DA LI SRBIJU OČEKUJU POPLAVE NAREDNIH DANA? Najavljen PORAST vodostaja reka, a EVO ima li VEĆIH OPASNOSTI
Poplave, ilustracija, Foto: RINA

vodostaj u srbiji

DA LI SRBIJU OČEKUJU POPLAVE NAREDNIH DANA? Najavljen PORAST vodostaja reka, a EVO ima li VEĆIH OPASNOSTI

Narednih dana području Srbije očekuje se porast nivoa vodostaja na rekama, te se postavlja pitanje da li će doći do poplava

Objavljeno:

Na području Srbije pale su veće količine kiše, u većini predela 10 do 20 litara, a do sutra se ponegde očekuje ukupno od 20 do 40 litara kiše po kcadratnom metru. Obilna kiša prvo je zahvatila severne predele Srbije, naročito Vojvodinu i Beograd, da bi se tokom današnjeg dana obilnije padavine premestile ka jugu, a istovremeno na severu su prestale. Tokom dana na planinama kiša je prešla u obilni sneg, a na Kopaoniku sneg i snežna mećava bili su praćeni i grmljavinom.

Narednih dana području Srbije očekuje se porast nivoa vodostaja na rekama. Porast se očekuje i na manjim, ali i na večim tokovima.

Najveći porast na Dunavu očekuje se na gornjem delu toka kroz Srbiju i to naročito kod Bezdana i Bačke Palanke, dok će manji porast ili stagnacija preovladavati na donjem i srednje delu toka Dunava kroz Srbiju. Od većih reka narednih dana porast će zabeležiti i Tisa i Sava.

Poplave, ilustracija
Poplave, ilustracijafoto: RINA

Vodostaj ovih reka u narednom periodu imaće srednji i veći vodostaj, ali nema opasnosti od poplava.

Kada je reč o manjim i srednjim tokovima, takođe se narednih dana očekuje porast vodostaja. Ovaj porast biće najizraženiji na manjim tokovima u naredna 24 sata, a na srednjim tokovima tokom vikenda. Dobra vest da je nivo vodostaja većine ovih reka u prethodnom periodu bio nizak, tako da će rečana korita biti spremna za dotok veće količine vode. Najveći porast oočekuje se na Južnoj i Zapadnoj Moravi i u slivovima ovih reka.

Opasnost od poplava na bujičnim tokovima nema, jer se u gornjim tokovima ovih reka očekuju padavine u obliku snega, ali će svakako ovi rečni tokovi zbog današnje obilnije kiše burnije odreagovati u naredna 24 sata, ali bez većih problema.

Poplave, ilustracija
Poplave, ilustracijafoto: RINA

Novi kratkotrajni porast na manjim tokovima očekuje se sledeće sedmice i to zbog naglog otapanja snega na planinama usled otopljenja.

Nakon današnjih i sutrašnjih padavina, Srbiju u narednih 10 dana ne očekuju veoma obilne padavine.

Bonus video:

07:00

SPREMITE SE ZA POPLAVE: Ristić o drastičnoj promeni koja sledi: Ozbiljan visinski ciklon zahvatiće OVE REGIJE pa STIŽE KOD NAS

(Espreso/ Telegraf.rs/ Đorđe Đurić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.