OVO JE SRPSKI "PARK IZ DOBA JURE": "Stanovnici" su DINOSAURUSI, najbolji je spoj NAUKE I ZABAVE! (FOTO)
Prirodnjački centar Srbije Svilajnac, Foto: Sara Stevanović - direktor Prirodnjačkog centra

turistički potencijal

OVO JE SRPSKI "PARK IZ DOBA JURE": "Stanovnici" su DINOSAURUSI, najbolji je spoj NAUKE I ZABAVE! (FOTO)

Prirodnjački centar predstavlja savršen spoj nauke, obrazovanja i zabave na jednom mestu

Objavljeno:
Miloš Dojčinović

Prirodnjački centar Srbije Svilajnac predstavlja spoj nauke, obrazovanja, zabave i turizma na jednom mestu, na vrlo specifičan način. I upravo ga takav koncept čini jedinstvenim u ovom delu Evrope. Otvoren je 29. juna 2015. godine svečanim programom kome je prisustvovalo nekoliko hiljada posetilaca.

"Prirodnjački centar je otvoren 2015. godine i svake godine beleži sve veći broj posetilaca. Prošle godine je Prirodnjački centar posetilo preko 100.000 posetilaca, te smo postali lider u sferi naučnog turizma u Srbiji. Posete se odvijaju kroz izvođenje ekskurzija i nastava u prirodi u samom Centru i kroz posete porodica sa decom", kaže kustos ovog centra Stefan Radević za portal Espreso.

Prirodnjački centar Svilajnac
foto: Sara Stevanović - direktor Prirodnjačkog centra

Najveća atrakcija Prirodnjačkog centra Srbije predstavlja jedinstveni veliki izložbeni (muzejski) prostor i zabavni dino-park na otvorenom. Muzejski deo Prirodnjačkog centra Srbije čini 8 tematskih izložbi, koje se nalaze u samom objektu, dok se jedna izložba nalazi u parku, u unutrašnjosti modela vulkana.

"Prirodnjački centar se sastoji iz otvorenog dela - dino parka i muzejskog dela sa preko 9 stalnih izložbenih celina. Izložbe opisuju pojmove iz oblasti prirodnih nauka i pružaju svim posetiocima jedan vid putovanja. Putovanja kroz vreme, gde se posetioci susreću sa geološkom istorijom naše Planete, dinosaurusima i drugim temama, ili putovanje na različite kontinente - poput afričkog kontinenta, jer unutar Centra postoji izložba unutar koje su predstavljene životinje koje žive u Africi. Izložbe koje se mogu videti unutar muzejskog dela su: Geološki vremeplov, Svet dinosaurusa, Nebesko kamenje, Životinje Afrike, Svedoci ledenog doba, Svet minerala i stena, Biodiverzitet Srbije, Geodiverzitet Srbije. Možemo se pohvaliti da je čitav Centar digitalizovan, tako da svi posetioci mogu, putem skeniranja QR kodova, dobiti informacije o svim eksponatima na našem ili stranom jeziku, putem audio vodiča. Takođe, Prirodnjački centar prati trendove u muzejskom izlaganju, tako da su neki eksponati prikazani putem holograma ili proširene realnosti.", priča Radević.

Prirodnjački centar Svilajnac
foto: Sara Stevanović - direktor Prirodnjačkog centra

Najveći deo parka zauzima jedinstvena postavka dinosaurusa u njihovim živim oblicima i autentičnom okruženju. U samom parku se nalaze replike različitih vrsta dinosaurusa.

Prirodnjački centar Svilajnac
foto: Sara Stevanović - direktor Prirodnjačkog centra

"Spoljašnji deo samog Centra čini dino park sa preko 30 replika dinosaurusa u prirodnoj veličini. Pored replika dinosaurusa, u parku posetioci mogu da posete i izložbu o vulkanima, koja se nalazi unutar replike vulkana. Pored ovoga, u samom parku se nalaze i naši komercijalni objekti poput suvenirnice, unutar koje posetioci mogu da kupe suvenir kao uspomenu iz Centra, restoran sa svojom autentičnom ponudom i igraonica za najmlađe, gde deca, zajedno sa stručnim animatorima, uče o samoj nauci na jedan zanimljiv i njima primamljiv način", tvrdi Radević.

Mališani mogu učestvovati u radionicama gde će učiti ekologiju, nauku i zaštitu životne sredine. Takođe, tu je i letnji program koji je prepun koncerata, predstava i manifestacija za najmlađe posetioce.

Prirodnjački centar Svilajnac
foto: Sara Stevanović - direktor Prirodnjačkog centra

"Najmlađi posetioci su naši najbrnojniji gosti, te je i rad sa njima posebno isplaniran. Tokom godine, organizujemo veliki broj radionica na temu ekologije, nauke i zaštite životne sredine. Možemo se pohvaliti da veliki broj najmlađih posetioca prisustvuje tim radionicama. Tokom leta, organizujemo i letnji program koji je prepun koncerata, predstava i manifetacija za najmlađe posetioce. Kao jednu od najzanimljivijih manifestacija, izdvajamo "Noć u muzeju", tokom koje se sva svetla unutar Centra ugase i posetioci pomoću baterjskih lampi obilaze čitav efekat. Takođe, i tokom jeseni i zime organizujemo veliki broj radinoca za decu. Prirodnjački centar radi i tokom decembra, što je jedinstvena prilika da posetite park iz doba jure tokom zime. Puno programa za decu se organizuje otkom zime, ali ono što je prednost samog Centra, jeste da se program organizuje unutar samog Centra, što znači da će i svi posetioci i u hladnim danima biti ušiškani uz zanimljiv program i različite sadržaje. Više o samim radionicama posetioci mogu da saznaju na našem sajtu ili društvenim mrežama", kaže on.

Prirodnjački centar Svilajnac
foto: Sara Stevanović - direktor Prirodnjačkog centra

Kako dodaje, Prirodnjački centar svake godine ima nov i zanimljiv program za svoje posetioce.

Prirodnjački centar Svilajnac
foto: Sara Stevanović - direktor Prirodnjačkog centra

"Ono što možemo da kažemo, jeste da Prirodnjački centar svake godine otvara novu sezonu i novim sadržajima za posetioce. Ono što često volimo da istaknemo jeste da mi slušamo šta posetioci žele da vide. Pomoću anketiranja naših posetioca saznajemo šta je to novo, što oni žele da vide. Tako će biti i sledeće godine.", smatra Srtefan Radević.

„Odgovorna socio-ekonomska politika opštine Svilajnac u službi građana"

Projekat se sufinansira sredstvima Opštine Svilajnac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Bonus video:

01:48

PRIRODA JE PRAVO MESTO ZA RAZVOJ DECE Dubaić: Obavljamo aktivnosti koje utiču na EDUKACIJU. Deca su danas udaljena od prirode

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.