mi dobrovoljno dao Telo Tvoje za hranu, koji si oganj što spaljuje nedostojne, ne spali me, no još prodri u moje udove i sastave, u sve zglobove, u unutrašnjost, u srce. Spali trnje svih sagrešenja mojih, dušu moju očisti, misli osveti, učvrsti sastave sa kostima, prosveti pet prostih čula i svega me prikuj za strah Tvoj. Uvek pokrivaj, štiti i čuvaj me od svakog dela dušegubnog i reči. Očisti me, umij me i ukrasi me. Ulepšaj mi dušu, urazumi me i prosveti me. Pokaži me Tvojim obitavalištem jedinoga Duha, a nikada više obitavalištem greha, da, ulaskom Pričešća, od mene kao od ognja beži svaki zlotvor, svaka strast, kao od doma Tvog. Kao zastupnike privodim Ti sve Svete, vođe Bestelesnih Sila, Preteču Tvoga, premudre apostole, i još Tvoju besprekornu, čistu Mater, čijim molbama primi mene, slugu Tvoga, milosrdni Hriste moj i učini sinom svetlosti. Jer si Ti, Blagi, jedina svetlost i osvećenje duša naših, i Tebi, kao što priliči, svi uznosimo slavu svaki dan, kao Bogu i Vladaru. Tvoje sveto Telo, Gospode Isuse Hriste Bože naš, neka mi bude na život večni, i prečasna Krv Tvoja na otpuštenje grehova. Ovo Pričešće neka mi bude na radost, zdravlje i veselje i na Tvom strašnom Drugom dolasku udostoj mene grešnika da stanem s desne strane slave Tvoje, molitvama prečiste Majke Tvoje i svih Svetih Tvojih. Amin.

Bonus video:

01:01

MOLITVA ISPRED HRAMA: Oče naš grmeo Podgoricom iz desetine hiljada grla (KURIR TV)

(Espreso/ SPC/ Vikipedija/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.