DANAS SLAVIMO SVETOG PAVLA ISPOVEDNIKA: Veruje se da će Bog PODARITI MILOST svakom ko uradi OVO!
Sveti Pavle Ispovednik, Foto: Wikipedia/Javno vlasništvo

praznik

DANAS SLAVIMO SVETOG PAVLA ISPOVEDNIKA: Veruje se da će Bog PODARITI MILOST svakom ko uradi OVO!

Sveti Pavle Ispovednik bio je patrijarh Carigradski

Objavljeno:

Sveti Pavle Ispovednik, poznat i kao Pavle I Carigradsk, bio je carigradski patrijarh u 4. veku. Više puta je svrgavan i ponovo postavljan na mesto patrijarha zbog borbe sa arijancima.

Pre izbora na mesto arhiepiskopa Carigrada bio je episkop Soluna. Na mesto arhiepiskopa, prvi put, izabran je 337. godine nakon smrti arhiepiskopa Aleksandra I. U to je vreme rimski car Кonstancije II, koji je bio pristalica arijanstva i koji je vladao istočnim delom Carstva, bio u Antiohiji. Besan što ga niko nije pitao za mišljenje, organizovao je sinod arijanskih episkopa, koji su svrgnuli Pavla i na njegovo mesto 339. godine postavili Euzebija Nikomidijskog. Pavle se tada, zajedno sa svetim Atanasijem Velikim, sklonio u Rim koji nije bio pod Кonstancijevom vlašću, gde je za odbranu pravoslavne vere zatražio pomoć od pape Julija I.

Nakon Euzebijeve smrti 342. godine, Pavle se, uz podršku pape Julija vraća u Кonstantinopolj gde preuzima arhiepiskopsku dužnost, ali ga je Кonstancije ponovo progoni i za novog arhiepiskopa postavlja Makedonija. Četiri godine kasnije ga je Кonstancije na pritisak svog suvladara Кonstansa I vratio na mesto arhiepiskopa.

Nakon nasilne smrti cara Кonstansa, arijevci ponovo progone patrijarha Pavla, ovaj put u grad Кukuz u Jermeniji.

351. godine, u progonstvu, dok je služio Svetu liturgiju napadnut je od arijevaca i udavljen omoforom. Njegove mošti prenesene u Carigrad, u vreme cara Teodosija 381. godine, a 1236. u Veneciju, gde se i danas nalaze.

Pravoslavna crkva slavi svetog Pavla Ispovednika 6. novembra po julijanskom kalendaru i 19. novembra po gregorijanskom.

Molitva
Molitvafoto: Alexander Matvienko / Panthermedia / Profimedia

MOLITVA PAVLU ISPOVEDNIKU:

"Ispovedanjem Božanske vere, kao drugog revnitelja Pavla, među sveštenicima, pokaza te Crkva. I tvoja krv pravedna vapi ka Gospodu sa Aveljevom i Zaharijinom. Zato oče sveti, moli Hrista Boga, da nam daruje velike milosti."

Amin.

Bonus video:

02:23

FARBANJE JAJA JE MNOGO STARIJE OD HRIŠĆANSTVA? Etnolog otkriva kad je običaj nasto i zašto čuvarkuću NIPOŠTO NE TREBA UNIŠTAVATI!

(Espreso / Nportal)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.