KLIMATOLOG ĐURĐEVIĆ IZDAO VELIKO UPOZORENJE ZA SRBIJU: Otkrio datum kada će pasti sneg, ali jedna stvar zabrinjava
Foto: RINA/Uroš Arsić/Grad Beograd / Printscreen

NIJE DOBRO

KLIMATOLOG ĐURĐEVIĆ IZDAO VELIKO UPOZORENJE ZA SRBIJU: Otkrio datum kada će pasti sneg, ali jedna stvar zabrinjava

Istakao je da je sve manje snage na globalnom nivou

Objavljeno: 09:00h

Klimatolog Vladimir Đurđević gostovao je na Radio-televiziji Srbije i govorio je o problemu globalnog zagrevanja. Upozorio je da će snega biti sve manje i da je to posebno vidljivo na Alpima.

"Glavni razlog je globalno zagrevanje. Planeta postaje sve toplija, snega sve manje pada, a i kada pada, kraće se zadržava. Na Alpima se to dešava već neko vreme, sada je to postalo vidljivije. I studije pokazuju da je snega sve manje, posebno da će ga biti sve manje u budućnosti i da zbog toga ceo taj sektor turizma mora na neki način se transformisati i početak te transformacije počinje time što se uklanjaju skijališta", rekao je Đurđević.

Istakao je da je sve manje snage na globalnom nivou i da se to posebno vidi na Alpima. Kaže da više temperatura donose kišu umesto snega.

"Ceo mediteranski pojas u koji mi spadamo, i koji mi zovemo 'vruće tačke', brže zahvataju klimatske promene. Neke od tih promena se mogu videti brže ovde, nego u drugim delovima sveta", kazao je Đurđević.

Neke od klimatskih promena koje se reflektuju u Mediteranu su visoke temperature, toplotni talasi i izostanak padavina. Đurđević smatra da nedostatak snega takođe remeti hidrološki ciklus.

"U smislu kad u rekama imamo najviše, a kad imamo najmanje vode, pošto topljenje snega u tom prolećnom delu pomaže da reke budu punije vodom u toku zime. Ako ne pada sneg onda se to ne dešava na pravi način i kad gledamo širu mediteransku oblast u koju spada i naša zemlja, to jeste zaista vruća tačka klimatskih promena, gde su mnoge stvari vrlo očigledne po pitanju klimatskih promena i ono što je najvažnije tek će biti u budućnosti i to je najveći razlog zašto se napuštaju ta skijališta", navodi Đurđević.

Istakao je da bi trebalo povesti računa i u našoj zemlji o promeni u zimskoj sezoni. Đurđević smatra da bi mogla da bude nepovoljnija u smislu zimskog turizma, skijanja i ostalih stvari.

Otkrio je i kada se može očekivati sneg u više delova Srbije, ne samo na planinama. Ističe da se u trenutnim prognozama vidi da ta mogućnost postoji.

"Narednih dana će biti malo hladnije od proseka za ovo doba godine. U narednih 7 dana postoji šansa za sneg skoro svuda. Imaće dve epizode, jedna tokom ovog vikenda koja će možda biti fokus tog padavinskog sistema, više će biti na jugu zemlje, a sredinom sledeće nedelje postoji šansa čak i da u centralnoj Srbiji na severu zemlje potencijalno imamo snežne padavine. Ono što bih ja dao kao prognozu u ovom trenutku jeste da se prati prognoza narednih nekoliko dana, jer ćemo u četvrtak, petak biti sigurniji gde će tačno biti sneg u narednih 7 dana u našoj zemlji i koliko će ga biti", zaključio je klimatolog Vladimir Đurđević.

Bonus video

01:21

NIJE BILO PADAVINA U PROŠLA 2 MESECA, TREBALO BI DA IH BUDE U NAREDNOM PERIODU Todorović za Kurir TV: Kakva nas zima očekuje?

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.