"DECA GUBE DAH, POVRAĆAJU, ZACENE SE": Alarmantno upozorenje dr Ostojić, AMBULANTE PUNE - Kruži više od 100 VIRUSA
Dr Olivera Ostojić, Foto: Printscreen Youtube

DRAMATIČNO

"DECA GUBE DAH, POVRAĆAJU, ZACENE SE": Alarmantno upozorenje dr Ostojić, AMBULANTE PUNE - Kruži više od 100 VIRUSA

Preko 100 virusa kruži među mlađom populacijom

Objavljeno:

Sezona je respiratornih infekcija, stomačnih virusa, među decom raste i broj obolelih od velikog kašlja. Dr Olivera Ostojić, dečiji pulmolog iz KBC "Dragiša Mišović", rekla je da je u toku sezona velikog kašlja koji se tako zove i po upornosti i po trajanju, ali da i drugi virusi napadaju decu i pune ambulante.

Preko 100 virusa kruži među mlađom populacijom, a i roditelji i lekari posebno obraćaju pažnju na veliki kašalj, bolest od 100 dana, koja dugo nije bila prisutna među decom.

- Sezona je virusa kojih ima preko 100 i oni kruže u populaciji. Sve nas je iznenadio veliki kašalj kojeg nije bilo dugi niz godina. Veliki kašalj ili pertusis je bolest izazvana bakterijom. Mi imamo izuzetno dobru vakcinu i ona je u kalendaru obavezne vakcinacije - napominje dr Ostojić.

Dečak, Bolest, Dete, Prehlada, Grip, Bolesno dete
foto: Profimedia

Navodi da se ova bolest ponovo pojavila među mališanima, jer je bilo onih roditelja koji su odbili da vakcinišu svoju decu. Kako kaže, u ovom momentu nije reč o nevakcinisanoj deci, već o tome da ova vakcina ima vek trajanja i da sada veoma često obolevaju adolescenti, ali i odrasli i bebe u prvim mesecima života.

Simptomi velikog kašlja

- Prva faza velikog kašlja traje nedelju dana i liči na skoro sve druge respiratorne infekcije, sa slabim opštim stanjem i povišenom temperaturom. Posle toga dolazi faza od dve, tri, četiri nedelje, faza zacenjivanja koja je naročito dramatična za malu decu. Deca gube dah, povraćaju, poplave, zacenjuju se i onda ide ona faza oporavka kada prestaje povraćanje, faza kašlja je ređa, i na kraju dođemo do tog stotog dana kada bolest i prestaje - rekla je dr Ostojić.

Veliki kašalj leči se antibioticima u prve dve faze bolesti, nakon čega se preporučuju topli napici.

Čak 100 virusa kruži među decom

U Dečjoj bolnici KBC Dragiša Mišović prisutne su razne vrste virusa, kaže dr Ostojić.

- Iako je korone mnogo manje, i ona je prisutna. Imamo respiratorne viruse svih vrsta, upale pluća, pneumokoke... Grip još nije detektovan, ali verovatno će i toga biti - kaže dr Ostojić.

Navodi i da je mnogo veći broj ambulantnih pacijenata i prijema, posebno male dece.

Devojčica, Žena, Prehlada
foto: Profimedia

- Sad su nam u prijemu mala deca, do godinu, dve, tri, koja imaju te tzv. bronhiolite izazvane ili respiratornim sincicijalnim virusom i metapneumovirusom ili nekim drugim. Virusa ima preko 100, koji kruže, tako da najčešće i ne detektujemo koji je - kaže dr Ostojić.

Prevencija dobro poznata svima

Kada je u pitanju zaštita i lečenje dece od virusnih infekcija, dr Ostojić naglašava da to zavisi od uzrasta u kome su.

- To je najbitniji faktor, jer je malo dete, koga virus napada sa svih strana, kašlje i otežano diše i roditelji ne mogu da se izbore da kod kuće izleče svoje dete. Prevencija je dobro već poznata svima: higijensko-dijetetski režim, vitaminiziranje, sveže voće, povrće, odmor, dosta boravka u prirodi itd. kaže dr Ostojić za "Pink".

Med obavezan!

Preporučuje i da se, za početak, deca koja imaju respiratorne probleme inhaliraju običnom morskom vodom, a prema savetima Britanskog nacionalnog udruženja za pedijatriju, deca koja se bore sa kašljem treba uvek da imaju teglu meda pored sebe, ističe doktorka.

- Za smirivanje kašlja oni kao broj 1 lek daju deci med - zaključuje dr Ostojić za "Pink".

Bonus video: NE PANIČITE, SIMPTOMI MOGU BITI OD BILE KOJE INFEKCIJE Poznati pulmolog savetuje: Imunološki sistem drži virus pod kontrolom!

07:25

NE PANIČITE, SIMPTOMI MOGU BITI OD BILE KOJE INFEKCIJE Poznati pulmolog savetuje: Imunološki sistem drži virus pod kontrolom!

(Espreso/Pink)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.