SRBI NE ZNAJU KOJE JE PRAVO PREZIME GAVRILA PRINCIPA: Postoje DVE verzije, teško ćete POGODITI o čemu se radi
Gavrilo Princip, Foto: Profimedia

biografija

SRBI NE ZNAJU KOJE JE PRAVO PREZIME GAVRILA PRINCIPA: Postoje DVE verzije, teško ćete POGODITI o čemu se radi

Malo ko zna da je Gavrilo Princip imao drugačije prezime

Objavljeno:

Gavrilo Princip je rođen u Obljaju kod bosanskog Grahova 25. jula 1894. godine. U istoriji je upamćen kao jedna od najkontroverznijih ličnosti.

Bio je član pokreta "Mlada Bosna", koja se borila protiv Austrouglarske vlasti u Bosni i Hercegovini i za ujedinjenje Južnih Slovena. Tog 28. juna 1914. godine, Gavrilo je izvršio atentat na austrijskog nadvojvodu Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju u Sarajevu.

Većina Srba (i Jugoslovena) zna za ove podatke. Princip je nepravedno optužen da je kriv za početak Prvog svetskog rata, ali činjenica je da bi i bez njega došlo do velikog krvoprolića, koje je Austrija uveliko spremala.

Gavrilo Princip
Gavrilo Principfoto: AP

Međutim, ono što je malo poznato jeste da je pravo Gavrilovo prezime - Čeko. Postoje dve priče kako je došlo do promene prezimena.

Po jednoj, početkom 19. veka, Gavrilovi preci su se preselili u Obljaj i tada su dobili prezime Princip, po jednom od njegovih rođaka, izvesnom Todoru, koji je bio silovit i ugledan čovek. Nosio je raskošne nošnje i jahao je belog konja, pa je imao i nadimke "bosanski princ" i "princ od Bosne". Tako je njegov nadimak postao prezime.

Po drugoj verziji, Gavrilova porodica je uvek nosila prezime Čeko, a Princip je bio samo lokalni nadimak za njih. Na zvaničnim dokumentima, vlasti su upisivale prezime Čeko, a u zagradi je bio zabeležen čuveni nadimak.

Ipak, Gavrilo je želeo da u uspomeni sledećih generacija ostane upamćen po prezimenu koje je i te kako ostavljalo utisak (i rekli bismo, nije pogrešio).

Stručnjaci koji su istraživali Principovo poreklo, navode još jednu zanimljivost - utvrdili su da su se Gavrilovi preci u 18. veku doselili iz Grahova Crnogorskog u Obljaj, i da su se tada prezivali Jovićevići. Tada su promenili prezime u Čeko, jer su u turskoj službi radili kao graničari, koji su, dakle, sačekivali prolaznike i putnike.

Slava porodice Princip bila je Đurđevdan.

Bonus video:

01:03

NAJKOBNIJI ATENTAT U ISTORIJI ČOVEČANSTVA JE VEZAN ZA SRBE Antić: Tada je bilo 115 ubistva, stradali i važniji od Ferdinanda

(Espreso/ Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.