OGLASILA SE DEVOJKA KOJOJ SU LEKARI IZVADILI TUMOR OD 25 KILOGRAMA! Nakon operacije, Svetlana uputila VAŽAN APEL
Operacija, Foto: Zorana Jevtić

podvig srpskih lekara

OGLASILA SE DEVOJKA KOJOJ SU LEKARI IZVADILI TUMOR OD 25 KILOGRAMA! Nakon operacije, Svetlana uputila VAŽAN APEL

Lekari iz Višegradske uklonili kod devojke tumor od 25 kg i sačuvali reproduktivne organe, a sada se i ona oglasila

Objavljeno:

U ovoj godini izvršeno je gotovo 11.000 postupaka vantelesne oplodnje o trošku države, u sedam državnih i 15 privatnih ustanova. Direktori najvećih klinika u Srbiji kažu da raspolažu najsavremenijim uslovima za rad, a napominju i da je u ovu granu medicine mnogo uloženo poslednjih godina. Dokaz je i program VTO sa doniranim reproduktivnim materijalom koji je zaživeo u Srbiji, a najbolje svedoče bebe koje su zahvaljujući vantelesnoj oplodnji ugledale svetlost dana.

U ovoj godini u Ginekološko-akušerskoj klinici u Višegradskoj na svet će doći oko četiri i po hiljade beba. Tokom ove godine uradili su i više od 500 postupaka biomedicinski potpomognute oplodnje.

"Svedoci smo svi da je u zdravstvo Srbije poslednjih godina izuzetno mnogo novca uloženo, više nego ikada pre, a jedna od oblasti medicine koja prednjači jeste i VTO, onkofertilitet, što je od maja takođe o trošku države, zamrzavanje i ćelija i spermatozoida kod osoba koje se leče od maligniteta, kojima treba ukloniti reproduktivne organe, ili kod kojih je ugrožen kvalitet ćelija. Od januara je krenuo i program sa donacijama", ističe direktor ove klinike prof. dr Aleksandar Stefanović.

I u Klinici Narodni front u narednim danima očekuju prvu bebu od doniranih uvezenih ćelija, i ukupno oko 7.000 beba u ovoj godini.

"Prošle godine je bilo 760 i 100 kriotransfera, ove godine preko 1.000, imamo 80 postupaka VTO sa doniranim reproduktivnim materijalom. Raspolažemo najsavremenijim uslovima za rad", ukazuje direktor GAK Narodni Front prof. dr Željko Miković.

dr Željko Miković
dr Željko Mikovićfoto: Printscreen/RTS

O trošku države gotovo 11.000 postupaka VTO u 2023.

U ovoj godini izvršeno je blizu 11.000 postupaka vantelesne oplodnje o trošku države, u sedam državnih i 15 privatnih ustanova. Poređenja radi, 2012. je urađeno 1.200 procedura.

U poslednjih 10 godina iz VTO postupaka rođeno je 15.000 beba. Jedna će narednog petka napuniti dve godine. Borba za Ljubicu trajala je punih 14 godina i toliko je postupaka prošla njena mama.

"Kada sam krenula u ovu borbu sve je bilo drugačije, finansirana dva pokušaja, starosna granica 38, sada je neograničen broj postupaka, starosna granica 45 godina, omogućena je i pomoć parovima sa azospermijom, omogućena donacija, za drugo dete postoje procedure. Za kratko vreme se sve promenilo. Srbija je jedina zemlja u Evropi, a možda i u svetu, koja ima ovako liberalne uslove finansiranja postupaka kod nas", istakla je majka i direktorka IVF centra Sandra Jovanović.

Šta još možemo – da bude više donacija reproduktivnog materijala u našim banka, ali i snažnija psihosocijalna podrška onima koji prolaze kroz borbu za dete, poručuje Sandra. Da društvo, poslodavci, i svi shvate koliko je ovaj problem veliki, i da je neophodno više razumevanja.

Lekari iz Višegradske uklonili kod devojke tumor od 25 kg i sačuvali reproduktivne organe

Tim Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije u petak je izveo operaciju kod 22-godišnje devojke, koja je u Višegradsku prebačena iz opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici. Time što joj je izvađen tumor prečnika 70 centimetara i težak 25 kilograma spasen joj je život, ali i sačuvani organi za reprodukciju.

Tumor
Tumorfoto: Printscreen/RTS

"Želela bih ovim putem zaista da zahvalim doktoru Stefanoviću i celom timu koji je radio na ovom mom slučaju, zapravo, zbog njih sam ja danas i živa", kaže Svetlana.

Iako je tešku operaciju imala pre samo dva dana, a ima i masku na licu, 22-godišnja Svetlana iz Rume ne skida osmeh s lica. U razgovoru za Dnevnik htela je da pozdravi porodicu i prijatelje, da poruči da je u sigurnim rukama, i da posle svega što je dozvolila, a na sreću preživela, uputi i važnu poruku.

"Želela bih da pošaljem poruku svima, kako mladima tako i starima, nije bitno za godine, proveravajte svoje zdravlje, idite kod lekara, birajte prave lekare", rekla je Svetlana.

Prof. dr Aleksandar Stefanović objasnio je da je tumor pripadao levom jajniku, dok su ostali organi bili u upalnom procesu.

Prof. dr Aleksandar Stefanović
Prof. dr Aleksandar Stefanovićfoto: PRINTSCREEN/TV PINK

"Morao je prvo da se isprazni taj tečni deo tumora, ostao je samo čvrst, da bismo mogli da ga izvadimo na rez", ispričao je prof. dr Stefanović.

Uspeo je tim lekara iz Višegradske da joj spase život, ali i da sačuva desni jajnik i matericu, za neki budući novi život.

Bonus video:

01:26

FUDBALERKA I DEVOJKA KOJA JE POBEDILA TUMOR! Inspirativna poruka Jovane za sve roditelje: Ne pokazujte negativno razmišljanje

(Espreso / RTS / Ana Stemanković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.