ZNATE LI ŠTA JE KARIJERNI CENTAR? Ovo će OSOBAMA sa INVALIDITETOM u Novom Sadu OLAKŠATI DEO ŽIVOTA
Foto: Privatna arhiva

pomoć pri zapošljavanju

ZNATE LI ŠTA JE KARIJERNI CENTAR? Ovo će OSOBAMA sa INVALIDITETOM u Novom Sadu OLAKŠATI DEO ŽIVOTA

U Novom Sadu je otvoren Karijerni centar za osobe sa invaliditetom sa ciljem pružanja podrške osobama sa invaliditetom u procesu traženja posla i uključivanja u radno okruženje

Objavljeno:

Projekat "Posao po meri" osobama sa invaliditetom pomaže da ostvare pravo na jednak pristup pri zapošljavanju, a glavni cilj ovogodišnjeg dela kampanje je pokretanje portala za zapošljavanje.

Tako je nastao portal www.zapošljavanje.fmi.rs koji povezuje poslodavce sa potencijalnim kandidatima. Na njemu su se našli poslodavci iz Novog, Sada, Subotice, Zrenjanina, Beograda, Valjeva i Niša.

U okviru projekta otvoreno je i šest Karijernih centara za osobe s invaliditetom, u kojima savetnici pružaju individualno i grupno savetovanje o karijeri i obuke za osobe sa invaliditetom kako bi im pružili podršku da pronađu posao i uključe se u radno okruženje.

Jedan od tih Karijernih centara nalazi se u Novom Sadu gde su savetnici dostupni za pomoć zainteresovanim licima radnim danima od 8 do 16 časova.

Šta je ova inovativna usluga i koliko je ona značajna za osobe sa invaliditetom na području Grada Novog Sada, za Espreso su ispričale Anita Govlja i Jasna Grizer, savetnice za podršku pri zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

Šta je inovativna usluga podrške osobama sa invaliditetom pri zapošljavanju?

Inovativnost ove usluge se ogleda u tome što po prvi put imamo Karijerne centre za osobe sa invaliditetom. Prema poslednjim raspoloživim podacima, a to je Popis stanovništva iz 2011. godine, zarade ili primanja bile su glavni izvor prihoda za samo 6,8% osoba sa invaliditetom, što pokazuje položaj osoba sa invaliditetom na tržištu rada i ukazuje na neophodnost ekonomskog osnaživanja osoba sa invaliditetom, kroz jednak pristup zapošljavanju na tržištu rada i dostupnom radnom okruženju. Otvaranjem Karijernog centra za osobe sa invaliditetom sa fokusom na gradove Beograd, Novi Sad, Zrenjanin, Valjevo i Niš osobe sa invaliditetom dobijaju podršku po njihovoj meri- u skladu sa njihovim kompetencijama i željama, ali i sa realnim potrebama na tržištu rada. Realizacija projekta Posao po meri: Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom, omogućena je donacijom Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Nosilac projekta je Forum mladih sa invaliditetom a partneri na projektu su Caritas Srbije, Fondacija Ana i Vlade Divac, Smart Kolektiv i Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije.

Koliko je ovakva usluga značajna za osobe sa invaliditetom u Novom Sadu?

Osobe sa invaliditetom često ne mogu da ostvare svoja prava koja su jednaka kao i prava drugih građana: pravo na samostalan život i inkluziju, pravo na obrazovanje i zapošljavanje bez diskriminacije, pristupačnost u javnim prostorima, prevozu, informacijama i komunikacijama…Sve ove prepreke sa kojima se osobe sa invaliditetom susreću svakodnevno mogu uticati na gubitak motivacije za aktiviranjem, razvijanje osećanja bespomoćnosti, sumnje u vlastite potencijale. U Karijernom centru, savetnice su podrška osobama sa invaliditetom da razgovaraju o poteškoćama na koje nailaze, ali i da tragaju za načinima prevazilaženja tih prepreka.

Koje usluge pružaju savetnice za zapošljavanje?

Naša usluga se odnosi na karijerno vođenje i osnaživanje osoba sa invaliditetom i obuhvata individualno savetovanje, organizovanje i vođenje radionica za Lični razvoj, gde se kod korisnika poboljšavaju meke veštine, (rešavanje konflikata, razbijanje predrasuda, verbalna, neverbalna i asertivna komunikacija, timski rad… i na te načine korisnicima pružamo psihosocijalnu podršku. Takođe podržavamo aktivan vid zaposlenja, koje je isključivo po meri korisnika, obuke za rad, podršku preduzetništvu kao i radne prakse za korisnike mlađe od 35 godina.

Kako se može zakazati razgovor sa savetnicama u Novom Sadu?

Informativni razgovor sa savetnicama, Anitom Govljom i Jasnom Grizer, može da se zakaže na broj telefona 069/503-06-60 ili putem mejla na adresu savetnice.pomeri@gmail.com, kao i ličnim dolaskom u Karijerni centar koji se nalazi u prostorijama Caritasa, Cara Dušana 8a, radnim danima od 8 do 16 časova.

Na koji način savetnice pružaju podršku u prepoznavanju individualnih potreba za prilagođavanjem radnog mesta i radnih zadataka?

Individualnim razgovorima, kao i realizacijom radionica za lični razvoj savetnice upoznaju korisnike, ali i korisnici upoznaju sebe, bave se sadržajima koje možda nikada ranije nisu prorađivali, osluškuju svoje autentične potrebe. Težimo da korisnike osnažimo na taj način da su u mogućnosti da se zauzmu za sebe, da na intervjuu za posao otvoreno komuniciraju koje su njihove potrebe i kakvo prilagođavanje im je potrebno. Forum mladih sa invaliditetom već godinama radi sa poslodavcima na promociji zapošljavanja osoba sa invaliditetom, organizuje treninge za poslodavce na kojima poslodavcima pruža informacije od značaja za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, između ostalog i informacije o prilagođavanju radnog mesta i radnih zadataka. Tako da u okviru projekta radimo i sa osobama sa invaliditetom i sa poslodavcima, kako bi ostvarili željene rezultate.

Kako se može registrovati na portalu za zapošljavanje osoba sa invaliditetom?

Registracija na Portalu je dosta jednostavna, kandidati ostavljaju osnovne podatke o sebi i kreiraju svoj profesionalni profil, a zatim imaju mogućnost da pretražuju i prijavljuju se na oglase za koje su zainteresovani. Za svaku pomoć i nedoumicu pri registraciji zainteresovani mogu doći u naš Karijerni centar. Portal za zapošljavanje se nalazi na adresi www.zaposlavanje.fmi.rs

Medijski sadržaj je objavljen u sklopu Projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.