POSLE NAJTOPLIJEG 2. DECEMBRA U ZADNJIH 120 GODINA, OVO NAS ČEKA NAREDNE SEDMICE: Neće vam se DOPASTI, spremite se!
Hladno vreme, Foto: Uroš Arsić

vreme u skladu sa kalendarom

POSLE NAJTOPLIJEG 2. DECEMBRA U ZADNJIH 120 GODINA, OVO NAS ČEKA NAREDNE SEDMICE: Neće vam se DOPASTI, spremite se!

Narednih dana vreme u Srbiji će biti u skladu sa kalendarom - sa temperaturama oko nule

Objavljeno:

Prva dva dana decembra donela su pravo prolećno vreme, a u mnogim predelima Srbije zabeležene su i letnje temperature, pri čemu su oboreni temperaturni rekordi za decembar.

U Valjevu je mereno 26°C, što je najviša ikada izmerena temperatura za taj grad u decembru otkad se vrše merenja. U subotu je oboren apsolutni temperaturni rekord za decembar u Kragujevcu, prethodni rekord iz 2022. godine premašen je za čak 3°C. Apsolutni rekordi za decembar oboreni su u Požegi, Vranju, Ćupriji, Leskovcu, Kruševcu, Kraljevu i Sremskoj Mitrovici.

U Beogradu je juče oboren rekord za najvišu ikada temperaturu izmerenu otkad se vrše merenja, odnosno od 1887. godine. Maksimalna temperatura dostigla je u subotu 22.7°C, dok je dosadašnji rekod za decembar bio 22.6°C i to izmeren u dva navrata, odnosno samo dan ranije, ali i 16. decembra 1989. godine.

Lepo vreme u Beogradu
Lepo vreme u Beogradufoto: Emilija Jovanović

Dakle, vrlo malo nedostajalo je da bude oboren apsolutni temperaturni rekord za najvišu ikada izmerenu temperaturu za celu Srbiju u decembru.

Čak je i noću bilo veoma toplo, a u Podrinju je zabeležena i tropska noć, pri čemu se temperatura u Loznici nije spuštala ispod 20°C, a čak usred noći i pred jutro bila je 23°C.

Vrlo visoke temperature bile su direktna posledica fenskog efekta veoma jakog, na udare i olujnog južnog i jugozapadnog vetra.

Srbija i naše područje prethodnih dana bili su pod uticajem su veoma snažnog ciklona sa severozapada Balkana sa centrom iznad severa Jadrana i Alpa. Srbija se nalazila u prednjem delu ciklona, pa su preovladavala veoma snažna južna i jugozaopadna visinska strujanja. Kako olujni južni vetar duva iznad Mediterana i Jadranskog mora, kada južni vetar naiđe na prepreku poput visokih Dinarskih planinana duž Jadrana, vazduh nađe na prepreku, pa počinje da se uzdiže, hladi i kondenzuje, što stvara jake i obilne kiše i svežije vreme na navetrenim stranama, u ovom slučaju duž Jadrana, ali i u Negotinskoj Krajini gde su temperature bile oko 5°C, ujutro i -1°C, a sever Vojvodine bio je u hladnom sektoru ciklona, pa je tako u Somboru bilo oko 5°C.

Istovremeno, dok su temperature u Srbiji i na jugoistoku Evrope bile letnje sa vrednostima i iznad 25°C, polarni udar sa severa Evrope obrušio se na centralnu Evropu i oblast Alpa, uz obilni sneg i veoma niske temperature.

Sneg
Snegfoto: RINA

U subotu tokom večeri drastično zahlađenje sa kišom zahvatili je Vojvodinu, u nastavku tokom večeri i noći i ostale predele Srbije, a temperature su opale i za 20 stepeni, dok su danas temperature u delovima Srbije usled prodora hladnog fronta niže i za 25 stepeni u odnosu na jučerašnji dan.

Tako je juče Valjevo merilo 26°C, a danas 2°C, a Loznica je usred noći merila 23°C, a današnja maksimalna je 2-3°C. U Beogradu su dva dana zaredom temperature dostizale 23°C, a danas je zimskih 2°C.

Značajnijih padavina nije bilo, tako da je po prestanju kiše u Vojvodini, južnije od Save i Dunava bilo sporadičnih padavina u obliku slabe kiše, susnežice i slabog snega.

U Srbjiji je danas vreme bilo hladno i pravo decembarsko. Preovladavalo je oblačno, ponegde sa slabom kišom, susnežicom i slabim snegom, ali bez značajnijih padavina. Maksimalna temperatura keretala se uglavnom od 0 do 6°C, na jugu nešto toplije.

Kada je reč o snegu, pre samo nekoliko dana visina snega na planinama bila je i do pola metra, a na jugoistoku Srbije palo je i do metar snega. Snažan fenski efekat jugozapadnog vetra potpuno je otopio snežni pkkrivač i do onih najviših planina, pa su tako bez snega ostali i Kopaonik, Zlatar, Golija i mnoge druge planine, osim planine na jugoistoku i istoku Srbije gde nije bilo fenskog efekta vetra, pa je ostalo 20-30 cm snega.

Današnji dan planinama Srbije doneo bi tek sporadične snežne padavine i to svega do nekoliko centimetara.

Rzavedravanje iz seevrnih, do večeri očekuje i ostale predele Srbije, osim na jugu.

Noć ka ponedeljku biće vedra i veoma hladno, uz temperature ispod 0°C.

Hladna i maglovita noć
Hladna i maglovita noćfoto: Nenad Kostić

U ponedeljak će u Srbiji biti sunčano i hladno, ujutro uz umeren mraz i vedro vreme, u dolinama i kotlinama sa maglom. Minimalna jutarnja temperatura biće od -7°C na severu Vojvodine do -1°C na jugu i istoku Srbije, na planinama i ispod -10°C, u Beogradu do -3°C. Maksimalna temperatura biće od 1 do 5°C, u Beogradu do 3°C.

Prema vremenskoj prognozi, utorak će Srbiji doneti toplije vreme, uz temperature do 10°C, ali i više oblačnosti. U sredu jače naoblačenje, ka četvrtku i u četvrtak sa kišom, na planinama sa snegom. U petak suvo, a novi talas padavina očekuje se narednog vikenda.

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za početak decembra u Srbiji od 5 do 9°C, one će danas i sledeće sedmice biti uglavnom oko ili malo ispod proseka, dok su tokom prva dva dana dcembra u mnogim predelima Srbije bile više za 15 stepeni, pa čak i za 18 stepeni od napomenutog proseka.

Bonus video:

02:03

PRVI SNEG PAO, A MI NEMAMO 5 DANA STRUJE! Meštani opštine Ivanjica ogorčeni nakon snežne katastrofe: BRUKA, ALI MORAŠ DA TRPIŠ

(Espreso / Telegraf / Đorđe Đurić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.