STO GODINA POSTOJANJA LOVAČKOG SAVEZA VOJVODINE: Svečano otvaranje muzeja povodom obeležavanja jubileja
Muzej lovstva, Foto: Printscreen/youtube/ Radio-televizija Vojvodine

Muzej lovstva

STO GODINA POSTOJANJA LOVAČKOG SAVEZA VOJVODINE: Svečano otvaranje muzeja povodom obeležavanja jubileja

Pokrajinska vlada povećaće i finansijska sredstva za sve programe iz oblasti lovstva čija realizacija se očekuje u narednoj godini

Objavljeno: 21:40h

Lovstvo je nauka koja se bavi uzgojem, zaštitom, lovom i korišćenjem divljači kao dobra od opšteg interesa.

Lovci se brinu i o zdravlju divljači. Između ostalog, zimi im obezbeđuju potrebnu hranu, a leti vodu. U prirodi je sve povezano, pa se mora voditi računa i o populaciji i brojnosti divljači, što je takođe dužnost lovaca.

Lovstvo u Vojvodini ima veoma dugu tradiciju. Trenutno ima oko 19.000 vojvođanskih lovaca, od kojih su oko 11.500 članovi Lovačkog saveza Vojvodine. U okviru ovog saveza danas postoji stotinak lovačkih udruženja.

Povodom obeležavanja 100 godina od osnivanja Saveza lovačkih društava za Vojvodinu, u Novom Sadu je otvoren prvi Muzej lovstva u našoj zemlji.

Muzej lovstva
Muzej lovstvafoto: Printscreen/youtube/ Radio-televizija Vojvodine

Muzej je smešten u prostoru nekadašnjeg restorana Lovačkog saveza Vojvodine, u ulici Jovana Đorđevića, gde je decenijama unazad sedište vojvođanskih lovaca.

Ovde je izloženo više od 530 trofeja, srndaća i veprova, kao i preparirani primerci više životinjskih vrsta, a prikazane su i razne fotografije, dokumenti i priznanja iz istorije ovog saveza.

Osnivanje Muzeja lovstva finansijski je podržao Pokrajinski sekreterijat za poljoprivredu, iznosom od 9.500.000 dinara. Muzej je nastao kao rezultat kontinuiranog zalaganja svih članova ovog saveza koji su prethodnih 100 godina davali svoj doprinos u unapređenju lovstva.

U planu je unapređenje ove oblasti u budućnosti koja je šansa za razvoj svih oblika ekonomije, a posebno turizma.

Pokrajinska vlada povećaće i finansijska sredstva za sve programe iz oblasti lovstva čija realizacija se očekuje u narednoj godini.

(Espreso / Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.