OBILNI PLJUSKOVI SA GRMLJAVINOM SE OČEKUJU U SRBIJI: Očekuje se i 20 cm SNEGA u ovim DELOVIMA ZEMLJE
Foto: Ana Paunković, Privatna arhiva

VREME U SRBIJI

OBILNI PLJUSKOVI SA GRMLJAVINOM SE OČEKUJU U SRBIJI: Očekuje se i 20 cm SNEGA u ovim DELOVIMA ZEMLJE

Ukupno će tokom utorka i rede u većem delu Srbije da padne od 10 do 20 litara kiše po kvadratnom metru, na zapadu i jugu Srbije od 20 do 40 litara, lokalno i više

Objavljeno:

U većem delu Srbije večeras pada kiša, dok je suvo uglavnom u većem delu Vojvodine. Nakon jučerašnjeg skoro pa prolećnog vremena i temperatura i preko 15°C, danas je došlo i do zahlađenja.

I u nastavku večeri i tokom noći u većem delu Srbije očekuju se kiša i pljuskovi, a ponegde se očekuju i veće količine padavina.

U naredna dva sata na području Vojvodine biće uglavnom suvo, naroičito na severu Vojvodine.

Loše vreme, Kiša, Jesen, vetar
foto: Nenad Kostić

Istovremeno, kasnije tokom večeri veoma snažan sistem sa juga Crne Gore preko Prokletija prebaciće se na južne predele Srbije i doneti veoma obilne pljuskove sa grmljavinom, a na udaru će se prvo naći Metohija i Pešterska visoravan i to na širem području Tutina i Novog Pazara, kasnije i ostatak KiM, a ima uslova da se kasnije ovaj grmljavinski sistem prebaci i na Pčinjski i Jablanički okrug. U ovim predelima u kraćem vremenskom intervalu u vreme intenzivnijih pljuskova sa grmljavinom može da padne i do 30 litara kiše po kvadratnom metru.

Grmljavina nije uobičajena pojava u ovom delu godine u Srbiji, ali nije ni retkost. Ipak, deo Srbije gde se večeras očekuje grmljavina, naročito Metohija, odlikuje se drugačijim režimom padavina u odnosu na veći deo Srbije koji ima kontinetalni, a Metohija maritimni tip, nalik mediteranskom, kada se najobilnije padavine javljaju upravo u ovom delu godine, a naročito što se ovaj deo Srbije nalazi prvi na udaru nakon jakih grmljavinskih oluja i nepogoda i obilnih padavina u južnom i centralnom delu Crne Gore, koji se prethodno obrušio sa Jadrana.

Inače, kasnije posle podne i ove večeri veći deo Crne Gore našao se na udaru grmljavinskih oluja, poplava, bujica i nepogoda.

RHMZ, Srbija, Upozorenje, Nevreme, Padavine, Kiša
foto: Stefan Stojanović

U ostalim predelima ne očekuju se obilne padavine kao na jugu Srbije i kiša će biti uglavnom slabog do umerenog intenziteta, ponegde praćena i pljuskovima.

Tokom noći kiša će na višim planinama jugozapadne Srbije iznad 1500 metara nadmorske visine preći u sneg.

I u Beogradu trenutno pada kiša, a kišvito se očekuje i tokom večeri i noći.

Trenutne temperature u većem delu Srbije kreću se od 5 do 10°C, u Beogradu je 9°C. Sjenica meri 6°C, Zlatibor 5°C, a Kopaonik 3°C.

Tokom noći temperatura bez većeg kolebanja i kretaće se kao i sada, uglavnom od 5 do 10°C, u Beogradu oko 8°C, na višim planinama oko 0°C.

I u sredu će u većem delu Srbije biti kišovito, dok se na planinama očekuje sneg.

Ukupno će tokom utorka i rede u većem delu Srbije da padne od 10 do 20 litara kiše po kvadratnom metru, na zapadu i jugu Srbije od 20 do 40 litara, lokalno i više, dok se na planinama iznad 1000 metara nadmorske visine očekuje 10 do 20 cm snega.

Maksimalna temperatura biće u sredu od 8 do 12°C, u Beogradu oko 10°C i dnevna temperatura neće se bitnije razlikovati od jutarnje, odnosno neće biti većeg kolebanja tokom dana.

Kiša
foto: Nenad Kostić

Zbog obilnijih padavina, u naredna dva dana očekuje se veći porast nivoa reka na zapadu i jugu Srbije, ali bez opasnosti od poplava, osim kod manjih bujičnih tokova, gde lokalno može doći do manjih izlivanja.

Prema trenutnoj vremenskoj prognozi, u četvrtak se očekuje kratkotrajna stabilizacija vremena, ali će biti hladno. Zbog vedrog jutra na severu se očekuje mraz, dok se u južnim i centralnim predelima ujutro ne očekuje mraz zbog oblačnosti sa slabom kišom, ali se tokom dana i u ovim predelima očekuje delimično razvedravanje.

Maksimalna temperatura u četvrtak od 6 do 10°C, u Beogradu do 8°C.

Već u petak nova i jača promena vremena, a tokom vikenda veoma izražen hladni front doneće jače zahlađenje i kišu nižim, sneg brdsko-planinskim predelima, a usled daljeg zahlađenja uslova za sneg biće čak i u nižim predelima, naročito u nedelju, kada bi u većem delu Srbije mogao pasti i prvi sneg u nižim predelima.

Bonus video:

02:34

OVE ZIME OČEKUJTE MNOGO SNEGA! Meteorolog otkrio kakva vremenska prognoza nas čeka od novembra: PADAVINA ĆE BITI NA PRETEK

(Espreso/Telegraf, Đorđe Đurić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.