OBNOVLJENA KUĆA U NS OD NEPROCENJIVOG ZNAČAJA! Gradili su je jezuiti pre nekoliko vekova!EVO PO ČEMU JE JEDINSTVENA
Foto: Printscreen Instagram

POGLEDAJTE!

OBNOVLJENA KUĆA U NS OD NEPROCENJIVOG ZNAČAJA! Gradili su je jezuiti pre nekoliko vekova!EVO PO ČEMU JE JEDINSTVENA

Radovima je obuhvaćena i konzervacija i restauracija originalne stolarije

Objavljeno:

U okviru projekta obnove graditeljskog nasleđa Petrovaradina i Novog Sada ove godine je završena obnova Špilerove kuće u Petrovaradinu, koja je započeta 2021.godine.

Ova kuća, neprocenjive vrednosti baroknog tipa, koju su izgradili jezuiti za vreme boravka u Vojvodini i Petrovaradinu krajem 17. ili početkom 18. veka, primer je jedinstvenog rešenog eksterijera kome poseban pečat daje volumen mansardnog krova i masivna lučno završena kapija.

Obnovljeni su karakteristični elementi krova sa ukrasnom profilisanom drvenom gredom kao. Postavljeni su snegobrani a ugrađena je i nova gromobranska instalacija. Pored ovoga, urađena je i zamena krovnog pokrivača, kao i popravka i zamena oštećenih elemenata krovne konstrukcije, uz saniranje delova krova.

Radovima je obuhvaćena i konzervacija i restauracija originalne stolarije, izvršena je zamena elemenata koji su bili znatno oštećeni kao a urađena je i ugradnja novih elemenata izrađenih po uzoru na originalne. Zamenjeni su prozori sa svim elementima kao i velika ulazna drvena dvokrilna kapija sa pešačkim ulazom. Ono što je značajno napomenuti je da su i restaurirane kapije na ulazima u podrum, kao i ulazna dvokrilna i jednokrila vrata na dvorišnoj strani.

Restaurirani su i konzervirani svi elementi od kovanog gvožđa: prozorske rešetke, elementi ograde i nosači oluka. Na kraju, fasada je obojena silikatnom bojom po izboru konzervatorskog nadzora.

Podsećanja radi, Špilerova kuća u Petrovaradinu je odlukom Vlade Srbije iz 2013. godine proglašena za spomenik kulture, a sama njena obnova je od velikog značaja za hrvatsku zajednicu u Novom Sadu. Špilerova kuća se nalazi u ulici Vladimira Gotrana broj 8.

(Espreso/Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.