VELIKI BROJ PENZIONERA JE SA NESTRPLJENJEM ČEKAO OVU VEST: Sve se konačno zna
Penzioneri, Foto: Beta / Dragan Gojić

važno za penzionere

VELIKI BROJ PENZIONERA JE SA NESTRPLJENJEM ČEKAO OVU VEST: Sve se konačno zna

Porglašeni pobednici poetskog konkursa "Zlatni stih" u koji su učestvovali penzioneri u Srbiji

Objavljeno:

14. novembra u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda u Starom dvoru proglašeni su pobednici poetskog konkursa „Zlatni stih” na kojem su pravo učestvanja imale sve starije osobe (od 60 godina i starije) penzioneri i oni koji to još uvek nisu, koje žive na teritoriji Republike Srbije, uz uslov da nisu članovi Udruženja književnika Srbije.

Proglašenje se odvijalo na ceremoniji otvaranja 21. Festivala stvaralaštva starijih „Zlatno doba”.

Najviše ocene za autorski rad i prvu nagradu – skulpturu „Zlatni stih”, rad akademskog vajara Milosava Pavelke, dobila je autorka Jovanka Grubić Jančić iz Pančeva za pesmu „Stari moj”.

Plakete za drugo i treće mesto „Srebrni stih” i „ Bronzani stih” pripale su Milisavu Tomoviću iz Šapca za pesmu „Oblici” i autorki Dušici Stevanović iz Negotina za pesmu „Kad me ne bude više”.

Penzioner
Penzionerfoto: Profimedia

Pesnička odličja uručio je u ime organizatora festivala direktor Ustanove Gerontološki centar Beograd Srđan Dimitrijević.

Na svečanosti je dodeljeno i priznanje „Iskorak” i to Petrici Bjelici (98) iz Kraljeva za 1350 napisanih pesama.

Petrica je počela da piše u sedmoj deceniji, a nagradu joj je uručio predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić, koji je svečano i otvorio festival.

Ovogodišnja nagrada „Zlatna reč” za humano novinarstvo u službi pozitivnog odnosa prema starijim osobama opravdano je dodeljena Marini Stojadinović, urednici emisije „Doživeti stotu”, koja se već 23 godine emituje na Prvom programu Radio Beograda.

Pisaća mašina
Pisaća mašinafoto: Profimedia

Nagrada „Zlatna reč” je ustanovljena sa ciljem podizanja svesti o položaju, potrebama i pravima starijih osoba, a 2019. godine pripala je i listu „Glas osiguranika”.

Svi učesnici ovogodišnje manifestacije kulture starijih „Zlatno doba” „ostvarili su svoje pravo na stvaralaštvo”, što je bio i festivalski slogan, a na Jutjub kanalu Gerontološkog centra Beograd biće postavljen video zbornik sa odabranim pesmama poetskog konkursa.

Konkurs su raspisali Sekretarijat za socijalnu zaštitu i Radna jedinica dnevnih centara i klubova u okviru Gerontološkog centra Beograd, a pokrovitelj 21. festivala stvaralaštva starijih „Zlatno doba” bio je grad Beograd.

Festival „Zlatno doba” ima za cilj da afirmiše i promoviše amatersko stvaralaštvo starijih, negovanje i prenošenje kulturne baštine, kao i kulturnu razmenu između regiona i zemalja.

Bonus video:

01:44

EVO KOJI PENZIONERI SU UKLJUČENI U DANAŠNJU POMOĆ OD 20.000 DINARA! Iz sindikata poručili: U spadaju prijave samo do OVOG datuma

(Espreso / Penzionisani)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.