"GLAVNI UDAR ĆE BITI..." Seizmološkinja Radovanović o jutrošnjem zemljotresu, MOŽE DA DOSTIGNE OVU JAČINU
Slavica Radovanović, Foto: Printscreen / RTS

POTRES KOD PETROVCA NA MLAVI

"GLAVNI UDAR ĆE BITI..." Seizmološkinja Radovanović o jutrošnjem zemljotresu, MOŽE DA DOSTIGNE OVU JAČINU

Potres se osetio od Ćovdina, preko okolnih sela, pa sve do Beograda

Objavljeno: 09:08h

Zemljotres jačine 4,0 stepeni po Rihterovoj skali pogodio je jutros u 4.45 sati Petrovac na Mlavi, a potres se osetio čak do Beograda. Ipak, kako kaže seizmološkinja Slavica Radovanović, očekuje se da će se u budućnosti tu pojaviti još jači udar.

Ona pojašnjava da rased koji ide od Velikog Gradišta do Svilajnca ima kapacitet da generiše zemljotrese magnitude 5 stepeni po Rihterovoj skali.

- Nekoliko zemljotresa je bilo ali imajući u vidu da su na severnom delu raseda koji ide od Velikog Gradišta preko Petrovca na Mlavi do Svilajnca tu bili zemljotresi, a da taj rased ima kapacitet da generiše zemljotrese magnitude 5 stepeni. Preko 30 godina tu nije bilo takvih zemljotresa, još od od 1991. godine. Prošle godine sam rekla da je moguće da se tu jave zemljotresi. Kada Seizmološki zavod izanalizira podatke onda ćemo znati da li je to regularna seizmička aktivnost ili je aktiviran neki od poprečnih raseda, pa će tek na glavnom biti zemljotres - pojašnjava sagovornica.

1 / 3 Foto: Printscreen/Republički seizmološki zavod

Ona dodaje da je to već 7. zemljotres po redu, a da će glavni udar biti u budućnosti.

- To je već 7. zemljotres na tom području, to je sve isti rased. Tu se seizmička aktivnost lagano podiže, a glavni udar će biti u nekoj budućnosti, ne znamo kad - kaže ona.

Podsetimo, dva zemljotresa, od kojih je jedan 4,1 stepen po Rihteru jutros rano je pogodio Petrovac na Mlavi. Epicentar je opet bio u Ćovdinu gde je bio i prošlog vikenda.

Prvi zemljotres se desio u 4.45 sati, bio je jačine 4,1 stepen po Riheru, a na dubini od kilometara. Drugi se desio u 5 sati i 3 minuta. Takođe je bio na dubini od 7 kilometara, a bio je jačine 2, 4 stepena.

Potres se osetio od Ćovdina, preko okolnih sela, pa sve do Beograda gde je građane probudio iz sna.

Bonus video:

00:14

ZEMLJOTRES U SRBIJI: Zatreslo se tlo tokom noći na dubini od 3 kilometra

(Espreso/ Telegraf.rs/ Ljubinka Račić Đokić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.