CASA C-295 VOJSKE SRBIJE LETI KAO ZMAJ: Za oba je dato 81 milion evra, EVO ŠTA SVE MOŽE (FOTO)
Pilot, Foto: NEMANJA NIKOLIĆ

vazduhoplovstvo

CASA C-295 VOJSKE SRBIJE LETI KAO ZMAJ: Za oba je dato 81 milion evra, EVO ŠTA SVE MOŽE (FOTO)

Vojni aerodrom "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici

Objavljeno:

Vojni aerodrom "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici. Kišovito i oblačno, a mi se spremamo za let novim modernim transportnim erbasovim avionom CASA C-295 Vojske Srbije.

Dva su takva sada na aerodromu. Prvi, onaj u kojem ćemo biti, doleteo je u Srbiju u pratnji tri miga 29 u septembru, a drugi preksinoć. Za oba je dato 81 milion evra, a ugovoreni su tokom državne posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kraljevini Španiji u februaru prošle godine.

Vojni aerodrom
foto: NEMANJA NIKOLIĆ

Piloti nas prvo uputiše na izvršnu meteorološku pripremu, proceduru koja mora da se ispoštuje pre svakog leta. Tu je i lekarska služba koja pregleda pilote. Kazaše nam da ćemo leteti do 1.500 metara visine iznad Vojvodine. Avion C-295 izgleda moćno, veličanstveno. Sve pod konac. Ukrcasmo se. Ima i VIP deo sa šest sivih sedišta, a mi pređosmo u onaj sa plavim. Vezivanje obavezno. Polećemo. Uvek su govorili da je poletanje i sletanje najbitnije i da ostavlja i najjači utisak. Tako je i sada...

1 / 5 Foto: NEMANJA NIKOLIĆ

Uzlećemo nad Batajnicom. Nemaše puno oblaka, ali sam se nadala da ćemo među njih, one tmurne i sive. Na 1.500 metara dotakosmo ih, a ispod nas Novi Sad. Kao na dlanu. Odatle ka Zrenjaninu, pa Pančevu... U VIP delu je i španski pilot. Dođoh do kabine. Tek odande je osećaj neverovatan, koncentracija naših iskusnih pilota je neverovatna. Nebo nad Srbijom, naša ravnica, sve ostavlja bez daha i po tmurnom vremenu.

1 / 3 Foto: NEMANJA NIKOLIĆ

Nakon pola sata ponovo smo na Batajnicom. Ispratih svaki deo. Mutni Dunav i na kraju Beograd. Piloti još jednom dokazaše da su vrhunski. Savršeno sletanje. Povratak na početnu poziciju. Let odličan, bez turbulencija.

1 / 6 Foto: NEMANJA NIKOLIĆ

Potpukovnik Goran Brkić, komandat 138. transportne avijacijske eskadrile, nam reče da je avion C-295 isporučen u svega nekoliko zemalja, a mi smo jedna od prvih.

- Zahvalan je za letenje, nismo imali nikakav problem u obuci pilota, tehničara i inženjera. Svi pripadnici eskadrile bili su u Španiji i svi su završili obuku u njihovom trening centru sa visokim prosekom. Izuzetno sam zadovoljan - ističe potpukovnik Brkić pa nastavlja:

1 / 4 Foto: NEMANJA NIKOLIĆ

- Ovaj avion je opremljen za prevoženje vojnika, trupa, za desetiranje padobranaca. Postoji medicinska konfiguracija za prevoženje ranjenika ili obolelih. Imamo i putničku varijantu nekoliko redova sedišta putničkih i VIP modul za šest osoba - za visoke zvaničnike. Ovaj avion će se koristiti za široku paletu zadataka Vojske Srbije pre svega za ratno vazduhoplovstvo, protivvazduhoplovne odbrane, potrebe Kopnene vojske, specijalnih brigada, Ministarstva obrane i potrebe Vojske Srbije. Ovo je vojni vazduhoplov, državni vazduhoplov.

1 / 5 Foto: NEMANJA NIKOLIĆ

Avionom C-295 može da preveze

70 vojnika

48 padobranaca

24 ranjenika na nosilima i 7 medicinskih radnika

50 putnika u putničkoj varijanti

do 30 putnika u VIP varijanti

5 standarsnih paleta 88x108 inča i 8 kontejnera A22

Bonus video:

00:22

Avion Er Srbije iz Tel Aviva sleteo je nešto posle 21:15 časova u Beograd

(Espreso/Kurir.rs/ Aleksandra Kocić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.