SNIMATELJ "ZASTAVA FILMA" BIO U VAGONIMA SA VOJNICIMA KOJI SU IŠLI DA BRANE OTADŽBINU: Beležio je EMOTIVNE TRENUTKE
Pukovnik Goran Ikonić, Foto: NENAD KOSTIĆ

relikvije prošlosti

SNIMATELJ "ZASTAVA FILMA" BIO U VAGONIMA SA VOJNICIMA KOJI SU IŠLI DA BRANE OTADŽBINU: Beležio je EMOTIVNE TRENUTKE

Vojnofilmski centar "Zastava film" predstavio 2.300 filmova

Objavljeno:

Majka i otac ispraćaju sina jedinca u rat. Vojnik kroz prozor vagona grli dete, privio ga čvrsto... Ljubi ga, nešto mu priča, a oči pune suza!

- Srce moje, sine moj - dovikuje druga majka dok voz lagano kreće na Kosovo i Metohiju.

Uz pisak lokomotive udaljava se od stanice, ostavljajući roditeljska lica ukvašena suzama.

Ministarstvo odbrane
foto: ZASTAVA FILM

Veoma su potresne te scene iz filma "Voz", koji je nastao noć uoči NATO agresije u martu 1999. godine. U tim vagonima, kojim su od Beograda do Prištine putovali vojnici da brane otadžbinu, bio je i snimatelj "Zastava filma" Mirko Lukanović.

Beležio je emotivne trenutke, a te ljudske sudbine uz klepet šina u celinu je uokvirio reditelj Goran Kostić i ostvarenje je potom ovenčano mnogim vrednim nagradama.

Ministartvo odbrane
foto: NENAD KOSTIĆ

To je samo jedan od 2.300 filmova i serija različitih žanrova, kratkometražnih, dugometražnih, dokumentarnih, igranih, koje je proizveo Vojnofilmski centar "Zastava film" Uprave za odnose s javnošću Ministarstva odbrane.

Ministarstvo odbrane
foto: Nenad Kostić

- Naši snimatelji i reditelji su često tokom ratnih dešavanja bili u prilici da u jednoj ruci drže pušku, a u drugoj kameru. Oni su s našim vojnicima išli po rovovima, često su rizikovali i sopstvenu bezbednost i život da bi snimili neke važne scene i događaje. Tako je nastao i film "Voz" - priča nam direktor "Zastava filma" pukovnik Goran Ikonić, koji je inače i producent i direktor "Zastava filma":

1 / 10 Foto: NENAD KOSTIĆ

- Tako su, recimo, snimili kako se pod ruševinama otkriva čovek i spasava u Prizrenu nakon bombardovanja, pa snimci iz Niša, kada smo bili bombardovani kasetnim bombama... U tim trenucima se vidi narod kako beži, vidimo ranjene, poginule. To je jedan težak period, ali i taj period predstavlja deo našeg stvaralaštva.

Neki od najčuvenijih igranih filmova i serija "Zastava filma"

vojsnici
foto: ZASTAVA FILM

1958. godine "Jedini izlaz"

1961. godine "Stepenice hrabrosti"

1962. godine "Oklopni voz"

1973. godine "Bombaši"

Vojska Srbije
foto: ZASTAVA FILM

1983. godine "Igmanski marš"

1984. godine "Vojnici"

1989. godine "Najbolji"

1992. godine "Policajac sa Petlovog brda"

1997. godine "Ptice koje ne polete"

Vojnofilmski centar "Zastava film" je obeležio 75 godina. Dočekao nas je pukovnik Ikonić. U vitrinama nagrade i priznanja, ima ih više od 200. Jedna od najznačajnijih su tri Zlatna sunca, koje su dobili na festivalu vojničkog filma u Francuskoj, a tu su i Zlatni i Srebrni vitez s festivala u Moskvi. Izložene su i stare kamere, jedna čak za podvodno snimanje.

1 / 6 Foto: zastava film

Sala za projekcije urađena je šezdesetih godina i veruje se da je i doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito tu gledao filmove. Sala je autentična, krase je stare bioskopske drvene stolice presvučene kožom, još u ono vreme.

Vojska Srbije
foto: ZASTAVA FILM

Ustanova u arhivu čuva više od 30.000 rolni filmske trake. Unutra je hladno, ali prva koju smo uočili je rolna druge epizode kultne serije "Vojnici". U kartoteci se čuvaju biografije filmova od 1949. godine, od prvog do poslednjeg.

Snimanje
foto: ZASTAVA FILM

"Zastava film" je formiran 14. novembra 1948, a pre dve godine smo ustanovili i slavu Sveti Vrači. Te godine formirana je ustanova, što je u stvari nastavak prekinutog kontinuiteta vojne kinematografije započete još 1916. pri obaveštajnoj upravi glavnog štaba srpske vojske - objašnjava pukovnik i pokazuje priznanje "Kapetan Miša Anastasijević" i Sretenjski orden trećeg stepena, koji su 2019. godine dobili od predsednika Aleksandra Vučića.

Edukativni filmovi

Serijal od 60 minijatura

Povodom 75-godišnjice postojanja Vojnofilmskog centra "Zastava film", Ministarstvo odbrane pripremilo je serijal od 60 kratkih dokumentarno-edukativnih filmova na temu Prvog svetskog rata.

Ministarstvo odbrane
foto: Nenad Kostić

- To su kratki edukativni filmovi trajanja od četiri do pet minuta, koji su prvenstveno namenjeni mlađim generacijama da bi se upoznali s našom bogatom istorijom. Time se bavila grupa istoričara, reditelj projekta je Slađana Zarić, mislim da su to jako dobro uradili, da su izvukli suštinu o najznačajnijim istorijskim događajima i ličnostima toga vremena. Naravno, to je dosta teže nego kada se radi nešto u većoj minutaži. Sledeće godine ćemo se na isti način baviti i temama vezanim za NATO agresiju na Jugoslaviju 1999. godine. Plan je da na taj način obuhvatimo i Drugi svetski rat i jedan period balkanskih ratova - navodi pukovnik Ikonić.

Ove godine uručena im je i statueta Slobode na festivalu Sofest u Sopotu, gde su se predstavili s filmom "OFLAG XII-B", a jedan od njihovih najnagrađivanijih filmova je "Vojničke ljubavi zauvek" reditelja Željka Mirkovića iz 2023, koji je osvojio već 18 nagrada, poslednju pre mesec dana na festivalu Frida u Parizu. Hodnike ove ustanove krase i brojne fotografije sa snimanja, fotografije na kojima su reditelji, scenaristi, zaposleni. Tu su čak i stari montažni stolovi, a čuva se i kamera iz 1949. godine.

Snimanje filma
foto: Zastava film

Stevan Labudović

U Alžiru ga doživljavaju kao heroja

Stevan Labudović, snimatelj "Filmskih novosti", saradnik "Zastava filma", fotograf i svedok alžirske borbe za nezavisnost, bio je jedan od ličnih snimatelja tadašnjeg predsednika Tita, a zbog nečega što je zabeležio ušao je u istoriju.

- On je učestvovao u velikom broju naših filmova rađenih ovde u "Zastavi". Mila Turajlić je radila film o Labudoviću i njegovom životu, a snimala ga je i kod nas u "Zastava filmu". On je za vreme alžirske revolucije poslat tamo, verovatno ga je tadašnji predsednik poslao kod vođe revolucije i on je u Alžiru postao bukvalno jedna od ikona revolucije. Prošle godine smo bili u poseti alžirskoj vojsci i videli smo koliko njega tamo zapravo cene i poštuju - priča Ikonić.

- Kroz našu filmsku kuću prošla su najveća imena srpske kinematografije. U planu je rimejk serije "Vojnici" i nadam se da ćemo u narednim godinama uspeti to da realizujemo - zaključuje pukovnik Ikonić.

Bonus video:

02:03

Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare dan uoči početka dvodnevnog sastanka šefova diplomatija NATO u Briselu

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.