"IMA NARODNA BANKA SRBIJE I IMAM JA": Batiša iz Topole je MILIJARDER, unikatne primerke NIKAD NE BI PRODAO! (FOTO)
Batiša Ivović, Foto: RINA

neobična zbirka

"IMA NARODNA BANKA SRBIJE I IMAM JA": Batiša iz Topole je MILIJARDER, unikatne primerke NIKAD NE BI PRODAO! (FOTO)

Batiša Ivović iz Topole ima milione i milijarde u svojoj kući

Objavljeno:

Kolekcionarstvo je strast koju mogu da shvate samo oni koji se time bave. Batiša Ivović iz Topole jedan je od onih koji ima svoj hobi još iz detinjstva, a od njega decenijama ne odustaje. Bavi se sakupljanjem starog novca i kako kaže novčanice je prvo prikupljao od svojih predaka a onda su mu i prijatelji poklanjali, a nešto je novca ostalo i sa putovanja. Tako sada njegova zbirka starog novca broji na desetine primeraka od dvadesetih godina prošlog veka pa sve do danas.

- Prva novčanica je iz 1929. godine od sto dinara potom se tu nalazi većina novčanica iz godina koje su dolazile kasnije kako se smenjivao novac tako je ova zbirka i pravljena. Pored novčanica koje sam stalno dodavao ja sam odštampao i sve one novčanice koje su obeležile taj period uz detaljan opis izgleda, godinu kada je odštampana. Nešto novca je od prijatelja, rođaka, nešto je ostalo u kući uglavnom su služile za igru kod dece, a ja sam ih sačuvao od zaborava“, kaže Batiša Ivović za RINU.

1 / 3 Foto: RINA

On ističe da je na pripremi ove vredne zbirke novca radio petnaestak godina a pored novca on je sakupljao i značke, bonove, poštanske markice. U njegovoj kolekciji nalazi se i novac iz inostranstva.

- Nešto novca je ostalo kad smo putovali iz Mađarske, Češke, Bugarske, Rumunije uvek sam se trudio da upotpunim kolekciju i sakupljaću dok sam živ“, naglašava ovaj zaljubljenik u stare novčanice.

Pored lepote izrade novca i kvaliteta papira Batiša naglašava da je novac pre rata imao veću vrednost nego sada. Njegova kolekcija je od velike vrednosti ali Batiša Naglašava da je nikada ne bi prodao.

Batiša sa svojom zbirkom
Batiša sa svojom zbirkomfoto: RINA

- Sakupljao sam kako bi se nekada neko setio tih lepih stvari. Ovo nema cenu i sačuvaću da se nekada neko podseti starih vremena, ima Narodna Banka imam i ja i ostaje mojim naslednicima u amanet“, odlučno kaže ovaj kolekcionar.

Inače, dinar je 12. decembra 1873. postao zvanični srpski novac, donošenjem Zakona o kovanju srpske srebrne monete a od tada do danas pratilo ga je nekoliko uspona i padova.

Bonus video:

02:30

NIKO NEMA OVAKVU KOLEKCIJU! Deka iz Sente ima NAJNEOBIČNIJI HOBI - sakupio čak 10.000 olovaka iz celog sveta (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.