POBEDA NIJE JEDINI CILJ: Dimitrije iz Novosadskog maratona nam otkriva zašto TRKAČI baš ovde OBARAJU LIČNE REKORDE
Novosadski maraton, Foto: Facebook/Novi Sad Marathon

novosadski maraton 2023.

POBEDA NIJE JEDINI CILJ: Dimitrije iz Novosadskog maratona nam otkriva zašto TRKAČI baš ovde OBARAJU LIČNE REKORDE

U Novom Sadu se održavaju dve trke - polumaraton je martu mesecu dok se maratonska traka održava u oktobru

Objavljeno:

8. oktobra ove godine održan je 31. po redu Novosadski maraton.

Ova manifestacija postoji od 1993. godine i od svog početka okuplja kako aktivne trkače koji su licencirani u Atletskom savezu, tako i rekreativce.

Prema rečima jednog od organizatora Novosadskog maratona, Dimitrija Dolge, koncept cele trke je bio i ostao popularizacija sporta i okupljanje trkača gde imaju priliku za druženje, upoznavanje i razmenu iskustava.

Novosadski maraton
Novosadski maratonfoto: Facebook/Novi Sad Marathon

Zainteresovanost učesnika sve više raste

Kako za Espreso objašnjava Dimitrije, kada je maraton osnovan, s obzirom na okolnosti u to vreme, broj trkača je bio skroman.

To je trajalo do otprilike 2000. godine, posle toga je broj trkača počeo da se povećava, a trend rasta broja učesnika se nastavio do korone, a onda već sada počeo da se vraća na stare brojeve", kaže nam Dimitrije.

U Novom Sadu se održavaju dve trke na proleće i jesen

U Novom Sadu se održavaju dve trke. Polumaraton je martu mesecu dok se maratonska traka održava u oktobru. U okviru obe manifestacije, osim glavnih trka na 21 i 42 kilometara, održavaju se i kraće trke. Na primer u oktorbu, u vreme dok traje maratonska trka, održavaju se i trke na 5, 10 i 25 kilimetara.

"Ideja cele manifestacije je priprema za veće trke. Čovek ukolko želi da istrči na primer 42 kilometara, mora duže vremena da se sprema i kraće trke su idealna prilika za tu pripremu. Najveći broj trkača na proleće je na 10 i na 21 kilometara. Na jesenjoj trci bude oko 150 maratonaca, dok na kraće trke bude preko 500 učesnika", objašnjava nam sagovornik.

Kako dalje navodi, za maratonsku trku je veliko zauzeće trkača. Osim vremena, potrebna je i priprema u vidu organizacije, hrane, odeće, obuće.

Trke se održaju u isto vreme, strart i cilj je isti i nalazi se u centru grada. Staza je uz Dunav gde učesnici imaju prilike da uživaju u lepim predelima. Organizacija maratona postavi i muziku na par lokacija što trkačima omogućava da lakše podnesu trku.

Cilj
Ciljfoto: Facebook/Novi Sad Marathon

Dimitrije navodi da je grad Novi Sad upravo taj deo renovirao poslednjih godina, što učesnicama olakšava učešće.

Trke za sve

U okviru obe manifestacije organizovan je program u centru grada u pešačkoj zoni, gde najmlađi mogu da uživaju, ali i budu deo trka. Tako se organizuju "trke" za decu različitog uzrasta.

Jedna od zanimljijih trka za posetioce bude puzeća trka beba. U zadnjih par godina velika je zainteresovanost roditelja dece sa posebnim potrebama pa je i za njih organizovana posebna trka gde mogu da učestvuju sa svojim roditeljima ili pratiocima.

Puzeća trka
Puzeća trkafoto: Facebook/Novi Sad Marathon

Gledali smo da uključimo što veći broj populacije i da što više ljudi nađe mesto za sebe. Ta inicijativa pokrenuta je najviše zbog velike zainteresovanosti dece da učestvuju u dužim trkama, ali kako zbog bezbednosti to nije omogućeno, organizovane su trke posebno za mlađu populaciju. S tim što se trke za decu nazivaju trčanjem zadovoljstva, gde cilj nije takmičenje već to da su i oni deo jedne ovako velike manifestacije", navodi Dimitrije iz Novosadskog maratona.

Trčanje je osnova svih sportova

Važnost učestvovanja dece na ovakvim manifestacijama je podizanje svesti i značaju sporta, tvrdi Dimitrije.

"Ta deca će se možda jednog dana baviti trčanjem, mada i kojim kog sportom da se bave, atletika je osnova svih sportova".

Organizacija Novosadskog maratona već duži vremenski period je uvrštena u manifestacije od interesa za grad, a od prošle godine i u manifestaciju od interesa za pokrajinu.

"To je nama jako važna stvar, a jednako nam je važno to što imamo podršku svih javnih i komunalnih preduzeća u gradu Novom Sadu", navodi Dolga i objašnjava da, s obzirom na to da se trka održava na ulicama, neophodna je podrška i pomoć saobraćajne policije, komunalne policije, Gradskog zelenila...

Sva gradska preduzeća koja su angažovana na uređenju puta, zelenila i svega ostalog, gledaju da sve poslove, koje inače obavljaju u proleće i jesen, završe pre naše trke. Dakle, grad gleda da kompletne aktivnosti javnih preduzeća izkoordinira prema našim potrebama odnosno datumima, a kako bi učesnici imali bolji doživljaj", objašnjava nam sagovornik.

Novosadski maraton
Novosadski maratonfoto: Facebook/Novi Sad Marathon

Trkačima je Novosadska trka idealna prilika za lične rekorde

Kako je Novi Sad na takvom ravnom području i mnogo je lakše trčati po ravnoj stazi nego po uzbrdicama, pojedini maratonci upravo uzimaju učešće na našoj trci kako bi ostvarili određene lične rekorde. Osim ovoga, trkačima izuzetno znači zbog samog doživljaja i to što trka počinje i završava se u centru gde su svi okupljeni kako bih ih podržali.

Sledeći novosadski polumaraton biće održan 24. marta 2024. godine

Tekst je objavljen u sklopu Projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Bonus video:

01:08

KAKO DA PROVALITE KOJI JE NAJADEKVATINIJI SPORT ZA VAŠE DETE? Jevremović odao svoju tajnu: Nikako da se teraju na silu!

(Espreso / Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.