RED SUNCE, RED OBLAKA - ČEKA NAS PRAVI ROLERKOSTER: Meteorolog Čubrilo otkrio KADA kreće PRAVO ZAHLAĐENJE
Marko Čubrilo, Foto: Printscreen, Profimedia

vremenska prognoza

RED SUNCE, RED OBLAKA - ČEKA NAS PRAVI ROLERKOSTER: Meteorolog Čubrilo otkrio KADA kreće PRAVO ZAHLAĐENJE

Marko Čubrilo je otkrio kakvo nas vreme očekuje do subote 25. novembra 2023. godine

Objavljeno:

Iako su dnevne temperature i dalje veće u odnosu na prosečne za ovo doba godine, uz nastupajuća zahlađenja vremenske prilike su u skladu sa godišnjim dobom, i do kraja meseca se očekuje više padavina, kiše u nižim i snega u višim predelima.

Meteorolog Marko Čubrilo u najnovijoj vremenskoj prognozi najavljuje da će ove sedmice nakon kratkog otopljenja u utorak doći do novog pogoršanja uz kišu, dok će snežna granica biti 1.100 metara nadmorske visine, sneg će provejavati samo na višim planinama.

Zahlađenje ove sedmice će potrajati do 20. novembra

- U četvrtak su nove padavine moguće na severu, dok je u petak moguće jače, ali prolazno pogoršanje i osetnije zahlađenje uz spuštanje snežne granice na oko 800 metara nadmorske visine, posebno od noći ka suboti – kaže Marko Čubrilo.

Padavine
Padavinefoto: Aleksandra Čolić

Za utorak najavljuje umereno do znatno oblačno uz ređu pojavu slabe kiše. Duvaće pojačan južni i jugozapadni vetar, ali se olujni udari ne očekuju. Krajem dana i u toku večeri hladan front prvo na severu, a zatim i u ostalim delovima regiona donosi jače pogoršanje uz kišu, zahlađenje i prolazno jak severozapadni vetar.

U sredu 15. novembra će biti hladnije, na severu od sredine dana suvo, dok se na jugoistoku padavine očekuju do posle podneva. Vetar će biti umeren, severozapadni. Temperatura će biti od +7 do +14 stepeni Celzijusa. Uveče se očekuje razvedravanje nad većim delom regiona.

- U četvrtak će ujutro biti hladno, nad južnim i središnji delovima ponegde i maglovito. U toku dana uglavnom suvo uz promenljivu oblačnost dok bi na severu ponegde moglo biti prolazne kiše. Vetar će biti uglavnom slab, jugozapadni, dnevni maksimum će se kretati od +9 do +15 stepeni Celzijusa. U petak i subotu imaćemo prolazno pogoršanje vremena koje će uglavnom u petak doneti pojavu kiše, koja lokalno može biti i obilna, dok su padavine za subotu još uvek neizvesne nad severnim delovima regiona, dok bi ih trebalo biti nad središnjim i južnim oblastima – kaže meteorolog.

Spuštanje snežne granice

Sneg
Snegfoto: GWI/Rodger Tamblyn / Garden world images / Profimedia

Sa premeštanjem hladnog fronta u petak posle podne će vetar biti u okretanju na jak severozapadni uz osetnije zahlađenje i spuštanje snežne granice na oko 800 metara nadmorske visine. U petak maksimum od +7 do +13, uveče u daljem padu, a za naredni vikend će biti uglavnom od +4 do +9, iznad 800 metara nadmorske visine ispod +2 stepena Celzijusa.

- Početkom sledeće sedmice će biti suvo uz jutarnji mraz i dnevni maksimum u manjem porastu. U naredni utorak i sredu ponovo će padati kiša povremeno, posebno na severu regiona. U toku noći će biti bez mraza i dnevne maksimalne temperature vazduha biće od +7 do +14 stepeni Celzijusa. Snežna granica će biti na oko 900 mnv – kaže Marko Čubrilo.

Novo zahlađenje posle 23. novembra

Prema njegovim rečima signal za moguće jače pogoršanje i zahlađenje se javlja posle 23. novembra, u poslednjoj sedmici novembra. Ali pošto je to dalek termin poručuje da treba pratiti da li će se taj trend održati.

Zahlađenje
Zahlađenjefoto: Beta/Miloš Miškov

Marko Čubrilo zaključuje da nakon otopljenja u utorak 14. novembra tokom večeri počinju nove padavine i sledi zahlađenje krajem sedmice, posebno za vikend, dok oko 21. novembra očekuje da bude toplije, a zatim je do kraja novembra moguće novo zahlađenje.

Čubrilo je još ranije najavio da će oko 22. novembra maksimalne temperature vazduha biti u postepenom porastu i da bi tada mogle da dostignu i oko +15 stepeni Celzijusa.

- Prema trenutno raspoloživom prognostičkom materijalu otopljenje bi potrajalo do oko 25. novembra kada je moguće novo zahlađenje – zaključuje meteorolog.

Bonus video:

02:21

METEOROLOG ČUBRILO ODUŠEVIO PROGNOZOM ZA SLEDEĆU NEDELJU! Evo šta nas čeka početkom marta, a onda upozorio na PRLJAVU KIŠU

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.