TEMPERATURA PADA U DEBELI MINUS, OVO JE NAJDETALJNIJA PROGNOZA DO POLOVINE DECEMBRA: U jednom mestu biće čak -14!
Žena na snegu, Foto: Andrej Ivanov / AFP / Profimedia

DETALJNA PROGNOZA

TEMPERATURA PADA U DEBELI MINUS, OVO JE NAJDETALJNIJA PROGNOZA DO POLOVINE DECEMBRA: U jednom mestu biće čak -14!

Donosimo vam vremensku prognozu za narednih 25 dana

Objavljeno:

Vremenska prognoza u Srbiji u narednih 25 dana biće u skladu sa godišnjim dobom, prelazom iz jesenjeg u zimski period, i prema najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) kraj novembra obeležiće umereno do potpuno oblačno, hladnije vreme, povremeno sa kišom, a u brdsko-planinskim predelima sa snegom, mada je sneg moguć i u gradovima već krajem ove sedmice.

Do nedelje moguć i sneg u gradovima

U četvrtak 23. novembra, prema prognozi RHMZ, u većini krajeva biće suvo sa sunčanim intervalima, samo će se u brdskoplaninskim predelima zadržati pretežno oblačno, tek ponegde će biti sa slabim padavinama. Vetar će biti slab do umeren, na istoku Srbije povremeno jak, zapadni i severozapadni. Najniža temperatura biće od -2 do 4 stepena, najviša dnevna od 6 do 9 stepeni Celzijusa.

Umereno do potpuno oblačno biće u petak. Pre podne uglavnom će biti suvo, posle podne mestimično sa kišom. Vetar će biti slab promenljiv, u brdsko-planinskim predelima i umeren, jugozapadni. Najniža temperatura vazduha biće od -1 do 4 stepena, najviša od 9 do 13 stepeni.

Prvi dan vikenda, u subotu biće pretežno oblačno i hladnije, mestimično s kišom, na planinama sa snegom. Vetar će biti slab i umeren, posle podne ponegde i jak, severni i severozapadni. Najniža temperatura će biti od 2 do 6 stepena, najviša od 5 do 8 stepeni Celzijusa.

Prema petodnevnoj prognozi RHMZ, u nedelju 26. novembra, u Beogradu će najniža temperatura biti 0, najviša dnevna samo 2 stepena i meteorolozi kažu da je moguć sneg. Prema severu zemlje, u Novom Sadu, minimalna temperatura drugog dana vikenda biće -2, maksimalna 3 stepena i očekuje se promenjivo oblačno vreme bez padavina.

Sneg, Beograd
foto: Stefan Stojanović

Sneg je moguć i u gradovima južnije od Beograda, recimo u Nišu gde će minimalna temperatura biti 0, a maksimalna 3 stepena Celzijusa.

Do 10. decembra maksimalne temperature do 6 stepeni

U ponedeljak 27. novembra temperatura se neće značajno menjati, ali uz promenjivo oblačno vreme nema najave za padavine.

- Do 3. decembra minimalne temperature vazduha biće od -4 do 1 stepen, a maksimalne dnevne od 2 do 6 stepeni. Na višim planinama, od 1.000 do 1.600 metara nadmorske visine najniža temperatura će biti od -14 do -4 stepeni, a najviša od -6 do 2 stepena Celzijusa. Predviđa se da sedmodnevna suma padavina bude od 15 do 25 mm, u brdovito planinskim predelima lokalno i do 45 mm – objavio je RHMZ.

Od 4. do 10. decembra minimalne temperature u Srbiji će biti od -5 do 0, dok će maksimalne biti od 1 do 6 stepeni. Od 11. do 17. decembra očekuje da da temperature u celoj Srbiji budu u granicama višegodišnjeg proseka, minimalne od -3 do 2 stepena, i maksimalne od 1 do 6 stepeni.

Više padavina : kiša će preći u sneg

Narednih 25 dana prema izgledima vremena RHMZ za Beograd, od 26. novembra do 7. decembra biće „prosečno toplo vreme za ovo doba godine sa češćom pojavom kiše koja će tokom noći i jutra biti praćena susnežicom ili snegom“.

Sredinom treće dekade novembra, kao i oko 1. i 7. decembra u jutarnjim satima je moguće kratkotrajno formiranje snežnog pokrivača. Intenzivnije padavine se očekuju oko 29. novembra, i oko 4, 5. i 7. decembra. U tom periodu u Beogradu će najniža temperatura biti od 1 do 5 stepeni, ali se oko 27. novembra, 3. I 7. decembra očekuje da bude hladnije, od -2 do 1 stepen, u širem području grada i do -5 stepeni. Najviša temperatura će biti od 7 do 11 stepeni.

Sneg, Beograd
foto: Stefan Stojanović

U Beogradu toplije, očekuju se kiša, susnežica i sneg

U periodu od 8. do 15. decembra, prema RHMZ izgledima za Beograd biće „malo toplije vreme za ovo doba godine, povremeno sa kišom, koja će tokom noći i jutra biti praćena susnežicom ili kratkotrajnim snegom“.

Najniža temperatura će biti od -1 do 1, najviša od 9 do 12, dok će srednja dnevna temperatura biti od 4 do 7 stepeni što je malo iznad višegodišnjeg proseka.

Od 26. novembra do 7. decembra u Srbiji će u predelima do 500 metara nadmorske visine biti „prosečno toplo vreme za ovo doba godine sa češćom pojavom kiše koja će tokom noći i jutra biti praćena susnežicom ili snegom“.

-Sredinom treće dekade novembra, kao i oko 1. i 7. decembra. u jutarnjim satima je moguće kratkotrajno formiranje snežnog pokrivača navodi se u izgledima vremena RHMZ za Srbiju.

Sneg, Beograd
foto: Stefan Stojanović

Narednih sedam dana, od 8. do 15. decembra će biti malo toplije za ovo doba godine, povremeno sa kišom, koja će tokom noći i jutra biti praćena susnežicom ili snegom. Minimalna temperatura će biti od od -4 do1, maksimalna od 7 do 12 stepeni, dok će srednja dnevna biti od 3 do stepeni Celzijusa.

Topla jesen, ali toplija i zima

Kako je ranije rekao za „Blic“ meteorolog RHMZ Slobodan Sovilj „ukoliko se ostvari prognoza za novembar treba računati da će jesen 2023. sa velikom verovatnoćom biti među prve tri najtoplije od početka merenja“.

-Do sada je najtoplija bila jesen 2019. godine, kada je tromesečno odstupanje temperature bilo za 3,5 stepena veće od prosečnih vrednosti u Srbiji i u Beogradu. Ove godine smo tokom septembra i oktobra imali čak i veća odstupanja, a videćemo koliko će zapravo biti novembarsko odstupanje temperature u nižim predelima i da li će zaista ova jesen imati potencijal da izbije na prvo mesto na spisku najtoplijih – rekao je Sovilj.

U preliminarnoj prognozi za zimu je rekao da sve ukazuje da će „zima 2023/2024. biti u znaku čestih padavina i čestih temperaturnih oscilacija“.

-Očekujemo više padavina u odnosu na prosečne vrednosti i česte temperaturne oscilacije. Ukupno će biti toplija zima u odnosu na višedecenijske proseke. Pozitivno odstupanje je prognozirano da bude oko 2 stepena – kaže Slobodan Sovilj.

Bonus video:

03:42

DA LI ĆE POSLE OKTOBARSKOG LETA UOPŠTE DOĆI ZIMA? Ristić: Rekordne temperature u Vojvodini, USKORO smenjuju ZAHLAĐENJE I PRVI SNEG

(Espreso/ Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.