OVAJ CENTAR BRINE O NAJMLAĐIM SVILAJNČANIMA: Roditelji ne moraju da brinu, a tu je i dar ZA BEBE (FOTO)
Centar za brigu o porodici, Foto: Centar za brigu o porodici

pomoć porodici

OVAJ CENTAR BRINE O NAJMLAĐIM SVILAJNČANIMA: Roditelji ne moraju da brinu, a tu je i dar ZA BEBE (FOTO)

Svim korisnicima centra su na usluzi fizioterapeti, logopedi, učitelji, vaspitači i psiholozi

Objavljeno: 13:30h

Centar za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom u Svilajncu osnovan je pre pet godina sa ciljem da pomaže lokalnom stanovništvu na različitim nivoima. Kroz programe koji se u njemu sprovode prošlo je više stotina Svilajnčana.

Iako su najbrojniji korisnici centra deca školskog uzrasta, programi su namenjeni svim starosnim kategorijama počevši od beba pa do budućih mama.

Svim korisnicima su na usluzi fizioterapeti, logopedi, učitelji, vaspitači i psiholozi.

Centar za brigu o porodici
foto: Centar za brigu o porodici, Svila

"2018. godine je naša ustanova krenula sa radom. U pitanju je ustanova socijalne zaštite i smeštaja i mi imamo raznovrsne aktivnosti. Želim da napomenem da su naše usluge besplatne za sve građane koji žive na teritoriji opštine Svilajnac. Mi imamo logopedske tretmane i imamo više zapošljenih fizioterapeuta koji rade vežbe sa bebama. Imamo vežbe fizioterapeuta sa decom školskog uzrasta koja imaju određene probleme kao što su ravna stopala, kriva kičma ili loše držanje. Takođe, imamo i vežbe fizioterapeuta sa trudnicama. Te vežbe se organizuju i individualno i grupno.", kaže direktorka centra Irena Milošević.

Centar za brigu o porodici
foto: Centar za brigu o porodici, Svila

Usluge su namenjen osim bebeama i deci sa smetnjama, deci iz socijalno ugroženih porodica, kao i deci iz osetljivih društvenih grupa.

"Pored usluga logopeda i fizioterapeuta, mi imamo i usluge koje se zovu savetodavno-terapijski i socialno-edukativni rad. Ova usluga podrazumeva da mi imamo korisnike starosti od šest do dvadeset i šest godina. Tu se zapravo radi o deci koja imaju određene smetnje u razvoju, zatim deca iz socijalno ugroženih sredina i deca iz osetljivih društvenih grupa. Ta deca su smeštena u predškolskoj ustanovi "Dečja radost" i tu imamo adekvatno opremljenu prostoriju za naše korisnike. Imamo 64 dece sa smetnjama u razvoju, logopedi imaju preko 85, imamo 20 beba i 20 dece školskog uzrasta. Oni ne dolaze svi svakoga dana, već imamo raspored i grupe", priča Milošević.

Centar za brigu o porodici
foto: Centar za brigu o porodici, Svila

Ustanova takođe poseduje i službeno vozilo uz pomoć kojeg dovoze i odvoze decu u centar.

"Imamo službeno vozilo i njime idemo po selima koje se nalazi na teritoriji opštine Svilajnac, uzimamo decu i dovodimo ih. Sa njima rade logoped, učitelj, vaspitač, fizioterapeut i psiholog. Radimo domaće zadatke i imamo različite radionice poput muzičkih, likovnih, kreativnih i psiholoških. Tako da nakon vežbi decu vozimo nazad kući. Tako da roditelji ne moraju imati bilo kakvu brigu dok su njihova deca kod nas ", smatra Irena Milošević.

Centar za brigu o porodici
foto: Centar za brigu o porodici, Svila

Centar je obezbedio i raznovrsnu hranu za svoje najmlađe korisnike u tri obroka zajedno sa užinom.

"Deca kada su kod nas imaju obezbeđeni doručak, ručak, užinu. Što se tiče ishrane, koristi se hrana koju deca jedu u vrtiću. Imaju svakodnevni kuvani obrok, voće, kolač... Za doručak se obično servira pita od gibanice ili neki namaz. Za ručak se obično servira kuvano jelo kao što je pasulj, paprikaš, sarma, gilaš ili pire. Tako da je to uglavnom kuvana i uglavnom kvalitetna hrana.", tvrdi Irena.

Centar za brigu o porodici
foto: Centar za brigu o porodici, Svila

Centar obezbeđuje i školski pribor za decu koji se najčešće deli u periodu neposredno pre početka nove školske godine.

"Centar za brigu o porodici zajedno sa lokalnom samoupravom obezbeđuje deci školski pribor. Svakog 20. avgusta mi delimo školski pribor deci u periodu pre polazaka u školu.

Ustanova učestvuje i u brojnim humanitarnim akcijama, a jedna od poslednjih je "Dan za dar" u kojoj su skupljali garderobu za decu-korisnike koja su socijalno ugrožena. Te akcije se organizuju svake godine, uvek uoči Svetskog dana deteta.

Takođe, jedna od akcija je "Bebama na dar" kojom se organizuje dodela bebi paketa najmlađim sugrađanima koji su rođeni na teritoriji Svilajnca.

„Odgovorna socio-ekonomska politika opštine Svilajnac u službi građana" Projekat se sufinansira sredstvima Opštine Svilajnac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Bonus video:

01:22

DECA BIZARNIM PONAŠANJEM OPONAŠAJU RODITELJE! Mršević: Hoće da pokažu da su i ona velika

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.