PRIČA KAO NA FILMU: Sestra želi da donira matericu Užičanki Tijani! Srbijo, pomozi da ova žena postane MAJKA!
Tijana Ančić, Foto: Privatna arhiva, EPA JAWAD JALALI

velika humanost

PRIČA KAO NA FILMU: Sestra želi da donira matericu Užičanki Tijani! Srbijo, pomozi da ova žena postane MAJKA!

Tijani Ančić iz Užica sestra Milica želi da donira matericu

Objavljeno:
Miloš Dojčinović

Postati roditelj jedno je od najlepših osećaja koje osoba može da doživi tokom svog života. Ali, tridesetogodišnju Tijanu Ančić iz Užica opasan karcinom je sprečio da postane majka. Uprkos velikim mukama, napornim terapijama, ona je ugledala svetlost u dubokom mraku kada joj je sestra Milica obećala da će joj donirati matericu.

I upravo ove dve sestre Užičanke ispisale su neverovatnu životnu priču koja se jedino još sreće na filmskom platnu.

Tijani je vraćena vera da će jednog dana zaljuljati kolevku svog budućeg deteta, a zato joj je neophodno još trideset hiljada evra. Svoju neverovatnu priču ona je ispričala za portal Espreso.

"Ja sam 2019. godine obolela od bolesti od koje inače oboljevaju žene starosne dobi između pedeset i šezdeset godina. Tkivo je počelo da bukvalno jede moju matericu i to je neka vrsta prekanceroze. Meni je endometrijum nabujao na 28 milimetara, a toliko nije uspeo da nabuja ni tokom trudnoće. Konačno, dijagnoza koju sam dobila je adenomioza i ta bolest retko napada mlađu populaciju.", kaže Tijana.

Tijana Ančić
foto: Privatna arhiva

Sve je počelo kada je imala veliko krvarenje, zbog čega je bila poslata u užičku bolnicu, a zatim je na red stigla biopsija koja je pokazala jako negativne rezultate, nakon čega je morala da bude smeštena u Beograd.

"Išla sam na pregled zbog krvarenja. Tada mi je doktorka saopštila da imam pesak u mokraći. Ubrzo mi je otekla leva noga i hitno su me poslali u bolnicu u Užicu i tamo su mi dali inekciju protiv bolova. Pošto sam im rekla da imam pesak u mokraći, lekari su počeli detaljno da me pregledaju, ne bi li proverili da li možda imam problem sa bubrezima, da li možda nije u pitanju upala bešike? A onda je doktorka sa prijemnog rekla da obavezno moram da se javim na ginekologiju. Radila sam biopsiju i bili su negativni rezultati. Nakon pregleda kod doktorke Branke, za koju pouzdano tvrdim da mi je spasila život, rekla mi je da hitno moram biti prebačena u Beograd. Nakon rezultata biopsije sam se osećala užasno dok sam se vraćala kući, imala sam osećaj kao da nogama propadam u zemlju. Plakala sam mnogo i bilo mi je baš teško u tom periodu", objašnjava Tijana Ančić i dodaje:

"Kada je stigla biopsija, odmah sam poslata za Beograd i primila me je doktorka Kesić koja je jedna divna doktorka. Ona mi je pomogla i bila mi je velika podrška u lečenju. Kada sam stigla tamo, uradila sam sve potrebne analize uključujući i magnetnu rezonancu. Tada sam krenula u proces lečenja, nažalost nekada stigne dobar rezultat, a onda dođe period kada bolest ponovo počinje da buja. Imala sam sedam puta operaciju gde su mi skidali tkivo sa materice."

Lečenje je kao i svako drugo, bilo naporno i mukotrpno, a onda je došla epidemija i koronavirus joj je dodatno zakomplikovao zdravlje. Zbog korone Tijani su se pojavila dva tumora na glavi, ali ona nijednog trenutka nije oklevala u nadi i želji da postane majka.

"Tokom procesa lečenja bila sam na terapiji zolodeksa gde sam primala inekcije u stomak. To je zapravo nekakva zamena za hemioterapiju. Te inekcije sam morala da primam kako bi doktori mogli da ubiju te ćelije. Nažalost ta terapija se nije pokazala delotvornom. Ubrzo sam dobila koronu i ona me je bukvalno upropastila. Tokom pandemije sam imala jako krvarenje, jer korona napada bukvalno tamo gde ste najslabiji. Nažalost napala mi je i nervni sistem i zbog toga sam dobila dva tumora na glavi. Meni su se hormoni uzburkali toliko u organizmu da je to strašno. Ali ja guram, znam svoj cilj i nadam se najboljem. Hvala bogu 21. vek je. Postoji mogućnost transplantacije materice, postoji surogat majčinstvo, tako da ja nijednog trenutka nisam pomislila da neću imati dete. ", priseća se Tijana.

Nakon odstranjene materice, jedan doktor joj je ulio nadu da može da postane majka ukoliko bude uspela da pronađe adekvatnog donora.

"Kada mi je odstranjena materica, ja sam išla na redovne kontrole i doktorka Kesić mi je rekla da se doktor Milan Milenković vratio iz Švedske i da on radi transplantaciju materice. Ja sam do tada znala da postoji transplantacija bubrega i jetre, ali nisam znala da postoji mogućnost i transplantacije materice. Ja za Milana volim da kažem da je doktor iz budućnosti. Prvo što sam uradila kada sam došla kod njega jeste da sam zamrzla embrione ali rekao mi je da je jako teško uraditi transplantaciju u Srbiji", priča ona.

Kao trenutak koji joj je promenio sve u životu, Tijana će pamtiti kada ju je sestra Milica pozvala na razgovor, a onda joj je saopštila divne vesti - da ona želi da joj donira matericu. Na svu sreću poklopile su im se krvne grupe, sada je neophodno da sakupi novac za transplantaciju.

Tijana Ančić
foto: Privatna arhiva

"Milica je tokom celog procesa mog lečenja bila uz mene. Redovno me je vozila na preglede. Pre dve godine sam se udala i za vreme braka mi je odstranjena materica. Onda smo ja i muž seli i ozbiljno razgovarali o tome ko može da mi bude donor. Jedino su moji i njegovi roditelji znali da ću ići na transplantaciju. Međutim, Milica me je jednog dana pozvala sasvim neobavezno, mi smo se videli i ona me je pitala dokle sam stigla sa lečenjem na šta sam joj ja rekla da tražim donora, a onda mi je ona odgovorila: "Šta će ti donor pored mene žive". Ona mi je tog trenutka bukvalno ulepšala život i dobila sam ogromnu volju da sutradan zatrudnim i postanem majka.Milica mi je sestra od tetke, moja mama i njena mama su rođene sestre. Odrasle smo zajedno i to je za mene sve jako emotivno", objašnava Tijana Ančić.

Tijana Ančić
foto: Privatna arhiva

Tijanine drugarice pokrenule su niz humanitarnih akcija u Užicu i do sada je prikupljeno 20.000 evra. Neophodno je još 30.000 kako bi Tijana dobila novu matericu i šansu da postane majka.

"Mi smo prikupili 20 hiljade evra do sada. Gde god da se radi transplantacija koštaće 50 hiljada evra. Međutim mi pokušavama i očekujemo da nam izađe u susret država Srbija i da transplantaciju uradimo ovde. U svakom slučaju, posle svega ja mogu da kažem da nisam bogata materijalno, ali sam bogata mojim prijateljima koji su mi jako puno pomogli i meni je zbog toga srce puno", završava kroz osmeh Tijana.

Molimo sva privredna društva i ljude dobre volje da uplate koliko ko može na namenski račun kod banke Poštanska štedionica na račun (200131732783 43) Tijana Vučković, Miloša Obrenovića 037, i tako zajedno ostvarimo nečije snove.

Bonus video:

08:54

IVANI SU PRESADILI BUBREG I DOBILA JE NOVI ŽIVOT! Posle uspešne transplantacije u Minsku, ovo je rekla za BORIŠU SIMANIĆA

(Espreso/Miloš Dojčinović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.