SRPSKI LEKARI IZVADILI TUMOR IZ DEVOJKE TEŽAK 25 KILOGRAMA: Neverovatan PODVIG naših HIRURGA
Ilustracija, Foto: Nemanja Pančić, Ilustracija

SVAKA ČAST

SRPSKI LEKARI IZVADILI TUMOR IZ DEVOJKE TEŽAK 25 KILOGRAMA: Neverovatan PODVIG naših HIRURGA

Tumor koji je rastao u predelu jajnika, pritiskao je i druge organe i pravio tešku upalu u trbušnoj duplji

Objavljeno: 11:26h

Tim lekara Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Srbije u Višegradskoj operisao je dvadesetdvogodišnju devojku, koja je iz unutrašnjosti prebačena u kritičnom stanju.

Tumor koji je rastao u predelu jajnika, pritiskao je i druge organe i pravio tešku upalu u trbušnoj duplji.

O poduhvatu koji je spasio život devojke, ali i o postupku vantelesne oplodnje i broju beba rođenih ustanovi, koja je nedavno obeležila vek postojanja, za Dnevnik govori prof. dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike u Višegradskoj.

Klinika za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj je referentna ustanova ne samo za Srbiju, nego i za čitav region, nopominje profesor Aleksandar Stefanović, mada je kolokvijalno uglavnom nazivaju porodilište.E

Klinika za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj je referentna ustanova ne samo za Srbiju, nego i za čitav region, nopominje profesor Aleksandar Stefanović, mada je kolokvijalno uglavnom nazivaju porodilište.

„Dakle iz jedne opšte bolnice u Srbiji nam je poslata kao hitna žena sa jakim bolovima. Mlada žena, izuzetno gojazna, 140 nešto kilograma imala, sa teškim znacima upale trbuha i jakim bolovima. Tako da smo posle veoma kratke pripreme pristupili operativnom zahvatu i ovako spolja gledajući se odmah videlo da se radi o jednom zaista ogromnom tumoru i čitav tim je uradio tu operaciju“, objašnjava profesor.

Operacija je trajala tri sata, dodaje dr Stefanović, a hirurzi su najpre morali da punktiraju više od 10 litara vode iz tumora, kako bi na kraju mogli i pored velikog reza da izvade i čvrsti deo tumora kome je inicijalna veličina bila oko 70 centimetara i ukupne težine 25 kilograma. Tumor je pripadao levom jajniku, ostali organi su bili u upalnom procesu, ali bez nekih većih promena.

„Tako da smo uradili jednu operaciju koja je prikladna stanju, ali smo i ostavili drugi jajnik, ostavili matericu pa da bude sreće, da ona se jednom ostvari i kao majka. Za sad se dobro oporavlja, ali zaista jedan neko izuzetan tumor, izuzetne veličine čak i za nas koji vidimo neretko takve tumore“, navodi gost Dnevnika.

Izuzetni rezultati medicinski potpomognute oplodnje

Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj totokom ove godine urađeno je preko 500 ciklusa medicinski pomognute oplodnje, ističe prof. dr Stefanović.

Pored toga urađeno je preko 65 zamrzavanja embriona, a u taj broj spadaju i embrioni iz donacija. Takođe, urađeno je 50 embriotransfera od zamrznutih embriona, a procenat uspešnosti od 35 osto je iznad svetskih standara i na to su stručnjaci u Klinici veoma ponosni, naglašava profesor.

„Onkofertilitet se od maja meseca takođe finansirano od strane države. Dakle, zamrzavanje ćelija i oocita, spermatozoida od pacijenata koji su oboleli od malignih bolesti, kojima treba ukloniti reproduktivne organe ili kojima je ugroženo kvalitetnih ćelija. Kod nas smo imali 37 ovakvih zamrzavanja“, dodaje gost Dnevnika.

Jedan od velikih pomaka na ovom polju je i to što se na inicijativu predsednika Vučića i Srbija uključila u program donacija reproduktivnog materijala.

„Mi smo uradili kod nas nekih 33 ciklusa, od 80 ćelija koje smo naručili, više smo naručili spermatozoida nego oocita, takvi su nam pacijenti. Imamo šest trudnoća, šest nalaza potvrde trudnoće još uvek čekamo, tako da biće ih još, a veoma skoro očekujemo i prvu bebu i porođaj prve bebe iz doniranih ćelija iz inostranstva“, navodi prof. dr Aleksandar Stefanović.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.