DA LI ZNATE ŠTA JE RECIKLAŽNI MARATON? Neobična trka mnogima je idealna za POČETAK, a evo i zašto!
Reciklažni maraton, Foto: VES.PHOTOGRAPHY, EPA AIDAN CRAWLEY

NOVI SAD

DA LI ZNATE ŠTA JE RECIKLAŽNI MARATON? Neobična trka mnogima je idealna za POČETAK, a evo i zašto!

Koliko je on značajan za trkačku zajednicu govori i činjenica da svake godine postoji i podrška trkača iz regiona, što maratonu daje međunarodni karakter

Objavljeno:
Jovana Nedeljković

U subotu 9. decembra, na Sunčanom keju u Novom Sadu je održan Reciklažni maraton - jedinstvena trka koju organizuje Atlеtsko-rеkrеativni klub „Fruška gora”.

Ovo je ujedno bila i prilila da organizatori i čanovi pomenutog kluba proslave svoj 15. rođendan.

Kako je sve počelo?

Priča započinje 2008. godine kada je par rekreativnih trkača, u želji da se lakše organizuje oko odlaska na trke, osnovao pomenuti klub. Dve godine nakon osnivanja organizuju i svoju prvu trku u Novom Sadu - Noćni maraton, a zbog oduševljenja učesnika autentičnošću trke i drugačijim doživljajem, ubrzo su počeli da organizuju još dve neobične trke - Otvoreno prvenstvo Fruške gore u planinskom trčanju i Reciklažni maraton.

Sam Reciklažni maraton, koji je ove godine bio 11. po redu, od samog početka je zamišljen da bude opuštenog karaktera, gde bi fokus bio na druženju, sabiranju utisaka od protekle i planiranju naredne sezone, s obzirom na to da je ujedno i poslednja drumska polumaratonska i maratonska trka u sezoni u našoj zemlji.

Reciklažni maraton
Reciklažni maratonfoto: Ves.Photography

Tako Reciklažni maraton bude idealna prilika, kako profesionalnim, tako i rekreativnim trkačima, da se oproste od trkačke sezone.

U razgovoru za Espreso, članovi Atetsko-rekreativnog kluba "Fruška Gora" otkrili su kako su došli na ideju da organizuju ovakav maraton.

"Trke generišu veliku količinu viška raznog materijala koji ostane neiskorišćen: majice, dilome, medalje, kačketi i sl. Nakon trke dosta toga ostane nepodeljeno jer se startni i finišerski paket mora spremiti za svakog trkača, a mnogi se, iz raznoraznih razloga ne pojave. Stoga smo 2013. godine odlučili da organizujemo prvi „Reciklažni maraton“ na kom su upravo ti restlovi deljeni trkačima", objasnili su iz kluba.

1 / 3 Foto: Ves.Photography

Kažu da su trkači to prihvatili, a i neki organizatori trka, te im i oni donose svoje viškove.

"To je ujedno i dobra reklama za njih, ali i dobra prilika za trkače da dopune kolekciju medaljom sa trke koju su trkači, iz ko zna kog razloga, propustili", tvrde.

Reciklažni maraton idealna prilika za obaranje ličnih rekorda

Objašnjavaju da polumaraton na Reciklažnom maratonu trče i deca (maraton je zabranjen za maloletna lica) i mnogim trkačima je upravo ovde i prvi istrčan polumaraton i to sa 14/15 godina. Razlog za to je jedna specifičnost koja ne postoji ni na jednoj drugoj trci, a zbog koje se jako puno trkača odlučuje da probije neke svoje barijere.

11. Reciklažni maraton
11. Reciklažni maratonfoto: Ves.Photography

"Naime, na našoj trci nema klasičnog DNF. Svako ko završi makar jedan krug trke će dobiti evidentiran rezultat. Stoga trkači, koji su poznati po tome da teško odustaju od trke, čak i pored neke povrede, na našem „Reciklažnom maratonu“ odlučuju se da istrče svoj prvi polumaraton ili maraton, jer, ako kojim slučajem shvate da su preterali sa očekivanjima, lakše odustaju kako ne bi rizikovali povredu ili bolest koju izaiva pad imuniteta zbog preteranog umora", kaži organizatori.

Dodaju i da su zimske i kasno-jesenjske temperature jako prijatne za trčanje,te se šansa da se obori lični rekord se drastično povećava.

Koliko je on značajan za trkačku zajednicu govori i činjenica da svake godine postoji i podrška trkača iz regiona, što samom maratonu daje međunarodni karakter.

Tekst je objavljen u sklopu Projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Bonus video:

03:00

TRKA JA TO MOGU OKUPILA 1.500 ŽENA NA ADI! Kompanija dm drogerie markt i Beogradski maraton napravile akciju za pamćenje

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.