VEROUČITELJ JOVANOVIĆ RAZBIO DILEME O POSTU: "Nije strašno kada se..." - njegove reči Srbi treba dobro DA POSLUŠAJU
Post, Foto: Printscreen/Youtube/ TV Novi Bečej

VAŽNO JE ZA SVE

VEROUČITELJ JOVANOVIĆ RAZBIO DILEME O POSTU: "Nije strašno kada se..." - njegove reči Srbi treba dobro DA POSLUŠAJU

Veroučitelj Vuk Jovanović govorio je o značaju posta, njegovom smislu i funkciji

Objavljeno:

Danas je počeo božićni post koji će trajati 40 dana do velikog hrišćanskog praznika rođenja Isusa Hrista - Božića.

Veroučitelj Vuk Jovanović govorio je za Kurir o značaju posta, njegovom smislu i funkciji:

- Svaki višednevni post crkveni služi tome da nas pripremi za praznik koji dolazi. To su veliki praznici. Božić, Vaskrs, proslavljenje dva velika apostola, apostola Petra i Pavla, to je prvi letnji post i drugi letnji post, GospoJinski post kada postimo i pripremamo se za praznik Vaznesenja presvete bogorodice, znači za Veliku Gospojinu. Imamo četiri vremena u godini tokom kojih se mi trudimo na dva plana. Trudimo se da izmenimo način na koji se hranimo i trudimo se da tokom tog vremena preispitamo svoj odnos prema drugima - rekao je Jovanović i dodao:

Post, Pijace, Riba
foto: Aleksandar Stojanović

- Trudimo se da budemo bolji prema drugima nego što su oni prema nama. I onda takav poziv u stvari menja svet, zaista menja. Kad smo mi drugačiji jedni prema drugima i ne želimo da budemo gori od drugih, da bi im se osvetili nego naprotiv pokušavamo eventualno svojom dobrotom da neku njihovu zlonamernost preokrenemo u dobronamernost. To je ono što nas apostol Pavle stalno poziva, na šta crkva u svakoj svojoj molitvi poziva. Mi se kao crkva molimo i za neprijatelje da i oni s nama počnu da proslavaju Boga ljubavi.

Istakao je da post kao hrana nije nevažan deo posta, ali da ipak nije suštinski:

- Znači, post kao hrana nije nevažan element. On nije suštinski u tom smislu da po Hristovim rečima ništa nas ne pogani, ništa ulazi u čoveka. Hrišćani se ne odriču nekog jela zato što misle da je nečisto, već pokušavamo da se uzdržimo od one hrane koja je posebno sita, koja stvara energiju, ne bismo li naučili sebe da istrpimo izvesnu dozu gladi, neprijatnosti i onda ono što je u stvari, ako mogu tako da kažem, mehanizam posta koji se tiče hrane, da mi svoju sebičnost smanjimo, ne bismo li ostavili prostor da prepoznamo tuđe potrebe. Nije strašno kad se čovek omrsi, mi se ne bavimo magijom, duh sveti se ne bavi sadržajima naših želuca, uopšte nije reč o tome. Reč je da nas post otvara za Boga, otvara nas za druge.

(Espreso/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.