MATURANTI SE LAKTAJU ZA MESTO NA NJIMA: Ovo su najpoželjniji državni fakulteti, A EVO I ZAŠTO!
Foto: Marina Lopičić, Zorana Jevtić, Aleksandar Jovanović Cile

VODIČ za buduće brucoše

MATURANTI SE LAKTAJU ZA MESTO NA NJIMA: Ovo su najpoželjniji državni fakulteti, A EVO I ZAŠTO!

Izneli smo neke od državnih fakulteta koji važe za najbolje i koji bi trebalo da vam obezbede najbolju budućnost
Objavljeno: 13:05h

Stiglo je proleće, što za maturante u srednjim školama znači da se prijemni ispit bliži. Šta studirati, čime se baviti sutra, veliko je pitanje. Ponuda fakulteta je velika, zanimanja je još više, što sve otežava odluku mladih ljudi koji je najpametniji izbor koji treba da naprave.

U proteklim godinama najveća navala je bila na sledećim fakultetima: Fakultet organizacionih nauka (FON), Elektrotehnički fakultet (ETF), Medicinski fakultet, Ekonomski, Pravni i Filološki fakultet.

I to sa razlogom, budući da većina ovih fakulteta obezbeđuje sigurno zaposlenje po završetku, ili su na dobrom glasu, što zaposlenje svakako olakšava.

POČINJE UPIS BRUCOŠA! Evo koji fakulteti traže VEĆE ŠKOLARINE, a i koje su dobre vesti za buduće studente

Istraživali smo koji su to fakulteti koji su najtraženiji, a koji su najperspektivniji.

Na prvom mestu najperspektivnijih fakulteta je svakako Elektrotehnički fakultet - ETF. Za sve koji vole računarsku tehnologiju, elektroniku, programiranje, matematiku i fiziku, i koji su imali dobar prosek u srednoj školi, ovo je pravi izbor. Ono što ovaj fakultet izdvaja je to što ima ugovore sa velikim it kompanijama kojima se obavezuju da zaposle studente po završetku fakulteta. Ovde govorimo o gigantima poput Majkrosofta, kao i o mogućnosti za zaposlenje u Americi i drugim svetskim silama.

foto: Marina Lopičić

Studenti stiču znanja koja su danas izuzetno traženja, pa zaposlenje po završetku fakulteta nalaze lako, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Broj studenata koji primaju nije ohrabrujuć, a navala je velika pa se tako na smeru elektronika i računarstvo budući brucoši bore za 400 budžetskih i 132 samofinansirajuća mesta. Na smeru softversko inženjerstvo je znatno gora situacija, pa se na budžet može upisati svega 20 osoba, a na samofinansiranje 100. Školarina za samofinansirajuće studente na smeru elektrotehnika i računarstvo za jednu godinu studija iznosi 108.000 dinara, dok za studiranje na smeru softversko inženjerstvo po godini treba izdvojiti 243.500 dinara.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.