PECKA VAS STRUJA OVIH DANA KADA NEŠTO DODIRNETE? Stručnjak objasnio ZAŠTO se TO DEŠAVA, ključ je u JEDNOJ STVARI!
Foto: yon marsh Phototrix / Alamy / Alamy / Profimedia

ZAŠto nas pecka struja

PECKA VAS STRUJA OVIH DANA KADA NEŠTO DODIRNETE? Stručnjak objasnio ZAŠTO se TO DEŠAVA, ključ je u JEDNOJ STVARI!

Naučni komunikator Milan Popović objašnajva da su materijali koji vole da prepuste svoje elektrone – vuna, krzno, svila, a od veštačkih materijala to je najlon, dok su materijali koji vole da primaju elektrone – guma i poliestar

Objavljeno:

Sigurno ste nekada doživeli peckanje kada dodirnete kvaku ili se rukujete sa ljudima. Postavlja se pitanje zašto do ovoga dolazi?

Razlog tome je statički elektricitet koji je u ovo doba godine izražen zbog suvog vazduha.

- Ceo svet u kome živimo, pa i mi sami, napravljeni smo od atoma. Ti atomi imaju elektronski omotač u kome se nalaze elektroni koji su nosioci negativnog naelektrisanja. Različiti materijali koji su napravljeni od atoma, neki malo više vole svoje elektrone, pa ih ne daju, čaki i otimaju tuđe, a neki jedva čekaju da prepuste svoje elektrone - objašnjava za N1 naučni komunikator Milan Popović.

Milan Popović
Milan Popovićfoto: Printscreen/N1

On dodaje da su materijali koji vole da prepuste svoje elektrone – vuna, krzno, svila, a od veštačkih materijala to je najlon, dok su materijali koji vole da primaju elektrone – guma i poliestar. Postoje i oni koji ne daju, ali i ne uzimaju elektrone, takav materijal je – pamuk.

To sve je razlog naelekrisanosti tokom zime.

- U pitanju jesu veliki naponi, od par hiljada do par desetina hiljada volti, ali su to male struje i nisu opasne po naše zdravlje - rekao je Popović.

Bonus video:

01:21

BOJLER MOŽE DA BUDE FATALAN KAO I BOMBA: Izbegnite eksploziju i strujni udar! (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.