OVAKO SE MOŽETE ZAŠTITITI KADA VAS NAPADNE BESAN PAS: Stručnjak otkrio ŠTA ne smete da radite, zapamtite OVE REČI!
Pit Bul, Foto: AP

KADA PSI NAPADAJU?

OVAKO SE MOŽETE ZAŠTITITI KADA VAS NAPADNE BESAN PAS: Stručnjak otkrio ŠTA ne smete da radite, zapamtite OVE REČI!

Psu nikad ne treba okretati leđa i trčati, jer, kako kaže Aleksandar, psi su nastali od vukova i imaju poriv za lovom

Objavljeno: 23:24h

Ne okrećite im leđa i ne trčite, a ako ste saterani u ćošak, leđa uza zid, a ispred sebe stavite ranac ili kesu. Ovako Aleksandar Gavrić iz Udruženja za zaštitu životinja "Animal Rescue", savetuje da reagujemo u slučaju da nas napadne pas.

On za Telegraf.rs otkriva kada psi napadaju i šta ih može isprovocirati, ali i kako da se odbranimo.

Svedoci smo da napadi pasa umeju da se završe, osim velikim traumama, i teškim fizičkim povredama. Šta može da isprovocira pse na napad i kako odregovati kada smo saterani u ćošak za Telegraf.rs otkriva Aleksandar.

- Psi koji su napušteni, narod ih naziva lutalicama, jako retko napadaju. Oni su navikli na okolinu i da su skloni da napadaju onda bi napadali stalno. Pas jedino napada kada je ugrožen, nikada sam od sebe. Veći problem su vlasnički psi koji su dresirani da napadnu - naglašava Aleksandar.

Psu nikad ne treba okretati leđa i trčati, jer, kako kaže Aleksandar, psi su nastali od vukova i imaju poriv za lovom.

- Mi nismo plen pasa, napašće isključivo ako su isprovocirani na napad. Ipak ne bi trebalo da im okrćemo leđa i trčimo jer su oni ipak nastali od vukova i u krvi im je da love. Najbolje bi bilo da ih ignorišemo. Takođe psu nikada ne treba prilaziti, kada želite da ga pomazite, odozgo, već odozdo. Pružite ruku u blizini njuške na nekih 20 centimetara i dopustite da vam priđe i da vas onjuši. Kada krenete rukom odozgo da ga pomazite može da shvati kao napad jer psi reaguju instiktivno - kaže Aleksandar.

Kako se zaštititi od napada psa

On dodaje da, ako smo već saterani u ćošak, leđa treba da okrenemo ka zidu jer obično sa leđa napadaju.

- Ukoliko je situacija takva da nemate gde i da ste saterani u ćošak , obavezno leđa uza zid, ne okrećite ih ka psu jer napadaju sa leđa. Onda, ako imate neku kesu ili ranac kod sebe, obavezno stavite ispred sebe i onda će to postati predmet njegovog interesovanja jer mi njima nismo plen - ističe Aleksandar.

Pas se još vodi i mimikom lica, dodaje Aleksandar, i jedan pogrešan korak može dovesti do ugriza, ali onog kratkog i ne previše opasnog.

- Pas veoma obraća pažnju na mimiku i zato nas stalno gleda u lice. On ako primeti da nešto nije u redu, i naglo stavljanje ruke na njega u nameri da ga pomazimo, može da izazove psa na taj ujed koji traje kratko, tj. može samo da vas gricne. Ili na primer, ako pas spava i naglo ga probudite, a on je možda u tom trenutku sanjao da ga napada čopor pasa, on se vodi instiktom i vrlo je moguće da odreaguje tako što će vas ugristi, a onda kada shvati šta je uradio on se povlači i tuguje - objašnjava Aleksandar.

Napad psa u Vranju

Filip Dodić (23) koji se šetao ulicom dobio je katastrofalne povrede gornjih i donjih ekstremiteta nakon napada psa lutalice rase šarplaninac, nakon čega je završio u Urgentnom centru Vranjske bolnice.

- Toliko je bio agresivan i veliki da je bilo nemoguće odbraniti se ili pobeći, navodi Filip za Svet oko nas VR.

Bonus video:

00:14

Prvi snimak sa mesta jezike nesreće: Psi lutalice nasmrt izujedali Vladana Radosavljevića

(Espreso / Telegraf.rs, Katarina Petrović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.