"ŽENA UZ ŽENU": Personalizovano LEČENJE, INOVATIVNI LEKOVI i PRAVA PACIJENATA u FOKUSU panela "RAK, NEKAD I SAD"
Foto: Tamara Trajković, Espreso, facebook/udruženje žena uz ženu

STRUČNJACI O NAPRETKU U LEČENJU KARCINOMA

"ŽENA UZ ŽENU": Personalizovano LEČENJE, INOVATIVNI LEKOVI i PRAVA PACIJENATA u FOKUSU panela "RAK, NEKAD I SAD"

Panel "Rak, nekad i sad" okupio je eminentne stručnjake koji su odgovarali na pitanja onkoloških pacijentkinja

Objavljeno:
Marina Letić

U organizaciji Udruženja "Žena uz ženu’’, sinoć je u Beogradu održan panel ‘’Rak, nekad i sad’’ posvećen onkološkim pacijentina kojima su informacije najbitnija alatka i pomoć u lečenju.

Tokom tri panel diskusije akcenat je stavljen i na važnost ravnopravnosti žena koje boluju od raka, kao i mogućnost lečenja u inostranstvu.

Konferencija je održana sa ciljem širenja svesti o epidemiji i hroničnom oboljenju i stvaranju sigurnijeg i zdravijeg okruženja za sve žene.

Panel 'Rak, nekad i sad'
Panel "Rak, nekad i sad"foto: Espreso

Šta je personalizovano lečenje karcinoma?

Prvi panel bio je posvećen personalizovanom lečenju karcinoma, a prisutnima se obratio prof. dr. Mutlu Demiray medicinski onkolog iz Turski koji je istakao značaj genetskog testiranja.

- Da bi jedan genetski test bio uspešan, nije dovoljno da se testiranje samo po sebi završi. Potrebno je da rezultati testa budu protumačeni od strane stručnjaka. Kada govorimo o genetičkom oboljenju, smatra se da je preneto preko porodice. Kada je reč o genetskom, smatra se da je došlo do oštećenja genetskog materijala kod određenog organa. Personalizovani pristup lečenju tumora podrazumeva da morate da uočite kako je došlo do promena kod određenog organa, zatim da testirate i dobijete rezultate koji će uputiti na ciljanu terapiju. Nije važan organ, nego biologija. Lečenje koje se zasniva na promenama koje se zasniva na biološkom konceptu donosi mnogo bolje rezultate, istakao je prof. dr. Mutlu Demiray.

prof. dr. Mutlu Demiray
prof. dr. Mutlu Demirayfoto: Espreso

Personalizovana terapija podrazumeva izbor određenih terapijskih procedura prema genetskim osobinama pojedinca i tumora. Ovo doprinosi držanju ćelija kancera pod kontrolom uz pomoć dugoročnih terapija, a mali broj nuspojava omogućava pacijentu duži životni vek i komforniji život.

Biološke terapije podrazumevaju utvrđivanje „meta“ putem selekcije elemenata koji su prisutni samo u ćelijama raka i kojih nema u normalnim ćelijama.

Kada je reč o faktorima rizika za karcinom, doktor Demiray je istakao cigarete, gotove prehrambene proizvode i nevakcinisanje protiv HPV virusa.

prof. dr. Mutlu Demiray
prof. dr. Mutlu Demirayfoto: Espreso

Na listi RFZO čak 22 nova inovativna leka za najteže bolesti

Tema drugog panela bio je rak dojke, grlića materice i jajnika, nekad i sad. Svoje stručno mišljenje sa prisutnima su podelili prof. dr Ana Banko, spec. interne medicine Aleksandar Antović, prof.dr Vladimir Kovčin internista onkolog, Biljana Šeha spec. radiologije i Gorica Đokić, potpredsednica Udruženje građana za borbu protiv raka jajnika i grlića materice.

Učesnici konferencije su se osvrnuli na važnu vest da su se na listi lekova Republičkog fonda za zdravstveno osguranje našli novi inovativni lekovi - čak 22 terapije, među kojima i 16 najsavremenijih lekova za lečenje velikog broja onkoloških oboljenja.

- Ovo je značajan napredak u lečenju karcinoma u Srbiji. Treba da razlikujemo prevenciju od ranog otkrivanja. Da bismo uradili prevenciju, moramo da znamo šta je uzrok bolesti. Mnogi karcinomi su jednostavni za otkrivanje u početnoj fazi kada su, gotovo sto odsto izlečivi jednostavnim metodama. Ako otkrijemo ciljane, odnosno "target" lekove, koji mogu da spreče aktivnost mutacija, onda možemo biti uspešniji i u lečenju karcinoma, istakao je prof.dr Vladimir Kovčin internista onkolog i naglasio da medicina stalno napreduje i da u onkologiji dobijamo nove lekove.

Panel 'Rak, nekad i sad'
Panel "Rak, nekad i sad"foto: Espreso

Vakcina protiv HPV virusa- važno oružje u borbi protiv karcinoma

Virusološkinja prof. dr Ana Banko naglasila je važnost vakcine koja štiti od zaraze HPV virusom.

- Ko je prvo vakcinisao svoje ćerke protiv HVP-a? To su žene obolele od karcinoma koje su se uspešno izlečile. Ko su prvi muškarci koji su vakcinisali svoje ćerke? To su zapravo oni koji su izgubili svoje supruge, odnosno majke te dece. Ovo nije nova vakcina. Ona postoji već 15-20 godina. Vakcina je žrtva sopstvenog uspeha. Sve ono što smo iskorenili imunizacijom, mi to ne vidimo. Zato je edukacija ključ, navela je prof. dr Ana Banka na drugom panelu ‘’Rak, nekad i sad’’.

Koja su prava pacijenata?

Treći panel bio je posvećen osiguranju u slučaju obolevanja od raka i važnosti edukacije, prevencije i podrške obolelima od karcinoma dojke. O tome su govorile Nataša Bašić iz kompanije "Dunav osiguranje", dr Zorica Đorgović, specijalista radiologije i advokatica Kristina Đapa.

- Kada osoba oboli od karcinoma, prava koja ima kao pacijent su nešto o čemu najmanje vodi računa u tom trenutku. Prioritet joj je kako da pronađe pravu terapiju, a najmanje razmišlja o tome šta je njeno pravo. Pravo znači da imate potpunu zdravstvenu zaštitu, pravo da se lečite, da se poštuje vaše vreme kao pacijenta. Takođe, imate pravo na preventivne preglede, pravo na izbor lekara, drugo stručno mišljenje, informacije i obaveštenja. Jedno od osnovnih prava, koje se tiče zdravstvene zaštite, jeste pravo na prigovor, istakla je advokatica Kristina Đapa.

Panel 'Rak, nekad i sad'
Panel "Rak, nekad i sad"foto: Espreso

Dr Zorica Đorgović, specijalista radiologije osvrnula se na karavan „Budi hrabra – pregledaj se” u okviru kojeg je pregledano na hiljade žene širom Srbije.

- Poražavajuće je to što je svest o karcinomu dojke u manjim gradovima i ruralnim sredinama na izuzetno niskom nivou. Žene uopšte nemaju svest o značaju preventivnih pregleda i imaju strah od samog pregleda i njegovog ishoda. Ipak, u poređenju sa prethodnim godinama, ove godine je svest podignuta na viši nivo, navela je dr Đorgović.

1 / 19 Foto: Espreso

Ishrana tokom i nakon terapije

Na drugom segmentu panela govorili su Stefan Radović, sistemski i porodični terapeut/konstelator i Ana Petrović, magistar farmacije i strukovni nutricionista – dijetetičar.

Tema je bila Kvalitetna ishrana tokom i nakon terapije, kao i uticaj generacijske traume na pojedinca.

- Kod onkoloških pacijenata efikasniji su proizvodi koji ne sadrže puno tiramina: pavlaka, kačkavalj, puter, edamer, parmezan, sirevi koji imaju 45 odsto masti. Ali je poželjno koristiti neke manje masne proizvode, na primer jogurte koji sadrže bifidobakterije koje poboljšavaju mikrobiotu creva. Kada je u pitanju konzumacija mesa, to je individualno. Imala sam, recimo, pacijentkinju kojoj je biftek vraćao leukocite do sledeće hemioterapije, a imali smo i pacijentkinje koje nisu želele da jedu meso pa su ga "zamenjivale" sokom od cvekle, šargarepe, jabuke, limuna i oraha, rekla je nutricionistkinja Ana Petrović i naglasila da nije za to da se isključuje bilo koja namirnica iz ishrane, ali i da plan ishrane nije isti za sve.

Žena uz ženu
foto: Espreso

Kada je u pitanju hormonski zavisni karcinom, nutricionistkinja se osvrnula na upotrebu lanenog semena i soje u ishrani.

- Laneno seme se može konzumirati, ali ukoliko se ne koristi svaki dan i u kombinaciji sa, recimo, pahuljicama koje su rastvorljiva vlakna. Kada je reč o soji, nisam za soju jer je to namirnica koja je najčešće GMO hrana i pokazalo se da može imati različite kontraindikacije, naglasila je nutricionistkinja Ana Petrović.

"Žena uz ženu"

Udruženje "Žena uz ženu" broji više od 200 članica i prepoznato je kao oslonac mnogima koji su se suočili sa dijagnozom kancera.

Tokom 2023. godine organizovali su brojne projekte, kao što su karavan „Budi hrabra – pregledaj se”, kako bi svim zainteresovanim ženama omogućili besplatne ultrazvučne preglede dojki, Prvi regionalni kongres pacijentkinja sa rakom dojke u Srbiji, panel diskusije, izlete itd.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

02:24

VLADIMIR IZ NIŠA POBEDIO JE KARCINOM, ALI TO NIJE SVE! Hrabri novinar na desetogodišnjicu izlečenja dobio nagradu HEROJ MARATONA

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.