5 PRELEPIH IMENA ZA DECU ROĐENU U DECEMBRU: Imaju DIVNA značenja - roditelji će se oduševiti
Imena, Foto: Printscreen/Republički zavod za statistiku

DIVNA SIMBOLIKA

5 PRELEPIH IMENA ZA DECU ROĐENU U DECEMBRU: Imaju DIVNA značenja - roditelji će se oduševiti

Imena koja se daju deci rođenoj u decembru - imaju divno značenje, popularna su u Srbiji

Objavljeno:

Ukoliko se vaša beba rađa u decembru, možda će vs inspirisati spisak narednih imena koja se daju zimskoj deci rođenoj u ovom mesecu. Neka od njih su povezana sa zimom, a neka sa crkvenim praznicima koji nas očekuju u narednom periodu. Lepa su, jedinstvena i imaju divno značenja.

1. Snežana

Kao što samo ime poručuje, ovo ime je povezano sa snegom. Izvedeno je, naime, od imenice sneg, odnosno glagola snežiti. Simbolizuje da devojčica bude lepa, bela, nežna i čista kao sneg. Poznata je i bajka Snežana i 7 patuljaka, a ovo ime je već decenijama zastupljeno i popularno u Srbiji.

2. Marija

Praznik Vavedenje Presvete Bogorodice proslavlja se 4. decembra, jedan je od 5 velikih Bogorodičinih praznika i označava ulazak Presvete Bogorodice u hram. Zbog toga se devojčicama rođenim na ovaj dan često daje ime Marija. Žensko ime Marija je sigurno jedno od najpopularnijih i najčešćih imena na svetu. Marija je ime izvedeno od egipatske reči "mry", što znači "voljena", "žena koju Bog voli", "čistota", "duboka ljubav", odnosno "od Boga voljena".

Devojčica
Devojčicafoto: Davide Zanin / Alamy / Alamy / Profimedia

3. Nikola/Nikolina

U Srbiji se 19. decembra proslavlja Sveti Nikola, jedna od najčešćih krsnih slava. Zbog toga se deci rođenoj u ovom periou daju imena Nikola, Nikolina, Nikoleta. Potiče od latinskog "Nicolaus", sa značenjem "pobednik" ili "onaj koji donosi pobedu", ili "narod je pobednik", "narod pobešuje".

4. Vuk

Ovo ime se nekada davalo deci jer su verovali da štiti dete. Često je davano zimi zbog verovanja da će dete zaštiti i da će biti dobrog zdravlja. Kao što samo ime kaže, simbolizuje vuka, odnosno "onaj koji je kao vuk" - snažan i hrabar.

5. Andrej/Andrija/Andrijana - 13. decembra proslavlja se Sveti apostol Andrej prvozvani, pa mnogi roditelji deci rođenoj u ovom periodu daju navedena imena. Andrej je "hrabar", "naj koji je smeo", "muževan" i "ratnik". Andrijana znači "ona koja je neustrašiva", "borbena", "ona koja je snažna".

Bonus video:

01:21

KAKO JE CRNI PETAK DOBIO OVO IME? Sve je počelo bezbrižno u Filadelfiji, a onda su uleteli navijači! U Srbiji se OGLASIO I MUP

(Espreso/Yumama/T.A.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.