OPREZNO, SRBIJA JE NA UDARU NEVREMENA: Evo kada možemo da očekujemo RAZVEDRAVANJE i kakav će biti prvi dan VIKENDA
Foto: Stefan Stojanović

VREMENSKA PROGNOZA

OPREZNO, SRBIJA JE NA UDARU NEVREMENA: Evo kada možemo da očekujemo RAZVEDRAVANJE i kakav će biti prvi dan VIKENDA

Stabilizacija vremena neće dugo potrajati i biće kratkog daha

Objavljeno:

Srbiju je danas zahvatilo jače pogoršanje vremena. Ova promena vremena uzrokovana je ciklonom i prelaskom hladnog fronta preko našeg područja, a donela je kišu i pljuskove sa grmljavinom. Ove večeri temperatura u Srbiji u osetnijem je padu, a jak severozapadni vetar u daljem je pojačanju.

U nastavku večeri i tokom noći kiša će padati u većem delu Srbije, a u brdsko-planinskim predelima očekuje se sneg.

Snežna granica spustiće se i ispod 1000 metara nadmorske visine, a u subotu ujutro i niže, lokalno i na 400-500 metara nadmorske visie, zbog čega će sneg ponegde biti moguć i u nižim predelima Srbije, pre svega na jugu i jugoistoku Srbije, jer će u ostalim predelima Srbije doći do prestanka padavina.

Po prodoru hladnog fronta, vazdušni pritisak je u osetnijem porastu, a u prilog tome je i što ciklon koji se svojim centrom premeštao danas preko Panonske nizije, sada udaljava ka severoistoku. Sve ovo predstavlja uvod u razvedravanje vremena koje se očekuje tokom vikenda.

Prvog dana vikenda sneg ponegde i u nižim predelima Srbije

Dobra vest je da nas uskoro očekuje i stabilizacija vremena. U subotu će na severu Srbije biti suvo, a prestanak padavina tokom dana očekuje se i u ostalim predelima Srbije.

Na istoku Srbije kiša će padati tokom celog dana, u brdsko-planinskim predelima i sneg.

U ovim predelima najobilnije padavine očekuju se tokom jutra i to kako širom istočne Srbije, tako i u Braničevskom okrugu. U nižim predelima očekuje se i preko 20 litara kiše po kvadratnom metru, a na planinama i do 20 cm snega.

Tokom celog dana u subotu će duti veoma jak severozapadni vetar, na istoku Srbije i na planinama sa olujnim udarima, pri čemu se na planinama očekuju vejavica i mećava.

Drugog dana vikenda u Srbiji će biti suvo, hladno i promenljivo oblačno, još ujutro sa slabim padavinama na jugoistoku Srbije.

Jutarnja temperatura biće od -2°C na severozapadu i zapadu do 4°C na jugoistoku Srbije, maksimalna dnevna od 5 do 9°C.

Vetar će oslabiti i biće slabog intenziteta.

Stabilizacija vremena doneće i otopljenje

Prema trenutnoj vremenskoj prognozi, ponedeljak će biti najtopliji i najstabilniji u narednom periodu.

Ujutro se ponegde očekuju magla i slab mraz, a tokom dana biće sunčano i osetno toplije. Maksimalna temperatura biće od 12 do 16°C, u Beogradu do 14°C.

Najtoplije biće na istoku Srbije. Ipak, u svim predelima očekuje se natprosečno toplo vreme. Temperature će za pet do sedam stepeni biti više od uobičajenog proseka.

Novo pogoršanje

Nakon kratkotrajne stabilizacije vremena, nova promena već sledi u utorak, a doneće je ciklon sa centralnog Mediterana i Jadrana.

Očekuje se naoblačenje, posle podne sa kišom, pa će u sredu i u četvrtak biti hladnije sa kišom, na planinama sa snegom.

Zima, Sneg
foto: RINA

Maksmalna temperatura biće u padu i u četvrtak se očekuje od 5 do 10°C, što su i prosečne vrednosti za kraj novembra, a sneg će ponovo zabeleti planinska prodručja.

Dakle, nakon dužeg perioda sa veoma toplim vremenom, ulazimo u period kada će vreme biti nalik pravom jesenjem, na planinama i nalik zimskom.

Bonus video:

00:58

Sneg obeleo planinu Goliju

(Espreso/ Telegraf/ Đorđe Đurić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.