UMRO NIKOLA JANKOVIĆ: Srbija u žalosti zbog legende
Foto: Wikipedia

veliki gubitak

UMRO NIKOLA JANKOVIĆ: Srbija u žalosti zbog legende

Čuveni srpski vajar, profesor Univerziteta u Beogradu i redovni član SANU, Nikola Janković preminuo je danas u Beogradu u 91. godini života
Objavljeno: 15:13h

Čuveni akademik je završio Akademiju likovnih umetnosti 1950. godine u klasi profesora Lojza Dolinara i Sretena Stojanovića, a 1952. godine završio je i postdiplomske studije.

Nikola Janković je izabran za vanrednog profesora Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 1970. godine a, za redovnog 1978. godine.

Godinu dana od rušenje u Savamali - za danas zakazan VELIKI PROTEST

Njegovo vajarsko stvaralašto obuhvata sve oblasti skulpture: portrete, sitnu plastiku, spomenike, biste, plakete, medalje. Bio je član ULUS-a, grupe "Samostalni", "Beogradske grupe", Društva srpskih umetnika "Lada" i izlagao je na njihovim grupnim izložbama.

Ne da(vi)mo Beograd: Na ulici zajedno studenti, vojska, policija, nezaposleni, prosvetari, građani...

Imao je osam samostalnih izložbi, a 1970. godine u Londonu predstavio je izložbu "Savremena jugoslovenska skulptura".

Dobitnik je Zlatnog dleta ULUS-a, Prve nagrade za bistu Lazi Kostiću, nagrade ULUS-a za sitnu plastiku, nagrade Društva srpskih umetnika "Lada" za skulpturu, Aprilske nagrade Beograda, godišnje nagrade Vukove zadužbine.

SINIŠA MALI: Neću više biti gradonačelnik, vraćam se privatnom poslu!

Nikola Janković je bio i dopisni član Odeljenja likovne i muzičke umetnosti SANU od 1997. godine, a redovni član postao je 2006. godine.

Bio je i član Predsedništva SANU, Stručnog saveta Biblioteke SANU i Odbora za rečnik pojmova iz oblasti likovne umetnosti SANU, kao i član Upravnog odbora Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, Upravnog odbora Fonda "Ivan Tabaković", programskog saveta manifestacije "Dani srpskog duhovnog preobraženja". Bio je i član Odbora za dodelu nagrade Vukove zadužbine iz oblasti umetnosti.

Dečak Mićo ima 9 godina i nikad nije prohodao. Od stolara Mileta dobio je poklon koji ga je rasplakao! (FOTO)

Inače, postojala je ideja da se skulptura čuvenog vajara i akademika "Nikola Tesla" koju je uradio 1979. godine postavi u Njujorku, na Long Ajlendu.

Ta skulptura se nalazila u Kruševcu, u krugu preduzeća koje se bavilo distribucijom struje.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.