"SIGURNIM KORAKOM DO HRANITELJSTVA": Iz CPSU Novi Sad za Espreso o AKTUELNIM i PLANIRANIM PROGRAMIMA
Foto: Printscreen/youtube/ Centar za porodični smeštaj i usvojenje Novi Sad, Beta/Branislav Božić, priintscreen/centar za porodični smeštaj i usvojenje novi sad

hraniteljstvo u srbiji

"SIGURNIM KORAKOM DO HRANITELJSTVA": Iz CPSU Novi Sad za Espreso o AKTUELNIM i PLANIRANIM PROGRAMIMA

O hraniteljstvu, aktuelnim i planiranim projektima Centra za porodični smeštaj i usvojenje Novi Sad razgovarali smo sa direktoricom Ivanom Koprivicom

Objavljeno:
Marina Letić

Hraniteljstvo je oblik zaštite dece bez roditeljskog staranja i uvedeno je radi dobrobiti dece, koja spletom nesrećnih okolnosti nisu u mogućnosti da odrastaju u biološkoj porodici.

Odnos dete-hranitelj u svakodnevnom životu trebalo bi da u najvećoj meri odgovara odnosu dete-roditelj.

Hraniteljstvo je ustanovljeno kako bi se deci obezbedilo bezbedno okruženje, pruži model porodičnog života i podrška u odrastanju i osamostaljivanju kao mlade osobe.

U Srbiji, hraniteljstvo ima tradiciju dugu 100 godina. Prema Porodičnom zakonu, hraniteljstvo se zasniva odlukom organa starateljstva – centra za socijalni rad.

Ipak, u odnosu na broj zahteva za zbrinjavanje dece bez roditeljskog staranja, danas imamo manje hraniteljskih porodica.

Jedna od ustanova koja se bavi ovim pitanjem jeste i Centar za porodični smeštaj i usvojenje (CPSU Novi Sad) koji pokriva teritoriju Južnobačkog, Sremskog i Srednjobanatskog upravnog okruga.

CPSU Novi Sad je ustanova socijalne zaštite čija je delatnost organizovanje, smeštaj korisnika i pružanje stručne pomoći hraniteljskoj i usvojiteljskoj porodici kojoj je korisnik poveren.

Njihova uloga, između ostalog, je popularisanje i razvoj porodičnog smeštaja, obuka profesionalaca, hranitelja i usvojitelja, kao i informisanje, promocija i organizovanje konferencija i seminara.

O aktuelnim i planiranim projektima ovog centra za narednu godinu, razgovarali smo sa direktoricom Ivanom Koprivicom.

Kako je nastao program "Sigurnim korakom do hraniteljstva" i koje su osnovne svrhe ovog programa?

- Program “Sigurnim korakom do hraniteljstva” nastao je u sklopu nacionalnih reformskih proceca koji su podrazumevali razvoj vaninstitucionalnih usluga za decu, tokom prve decenije 21. veka. Autorke programa su mr Dobrila Grujić, Ljiljana Hadžović, Ljiljana Ivanišević I Vesna Tekić I program predstavlja prvi, akreditovani koji je namenjen pripremi hranitelja za bavljenje hraniteljstvom. Svrha ovog Programa je priprema kanidata za odgovornu ulogu hranitelja kroz 11 edukativnih radionica. Svaka radionica je posebna tematska celina I podrazumeva interaktivan radioničarski pristup. Osim edukativne funkcije, Program pripreme podrazumeva I procenu kandidata kroz sam proces edukacije kao i njihovu samoprocenu. Uključivanje u Program pripreme, procena I samoprocena su sastavni deo Procene Opšte podobnosti kanidata za bavljenje hraniteljstvom, u skladu sa Pravilnikom o hraniteljstvu, ističe direktorica Ivana Koprivica za Espreso.

Ivana Koprivica
Ivana Koprivicafoto: Printscreen/youtube/ Centar za porodični smeštaj i usvojenje Novi Sad

Koji su ključni elementi pripreme za bavljenje hraniteljstvom koje obuhvata ovaj jesenji ciklus programa?

- Program pripreme je standardizovan i kao takav akreditovan i univerzalan na nacionalnom nivou. Kako je već navedeno, Program se sastoji od 11 tematskih celina koje se kroz radionice obrađuju: Potrebe deteta, Dečija prava, Vaspitanje, Gubici, Kontinuitet života deteta I njegov identitet, Životne krize I druge teme koje su su značajne za oblast hraniteljstva a imaju za cilj da doprinesu unapređenju kompetencija kandidata.

Kako Centar za porodični smeštaj i usvojenje Novi Sad podržava hranitelje u njihovom ličnom rastu?

- Osim Programa pripreme, svaki hranitelj nakon realizacije smeštaja, ima kontinuiranu podršku savetnika za hraniteljstvo koji pruža podršku detetu i porodici u skladu sa potrebama. Osim toga, hraniteljima obezbeđujemo I edukativne radionice koje se realizuju jednom mesečno, na najrazličitije teme. Temama su obuhvaćeni svi aspekti brige o deci različite dobi; od ranog razvoja do napuštanja zaštite. Teme koje su obuhvaćene edukacijama za hranitelje su detaljno isplanirane početkom svake godine na osnovu ispitivanja potreba hranitelja.

Možete li detaljnije objasniti koje su konkretne koristi za učesnike programa, kako u pogledu znanja, tako i u smislu novih poznanstava?

- Kandidati koji pohađaju Program pripreme najpre budu bogatiji za jedno novo, životno iskustvo. Osim toga, Program je tako koncipiran da kod učesnika podstiče introspekciju i ostvarivanje uvida u lična iskustva, emicionalne I kognitivne procese koji su dragoceni za razvoj i učenje. Program nudi osnovni paket znanja koji se tiče: Potreba dece, Životnih kriza, Gubitaka, Dečijih prava, Porodičnog vaspitanja, Ličnog i porodičnog identiteta, Posledica zlostavljanja I zanemarivanja na decu I drugih tema od značaja za hraniteljstvo. Naši kanidati posle procesa Pripreme raspolažu sa neophodnim informacijama bez kojih bi bavljenje hraniteljstvom bilo gotovo nemoguće ali, s druge strane, predstavlja tek bazu za dalju nadogradnju znanja i veština koja je neizostavna za svakog aktera u zaštite dece bez adekvatnog roditeljskog staranja.

Da li postoji podrška ili mentorstvo nakon završetka programa, kako bi se novi hranitelji osećali podržano?

- Svaka hraniteljska porodica ima svog savetnika za hraniteljstvo koji mu je rasoloživ za podršku u skladu sa potrebama. Podrška se realizuje kroz terenske posete, telefonske razgovore i intervencije, sastanke i susrete na drugim mestima. Osim toga, savetnikova uloga je da hraniteljsku porodicu uputi i na druge specijalizovane usluge u zajednici I da posreduje u ostvarivanju drugih prava deteta na porodičnom smeštaju.

Možete li nam izdvojiti neki pozitivan primer hranitelja koji su prošli ovaj program?

- Najveći broj hranitelja koji su bili uključeni u Program i nakon toga stekli Opštu podobnost za bavljenje hraniteljstvom mogu biti pozitivan primer i, kroz lično iskustvo, demonstrirati značaj porodičnog smeštaja za dete koje ne živi sa svojim roditeljima. Ali ako se fokusiramo na efikasnost Programa, najčešći komentar učesnika tokom procesa evauacije je da bi bilo višestruko korisno kada bi u ovakav ili slične programe mogli da budu uključeni I svi biološki roditelji.

Koja je uloga Centra za porodični smeštaj i usvojenje Novi Sad u zajednici i kako doprinosi promociji hraniteljstva?

- CPSU Novi Sad je ustanova socijalne zaštite čija je delatnost organizovanje, smeštaj korisnika i pružanje stručne pomoći hraniteljskoj i usvojiteljskoj porodici kojoj je korisnik poveren. Centar obavlja poslove: popularisanja i razvoja hraniteljstva – porodičnog smeštaja; učešća u proceni opšte podobnosti porodica za hraniteljstvo i pripremu za hraniteljstvo; učešća u izboru hraniteljske porodice; učešća u planiranju usluga i mera zaštite korisnika na hraniteljstvu; praćenja i uvida u ostvarivanje svrhe hraniteljstva; podrške korisnicima i hraniteljskim porodicama; učešća u pripremi korisnika za izlazak iz sistema socijalne zaštite ili promenu usluge; istraživanja; obuka profesionalaca i hranitelja. Osim toga, značajna uloga Centra je i informisanje, promocija i organizovanje konferencija i seminara. Imamo naš sajt (www.cpsuns.rs) koji je vrlo informativan a aktivni smo I na društvenim mrežama. Saradnja sa medijima nam je izuzetno značajna pa imamo kontinuirana gostovanja kako na lokalnim tako i na nacionalnim medijima.

Na koji način se mogu dobiti dodatne informacije i da li postoji neki poseban uslov ili kriterijum za učešće u programu?

- Na našem sajtu se nalaze detaljnije informacije o oprocesu Procene opšte podobnosti koji uključuje i Program pripreme budućih hranitelja (koji je sastavni deo procene). Na sajtu su i naši telefoni, e- mail adrese pa nas svako ko je zainteresovan može kontaktirati u dobiti sveobuhvatne informacije.

Novi program obuke?

- Aktuelno, u procesu pilotiranja je novi Program “Porodica po meri deteta- alternativna briga o deci koja ne žive u roditeljskoj porodici”, koji je kreirao tim profesionalki i profesionalaca ispred Asocijacije centara za porodični smeštaj I usvojenje a u okviru projekta „Unapređenje dostupnosti i kvaliteta porodičnog smeštaja“ u okviru programa „PRO – Lokalno upravljanje za ljude i prirodu”, koji zajednički sprovode agencije Ujedinjenih nacija u Srbiji - UNOPS, UNICEF, UNFPA i UNEP, u saradnji sa Vladom Republike Srbije i uz finansijsku podršku Vlade Švajcarske. Prvi trening profesionalaca je okončan tokom meseca decembra a drugi je planiran za proleće 2024. godine. Cilj je da se, kroz ovaj trening, profesionalci osposobe za sprovođenje nove obuke za hranitelje. Osim toga, novi Program nudi profesionalcija još jednu od mogućnosti da pripreme hranitelje za buduću ulogu. Ova obuka je nastala kao rezultat višedecenijskog iskustva zaposlenih u centrima za porodični smeštaj i usvojenje koji su prepoznali potrebu da to svoje praktično iskustvo integrišu u novi Program.

Medijski sadržaj je objavljen u sklopu Projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Bonus video:

02:22

JASMINI DECA PORASLA I OTIŠLA, TEŠKO JOJ PALO PA POSTALA HRANITELJ! Za 9 godina podigla čak ČETVORO DECE: Ovo joj je najbolnije

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.