VOZAČI, OPREZ, KAZNE ZA OVO BIĆE ČAK 20.000 DINARA: Ako je nemate, pucate ogromne pare, POČELE SU KONTROLE
Foto: Profimedia

PAŽNJA!

VOZAČI, OPREZ, KAZNE ZA OVO BIĆE ČAK 20.000 DINARA: Ako je nemate, pucate ogromne pare, POČELE SU KONTROLE

Za sve koji putuju van naseljenih mesta, obavezno je i posedovanje lanaca

Objavljeno:

Za vozače koji nemaju svu opremu potrebnu kako bi spremni dočekali zavejane puteve, propisane su kazne - za fizička lica od 6.000 do 20.000 dinara, za pravna od 100.00 do 800.000 dinara, a za preduzetnike od 50.000 do 100.000 dinara.

Rok za zamenu starih zimskih guma odavno je istekao, a kako su u prethodnom periodu temperture bile iznad proseka, mnogi su zaboravii da zamene zimske gume. Iz AMSS-a sada pozivaju vozače da to hitno urade.

Nevena Damjanović iz AMSS-a za N1 kaže da su sva četiri zimska pneumatika neophodna, a ne samo dva, kao i da dubina šare mora da bude minimum četiri milimetra.

Za sve koji putuju van naseljenih mesta, obavezno je i posedovanje lanaca, ali i druga standardna oprema za vozače, kao što je trougao na primer.

Damjanović savetuje vozače da provere stanje rezervnog točka i da je neophodno da i on bude ispravan. Potrebno je proveriti i svu signalizaciju, zameniti metlice na brisačima ako su dotrajale, proveriti tečnost i stanje akumulatora.

Među opremom koja je potrebna vozačima van grada su i lopate, ali to se, kaže Damjanović, više odnosi na teretna vozila. Ali i za putnička vozila poželjno je imati lopatu u van naseljenog mesta gde dolazi do prekida u saobraćaju. Ona podseća vozače i da obezede dovoljne količine goriva i da ako dođe do zastoja na putu mogu da se ugreju u svojim automobilima.

Lanci u gradu, prema njenim rečima, nisu neophodni, ali jesu van naseljenog mesta, a postoje meste i gde je znakom određeno da je potrebno i montiranje lanaca. I policijski službenici su ti koji obaveštavaju građane, pogotovo na prilazima zimskim centrima da je neophodno da stave lance.

U toku je naplata kazni za sve koji nisu stavili zimske gume i Damjanović ih upućuje da što pre posete radionice i to učine. Ona kaže da mogu da se koriste i gume sa oznakom M plus S koje su za sve sezone, a potrebno je proveriti i stanje akumulatora.

Budući da se mnogi nisu susretali sa montiranjem lanaca, iz AMSS kažu da bi trebalo da probaju da ih montiraju na svoja vozila.

Bonus video

05:01

POOŠTRENE KAZNE ZA ŽENE KOJE NE NOSE HIDŽAB U IRANU: Petričković o pravom razlogu: Od ovoga se NAJVIŠE PLAŠE i kazne su SUROVE

(Espreso/Alo/Aleksandar Vulić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.