5 GRADOVA U SRBIJI PRETI LEDENA KIŠA: Evo gde treba da se PAZITE POLEDICE, a jedan dan ove nedelje kao PROLEĆNI
Vremenska prognoza, Foto: Nemanja Nikolić, Emilija Jovanović, Beta Dragan Gojić

Vremenska prognoza

5 GRADOVA U SRBIJI PRETI LEDENA KIŠA: Evo gde treba da se PAZITE POLEDICE, a jedan dan ove nedelje kao PROLEĆNI

Vremenska prognoza do kraja nedelje, 3. decembra 2023. godine

Objavljeno:

Srbija se danas nalazi pod uticajem veoma snažnog ciklona, koji se svojim centrom premešta sa severnog Jadrana preko severa Srbije dalje na istok ka Karpatima. Vrednost pritiska u centru ciklona opala je na samo 988 milibara.

Srbija se nalazi u prednjem sektoru ciklona, uz snažna južna strujanja.

Kiša pada u većem delu Srbije i temperature dostižu i 10°C, a jak jugoistočni vetar u košavskom području i na planinama ima i olujne udare.

Trenutne temperature kreću se od 5°C u Vojvodini do 11°C u centralnim i jugoistočnim predelima Srbije, u Beogradu je 8°C.

Kiša
Kišafoto: Nenad Kostić

Zlatibor i Sjenica mere 5°C, Kopaonik -1°C, a Negotin i Zaječar 2°C.

Ledena kiša na istoku Srbije

Na istoku Srbije pada kiša koja se ledi pri tlu.

I dok je nad većim delom Srbije otoplilo, topla vazdušna masa dovela je nad istočnom Srbijom do pojave temperaturne inverzije, pa je hladan vazduh ostao u nižem sloju, zbog čega se kiša ledi pri tlu i stvara poledicu.

U Srbiji i do kraja dana oblačno sa kišom, na višim planinama sa snegom, dok se na istoku Srbije očekuje ledena kiša, susnežica i sneg, naročito u Timočkoj i Negotinskoj Krajini.

Najveća opasnost od ledene kiše i opasne poledice očekuje se na širem području Negotina, Bora, Zaječara, Knjaževca i Majdanpeka, kao i na svim planinama istočne Srbije, a u ovim predelima očekuje se i pojava snega.

Kiša
Kišafoto: Printscreen/youtube/Dpgista Gamepay

Pred kraj dana preko Srbije će preći hladni front u sklopu ciklona, uz skretanje vetra na severozapadni i uz prodor osetno hladnije vazdušne mase.

U toku večeri i noći snežna granica spustiće se i na 500 metara nadmorske visine, a u sredu ujutro kiša će ponegde i u nižim predelima preći u susnežicu i sneg.

U sredu će biti hladno, uz umeren severozapadni vetar. Na severu će biti suvo, u ostalim predelima kiša, susnežica i sneg, uz prestanak padavina do kraja dana.

Prema vremenskoj prognozi, u četvrtak ujutro slab do umeren mraz, tokom dana suvo i toplije, uz temperature od 5°C na istoku do 15°C na zapadu Srbije, uz pojačanje jugoistočnog vetra, a kiša se očekuje samo na severu Vojvodine.

U petak i do 22°C

U petak uticaj novog snažnog ciklona sa centralnog Mediterana, uz prolećne temperature. Očekuje se fenski efekat južnog vetra. Maksimalna temperatura biće i do 22°C.

Sunčano
Sunčanofoto: Emilija Jovanović

Vikend će doneti jače zahlađanje, a Srbija će se naći u zadnjem delu ciklona, uz polarni prodor vazdzuha, uz jak severozapadni vetar. Tempetratura će biti u padu na 0°C, a kiša će i u nizijama preći u sneg.

Prosečna maksimalna temperatura za ovo doba godine je od 5 do 9°C, tako da su danas temperature oko proseka i takve će biti do četvrtka. U petak će zbog advekcije veoma tople vazdušne mase biti toplije i za 15 stepeni od proseka, a za vikend će zbog advekcije veoma hladne vazdušne mase, temperatura za kratko vreme biti u padu za 15 do 20 stepeni, a temperature će biti ispod proseka.

Bonus video:

02:03

PRVI SNEG PAO, A MI NEMAMO 5 DANA STRUJE! Meštani opštine Ivanjica ogorčeni nakon snežne katastrofe: BRUKA, ALI MORAŠ DA TRPIŠ

(Espreso/ Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.