TEMPERATURNE OSCILACIJE NIKAKO NISU DOBRE: Stručnjak UPOZORAVA, zbog OVOGA i ZDRAVI mogu DA...
Zima, Foto: Nenad Kostić

opasno

TEMPERATURNE OSCILACIJE NIKAKO NISU DOBRE: Stručnjak UPOZORAVA, zbog OVOGA i ZDRAVI mogu DA...

Bioprognostičarka RHMZ navodi koje tegobe će osećati hronični bolesnici, ali i svi drugi

Objavljeno: 20:11h

Republički hidrometeorološki zavod najavio je velike temperaturne oscilacije, jak vetar i česta naoblačenja. U četvrtak i petak u većem delu zemlje očekuje se nagli porast temperature. Ove temperaturne razlike nepovoljno deluju na naš organizam i kod mnogih mogu da izazovu tegobe.

U četvrtak 30. novembra RHMZ prognozira nakon jutarnjeg mraza toplije vreme tokom dana, te će temperatura sa jutarnjeg minusa dostići oko 13 stepeni. Duvaće i jaka košava.

Vetar
Vetarfoto: Beta / Emil Vas

Najtoplije će biti u petak 1. decembra kada će dnevne temperature dostizati od 14 do 23 stepena uz intenzivno toplјenje snega. A onda kao da ovo nije dosta, za vikend stiže novo zahlađenje.

Kako za 24sedam govori bioprognostičarka RHMZ Jasminka Smailagić, biometeorološke prilike u toku ovog perioda, u kome dolazi do prodora izuzetno tople, a zatim hladne vazdušne mase, su nepovoljne za srčane bolesnike, osobe sa problemima sa cirkulacijom, kao i one sa visokim, niskim i varirajućim krvnim pritiskom.

Zima
Zimafoto: Nenad Kostić

- Vetar koji se očekuje iz južnog kvadranta ima dodatni nepovoljan uticaj na osobe sa psihičkim tegobama, a kod zdravih osoba izaziva bezrazložnu nervozu, nesanicu i dekoncentraciju. Ovo nepovoljno utiče na sve učesnike u saobraćaju, te se svima preporučuje dodatna pažnja, upozorava bioprognostičarka RHMZ.

Dodaje da nagli pad temperature vazduha, koji prognostičari najavljuju za dane vikenda, zahteva oprez kod cerebrovaskularnih bolesnika, astmatičara i kod osoba sa migrenom, kod kojih su mogući češći ili intenzivniji napadi.

- Kod zdravih osoba, u tom periodu, moguće je neraspoloženje i dugotrajne slabije glavobolje kao meteoropatske reakcije, navodi Jasminka Smailagić.

Bez obzira na nepovoljnu bio prognozu, potrudite se da uživate u predstojećim toplim danima o vikenda.

Bonus video:

02:34

OVE ZIME OČEKUJTE MNOGO SNEGA! Meteorolog otkrio kakva vremenska prognoza nas čeka od novembra: PADAVINA ĆE BITI NA PRETEK

(Espreso / 24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.