VOZAČI, OBRATITE PAŽNJU: Počinje ODUZIMANJE VOZILA, ovo su svi DETALJI
Foto: MUP

ZAKON O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA

VOZAČI, OBRATITE PAŽNJU: Počinje ODUZIMANJE VOZILA, ovo su svi DETALJI

Lakićević objašnjava da će u početku policajci morati da kontaktiraju dežurnu službu policije i da zatraže proveru, ali da će već od decembra proces biti brži

Objavljeno:

Iako su izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima stupile na snagu 15. septembra ove godine, nisu sve odredbe počele da se primenjuju od tog dana.

Konkretno, izdavanje upozorenja umesto kazne vozaču za lakše prekršaje, kao i mogućnost da saobraćajna policija privremeno oduzme vozilo zbog težeg prekršaja su novine u zakonu čija je primena morala da sačeka usvajanje odgovarajućih podzakonskih akata.

Kako za Polovne automobile otkriva pukovnik Slaviša Lakićević, načelnik Uprave saobraćajne policije, izrada pravilnika je završena i policija će u narednim danima i zvanično početi da sprovodi ove dve velike promene za vozače.

- Mi smo imali rok od šest meseci za izradu svih podzakonskih akata po izmenama ZOBS-a od 15. septembra. Međutim, uspeli smo da taj posao završimo znatno ranije i u narednih nekoliko dana krećemo sa primenom - precizira Lakićević.

Saobraćajna policija
foto: MUP

Privremeno oduzimanje vozila

Iako ova odredba zvuči pomalo zastrašujuće, suštinski nema razloga za paniku, jer Zakonom je predviđeno da saobraćajni policajac može privremeno da oduzme vozilo samo vozačima koji su u prethodne dve godine bili pravosnažno osuđeni za dva teža prekršaja iz oblasti bezbednosti saobraćaja.

Reč je o prekršajima kao što su nasilnička vožnja, najmanje teška alkoholisanost, odbijanje alkotestiranja ili utvrđivanja prisustva psihoaktivnih supstanci, upravljanje motornim vozilom bez vozačke dozvole za ijednu kategoriju, prekoračenje brzine u naselju za više od 70 km/h od dozvoljene, prekoračenje brzine van naselja za više od 80 km/h od dozvoljene, itd.

- Jasno je da ova odredba neće pogoditi prosečnog učesnika u saobraćaju i mi ne očekujemo veliki broj ovakvih slučajeva u praksi - napominje načelnik Uprave saobraćajne policije.

On pojašnjava da će saobraćajni policajci vozačima kojima će se zbog prekršaja privremeno oduzeti automobil izdavati potvrdu, a da će se vozio nalaziti na lokaciji gde MUP čuva takve automomobile. Sudijama za prekršaje, uz prijavu će se dostavljati i primerak koji potvrđuje da je oduzet predmet prekršaja, odnosno vozilo.

- Kada se prekršajni postupak okonča, sudija može vlasniku da vrati automobil, ali takođe može i trajno da mu ga oduzme. To omogućavaju i aktuelni Zakon o prekršaju, kao i Zakon o policiji - ističe Lakićević.

Dakle, iako je Zakonom o bezbednosti saobraćaja predviđeno privremeno oduzimanje, moguće je i da nesavesni vozač ostane i trajno bez automobila, ako sud donese takvu presudu. Čak i da ne dođe do toga, privremeno oduzimanje sigurno nije mala briga, jer znamo da postupci pred sudom mogu da traju i po par godina.

Upozorenje umesto kazne

Dok je mera privremenog oduzimanja usmerena ka onima koji ne mogu da se nazovu bezbednim vozačima, zakonodavac je sada dao mogućnost da se vozačima koji inače poštuju propise "progleda kroz prste". Naravno, pod određenim uslovima i ograničenjima.

Upozorenje će moći da se primeni isključivo prema vozačima koji u prethodne dve godine nisu evidentirani kao učinioci prekršaja iz oblasti bezbednosti saobraćaja na putevima i to samo za određene prekršaje za koje je propisana novčana kazna u fiksnom iznosu.

- Moram da napomenem da neće biti moguće izdati upozorenje za vožnju pod dejstvom alkohola do 0,5 mg/ml, uprkos tome što je i za taj prekršaj propisana novčana kazna u fiksnom iznosu. Osim toga, upozorenje će moći da se izda samo jednom u dve - pojašnjava pukovnik Lakićević.

Kako će ove promene funkcionisati u praksi? Naravno, jedno od pitanja je kako će saobraćajni policajac na terenu znati da li je neko osuđivan u prethodne dve godine i da li ima uslova da mu se privremeno oduzme vozilo ili izda upozorenje.

Lakićević objašnjava da će u početku policajci morati da kontaktiraju dežurnu službu policije i da zatraže proveru, ali da će već od decembra proces biti brži.

- Od decembra će kolege na terenu preko aplikacije moći da jednostavnim ukucavanjem matičnog broja utvrde da li je vozač koji je zatečen u prekršaju evidentiran kao neko ko je kažnjavan u prethodne dve godine, bilo za teže ili lakše saobraćajne prekršaje - zaključuje Lakićević.

Bonus video:

00:19

Saobraćajna nesreća na auto putu u kojoj je u izgoreo kamion

(Espreso / b92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.