EVROPA NA UDARU SNEŽNE MEĆAVE: U Srbiji se očekuje 30 CENTIMETARA SNEGA, evo šta nas čeka do kraja DECEMBRA
Sneg, Foto: Nenad Kostić

vremenska prognoza

EVROPA NA UDARU SNEŽNE MEĆAVE: U Srbiji se očekuje 30 CENTIMETARA SNEGA, evo šta nas čeka do kraja DECEMBRA

Snežna oluja neće zaobići ni Moskvu

Objavljeno:

I dok se na području Srbije narednih dana očekuje otopljenje, uz temperatue i do 15-16°C, mnogi predeli Evrope imaće pravo zimsko vreme.

Narednih dana snažan ciklon premšetaće se sa Severnog mora dalje na istok, duž južne obale Baltičkog mora i doneti centralnoj i istočnoj Evropi padavine. U centralnim prfedelima očekuju se kiša, susnežica i sneg, ponegde i ledena kiša, dok se na istoku Evrope očekuje sneg.

Veoma obilne snežne padavine pogodiće u prvoj polovini sedmice pred nama evropski deo Rusije. Južno strujanje u sklopu ciklona doneće sa juga vlažnu vazdušnu masu, koja će u kontaktu sa hladnom vazdušnom masom sa severa i istoka doneti sneg. U mnogim predelima očekuje se da padne od 10 do 30 centimetara snega, lokalno i više, a snežna oluja neće zaobići ni Moskvu.

Inače, ovi predeli već dugo se nalaze na udaru snega i veoma niskih temperatura sa vrednostima i do -20°C, a istočnije i do -35°C. Još ledenije je u azijskom delu Rusije, uz temperature i do -50°C, a u oblasti Jakutije i d0 -60°C.

Zima, Vremenska prognoza, Hladno, Sankanje, Sneg
foto: EPA ROBERT PERRY

Narednih dana južno strujanje potisnuću ledenu vazdušnu masu sa istoka Evropa malo više ka Sibiru, ali ostaće i dalej hladno, uz temperature od -10 do -5°C.

Dobra vest je da prema trenutnoj vremenskoj prognozi, ova ledena vazdušna masa neće stići do Srbije, tako da se na području naše zemlje ni u narednih 10 dana ne očekuje zimski scenario sa veoma niskim temperaturama i obilnim snegom.

Zahvaljujući uticaju ciklona sa Atlantika i zapada, nad Srbijom će strujati toplija vazdušna masa, a čak i onda kada cikloni odmaknu istočnije i kada hladni front prodre preko Srbije, zahlađenje će doneti kišu nižim, sneg planinama, a temperature bi uglavnom opale na prosečne vrednosti za ovo doba godine.

Osim na istoku, pravo zimsko vreme u narednom periodu očekuje se i na severu Evrope, unutar Skandinavije uz ekstremno niske temperature.

Istovremeno, veoma toplo je na zapadu i severozapadu Evrope i na Britanskim ostrvima, uz temperature i iznad 15°C i to zahvaljujući veoma blagoj i toploj vazdušnoj masi sa Atlantika, a upravo će ova topla vazdušna masa narednih dana doneti otopljenje Srbiji i natprosečno toplo vreme.

Bonus video:

01:24

SNEG JE OVAJ DEO SRBIJE OSTAVIO BEZ STRUJE: Ne otvaramo zamrzivač, imamo hrane za još dva dana! Snalaze se sami protiv KATASTROFE

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.