PLANINARI SE S DETETOM IZGUBILI KOD SIĆEVAČKE KLISURE, SPASAVALI IH 3 I PO SATA: Uspešna akcija spasilaca
GSS, Foto: Gorska služba spavavanja

SVAKA IM ČAST

PLANINARI SE S DETETOM IZGUBILI KOD SIĆEVAČKE KLISURE, SPASAVALI IH 3 I PO SATA: Uspešna akcija spasilaca

Na svu sreću niko od planinara nije povređen i oni su se vratili do svog automobila nakon tri i po sata potrage

Objavljeno:

Spasioci Gorske službe spasavanja iz stanice Niš sinoć su uspešnom akcijom pronašli četri planinara i osmogodišnjeg dečaka koji su se izgubili na grebenu Kusače kod Sićevačke klisure.

Na svu sreću niko od planinara nije povređen i oni su se vratili do svog automobila nakon tri i po sata potrage. Oni su juče oko 16 sati pozvali pomoć GSS, a pre 20 sati su bili kod svojih kola.

- U pitanju su iskusni planinari koji su sa sobom poveli dete, a u jednom trenutku kako su nam i sami rekli došlo je do toga da ih je navigacija odvela u pogrešnom smeru. Tada su onako zrelo i odgovorno postupili, iako su iskusni pozvali su Gorsku službu spasavanja kako bi im pomogla da se vrate u podnožje gde su ostavili svoj automobil - rekao je za Kurir Filip Tomić, spasilac GSS i dodao:

Akcija spasavanja planinara

- Sve vreme su bili pribrani, bez panike i odgovorno su čak, kao iskusni znali da nam objasne gde se tačno nalaze i tako je akcija bili veoma uspešna.

Kako nam je dalje Tomić rekao, oni kao služba podržavaju da se deca od malih nogu vode u prirodu i da osete čari planinarenja. Takođe, naš sagovornik je naveo i to da nije na odmet apelovati na sve planinare da poštuju pravila planinarenja i da tako neće dolaziti do ozbiljnijih problema.

- Vremenski uslovi su sada sve lošiji za planinarenje, mrak pada ranije i apelujemo na sve da vode više računa o svemu. Tačnije, insistiramo da se planinari po stazama koje su već obeležene, a ne prečicama koje mogu da ih dovedu na neku liticu, provaliju, ili da završe usred šume gde ne znaju ni sa koje strane su došli - apeluje naš sagovornik i dodaje:

00:08

Gorska služba spasavanja u akciji

- Sve više imamo planinara rekreativaca koji samo planinare, a mi apelujemo da idu organizovanim turama kojih sada ima jako mnogo, jer je tako bezbednije. Takođe, možda će zvučati pomalo suludo, ali planinari moja da imaju i adekvatnu odeću, obuću, predmete koji im olakšavaju koračenje - baterijske lampe, termo folije za planinarenje, rezervne baterije, to su neke osnovne stvari koje su preko potrebne za planinarenje.

Planinarenje, prema sagovorniku, je prelep, ali ujedno i ozbiljan i opasan poduhvat.

- Planinari treba takođe, svojim ukućanima, prijateljima da kažu gde idu, poželjno bi bilo i kojom rutom pešače kako bi, ukoliko ne daj Bože dođe do nekog peha lakše mogli da stignemo do njih da ih pronađemo i evakuišemo - kaže sagovornik.

Bonus video: OVO OBAVEZNO PROVERITE PRE ODLASKA NA PLANINARENJE! Koordinator timova GSS upozorava na opasnsti uspona JEDNA STVAR JE NAJOPASNIJA

03:32

OVO OBAVEZNO PROVERITE PRE ODLASKA NA PLANINARENJE! Koordinator timova GSS upozorava na opasnsti uspona JEDNA STVAR JE NAJOPASNIJA

(Espreso/Kurir.rs - B .T.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.