SRBIJU JE ZGROZIO SNIMAK MIŠA KOJI JEDE KOBASICU U MESARI: Doktorka otkrila šta se dešava ako pojedemo OVU HRANU
Dr Svetlana Stanišić, Foto: TV Prva Printscreen

užas

SRBIJU JE ZGROZIO SNIMAK MIŠA KOJI JEDE KOBASICU U MESARI: Doktorka otkrila šta se dešava ako pojedemo OVU HRANU

Dr Stanišić je istakla da svi oni koji posluju hranom bi trebalo da redovno sprovode dezinsekciju i deratizaciju

Objavljeno:

Na društvenim mrežama poslednjih dana kruže snimci iz različitih objekata na kojima se vidi kako miševi hodaju po hrani i grickaju je. Na jednom snimku se čak i vidi kako miš trčkara po policama supermarketa, dok se na drugom snimku vidi miš kako jede kobasicu u mesari.

Javnost je zgrožena, komentari se nižu i postavlja se pitanje koliko ugrožavamo svoje zdravlje ukoliko pojedemo ovako kontaminiranu hranu? Na ovo pitanje, pokušala je da da odgovor doktorka fizičke hemije Svetlana Stanišić.

Za početak, dr Stanišić je istakla da svi oni koji posluju hranom bi trebalo da redovno sprovode dezinsekciju i deratizaciju, jer ti glodari mogu da prenesu sve i svašta.

"Mišija groznica, odnosno Hanta virus, može da uzrokuje hemoragičnu groznicu sa renalnim sindromom i može da uzrokuje i izvestan plućni sindrom. Mada to se relativno retko javlja, da budemo iskreni. Tu su takođe i druge bolesti, poput otkazivanja vitalnih organa i leptospiroza. Generalno kada jedemo u restoranima brze hrane, tu možemo očekivati i virus koksaki, salmonela", objašnjava Stanišićeva i dodaje:

"Problematične su - zrnaste namirnice odnosno žitarice koje se prodaju u prodavnicama zdrave hrane, jer ih posle natopimo mlekom i gde nema termičke obrade. Problem je takođe i sa šunkom i sirom kačkavaljem, koji stoje u izlozima na izvol'te".

Bonus video:

01:29

HRANA KOJA JE LEK! Profesor pčelarstva otkrio sve benefite dovoljnog unosa meda: Veoma lako saznajte koja je VAŠA dnevna mera!

(Espreso / Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.